GeziYemek

Mersin’in Ünlü Lezzetleri

Mersin denildiğinde zihinlerde ilk olarak tantuni canlansa da, geleneksel Mersin mutfağında keşfedilmeyi bekleyen birçok lezzet mevcut.

Bol et ve baharat kullanımıyla, sebze ve deniz ürünlerinin özel bir yere sahip olduğu Yörük mutfağından esintiler taşıyan Mersin mutfağını daha yakından tanımak ister misiniz? Belki yazının sonunda kendinize küçük bir Mersin tatili planlarsınız.

1) Yüksük Çorbası

Mantı çorbası olarak bilinen yüksük çorbası, Mersin mutfağının en sevilen çorbalarındandır.

Nohut ve mantı ile hazırlanıp, üzerine bol kuru nane ve salça eklenen bu muhteşem çorbayla yemeğe başlamak istiyorsanız yüksük çorbası tam size göre.

2) Arabaşı Çorbası

Özellikle kış aylarında Mersin sofralarında olmazsa olmazlar arasında yer alan arabaşı çorbası, tavuk, hindi ya da kaz eti ile yapılmakta ve özel ekmeği ile birlikte servis edilmektedir.

Doyurucu bir çorba olan arabaşı, çoğu zaman başlı başına bir öğün olarak tercih edilebilir. Mersin’e gittiğinizde bir öğle yemeğinde mutlaka arabaşı çorbasını deneyin.

3) Topalak Çorbası

Akdeniz Bölgesi’nin birçok şehrinde yapılan topalak çorbası, en lezzetli çorbalarımızdan biri olarak öne çıkıyor.

Bulgur köftesi, nohutu ve kuşbaşı etin bulunduğu bu doyurucu çorbayı sipariş verirken yarım porsiyon istemeniz önerilir.

4) Paça Çorbası

Sevmeseniz bile şifa niyetine içebileceğiniz paça çorbası, Mersin mutfağının öne çıkan lezzetlerindendir. Şehirdeki birçok çorbacıda bulabileceğiniz bu lezzeti, mutlaka denemelisiniz.

5) Humus

Birçok insan için humus, Antakya’nın simgesidir ama Mersin’de de yapılan humusların hakkını vermek gerekir. Nohutların bakır kaselerde ezilmesiyle hazırlanan humusun her halini sevebilirsiniz; özellikle pastırmalı olanını mutlaka denemelisiniz.

6) Babagannuş

Akdeniz mutfağının vazgeçilmez mezelerinden biri olan babagannuş, Mersin’deki kebapçılarda sıkça sunulmaktadır. Közlenmiş patlıcan ile yapılan bu enfes meze, kebapla birlikte sıcak lavaş içinde yenmeli. Gerçekten harika bir lezzet.

7) Sıkma

Adana ve Mersin mutfaklarının birçok ortak lezzeti bulunmaktadır. İşte bu lezzetlerden biri de sıkmadır. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan sıkma, peynirli, patatesli ve otlu çeşitleriyle oldukça zengin. Bense patatesli ve peynirli olanını favori olarak değerlendirmekteyim.

Mersin’e gittiğinizde harika bir kahvaltı ile güne başlamak isterseniz sıkmayı mutlaka deneyin!

8) Biberli Ekmek

Günün her saatine uygun, bir dilimle yetinemeyeceğiniz lezzetli bir atıştırmalık arıyorsanız biberli ekmek tam size göre! Mersin’in meşhur biber salçası ile hazırlanan biberli ekmek fırından yeni çıkmışsa, kendinizi durdurmakta zorlanabilirsiniz.

9) Tarsus Lahmacunu

Tarsus’un coğrafi işaret tescilli lahmacunu tek kelimeyle efsane! Görünüşü fındık lahmacununu andırsa da, Tarsus lahmacunu mayalı hamurla yapıldığı için kenarları kıtır, içi ise yumuşacık oluyor. Acıyla aranız iyse onu bol köpüklü ayranla birlikte denemelisiniz.

10) İçli Köfte

Pek çok şehirde yapılan içli köfte, Mersin mutfağında da sıkça pişirilmektedir. Genellikle kızartılmış ve yuvarlak şekil verilmiş içli köftenin iç harcında ceviz yer almaz. Mersin merkezindeki birçok restoranda bulabileceğiniz bu lezzeti mutlaka deneyin.

11) Tantuni

Mersin’de tantuni yemeden dönmemeniz gereken bir lezzet olduğunu unutmayın! Küçük acı biber turşusu ile gelen tantuni, yanında ayran ile mükemmel bir eşleşme sunuyor. Lavaş veya ekmek arasında tercih edilebilir, benim favorim elbette lavaş içinde olanı.

Lavaş tantuniden sipariş verirseniz bir taneyle yetinemeyebilirsiniz!

12) Tarsus Kebabı

Dış görünüşü Adana kebabı ile benzerlik gösterse de, Tarsus kebabı lezzeti ile kendini belli ediyor. Adana kebaptan farklı olarak, Tarsus kebabının harcına soğan ekleniyor. İster porsiyon ister dürüm olarak tercih edebilirsiniz, fakat közlenmiş sebzelerle servis edilen porsiyonu denemenizi öneririm.

13) Dövme Pilavı

Aşurelik buğdaydan yapılan etli, nohutlu dövme pilavı Mersin mutfağının özel lezzetlerinden biridir. Kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan bu pilavı yöresel yemek yapan birçok restoranda bulabilirsiniz. Yanında bol köpüklü ayran ile sipariş vermeyi unutmayın.

14) Kerebiç

Mersin’in en ünlü tatlısı olan kerebiç, irmikten hazırlanan kurabiyenin içi Antep fıstığı veya ceviz ile doldurulmakta. Çöven otuyla hazırlanan özel köpük ile servis edildiğinde tadı harika oluyor. Hem kurabiyesi hem de köpüğü mutlaka denemelisiniz.

15) Cezerye

Cezerye, Mersin ve Adana arasında tatlı çekişmelerine sebep olabilen bir lezzet olup, Mersin’e gidenlerin yanına mutlaka aldığı atıştırmalıklardandır. Ana malzemesi havuç olan cezerye, baharatlarla zenginleştiriliyor. Sağlıklı atıştırmalıklar peşindeyseniz cezerye mükemmel bir seçenek.

16) Mamül

İrmikle hazırlanan mamül, hurma püresi ile doldurulmakta ve üzerine pudra şekeri serpilerek sunulmaktadır. Bu tatlının istediği oldukça fazla. Bir pastaneden tatlınızı alıp, geziniz sırasında tadına bakmak isterseniz mamül harika bir alternatif olacak.


Mersin’e gittiğinizde kerebiç, cezerye gibi harika tatları, Anamur’un muzunu, Silifke yoğurdunu, çekirdeksiz limonunu, Kazanlı biberini, kaya koruğu turşusunu, incirini, cevizli sucuk olan yayla bandırmasını, şalgam suyunu ve çeşitli baharatlarla kaynatılan kaynar içeceğini tatmadan ve almadan dönmeyin derim.