GeziYemek

Aksaray’ın En Tanınmış Lezzetleri

Aksaray, tarihi İpek Yolu’nun en önemli merkezlerinden biri olarak, zengin tarihinde olduğu gibi muhteşem bir mutfağa da ev sahipliği yapıyor. Aksaray mutfağı, bakliyat ve et ağırlıklı birçok eşsiz lezzetle dolup taşıyor.

Sizi ısıtacak zengin malzemeli çorbalardan lezzetli hamur işlerimize, Osmanlı Saray mutfağından bugüne kadar gelen meyveli et yemeklerinden harika tatlılara kadar Aksaray mutfağını keşfetmeye ne dersiniz?

1) Kırıştırma

Menemenin Aksaray versiyonu olan kırıştırma, soğan ile yapılan bir versiyonudur. Ancak kırıştırmanın geleneksel menemenden farklı bir yanı da bulunmaktadır.

Soğan, yeşil biber ve domates güzelce pişirildikten sonra, un ile çırpılmış yumurta ekleniyor.

Aksaray’a seyahat ederseniz birçok kahvaltı mekanında bulabileceğiniz kırıştırma ile güne başlamayı unutmayın.

2) Kapak Böreği

Anadolu mutfağında el açması böreksiz bir masa düşünülemez. Her ilimizin kendine özgü bir böreği var; Aksaray’ın kapak böreği de bunlardan biri.

Domates, salça, soğan ve biber ile hazırlanan harcı fırında yüksek ısıda pişirilir. Fırından yeni çıkmış sıcacık böreğin kokusu bile insanın iştahını kabartmaya yetecektir, ne dersiniz?

3) Arabaşı

Farklı sunumuyla dikkat çeken arabaşı, Aksaray mutfağının en sevilen yemekleri arasında ön sıralarda yer alıyor.

Tavuk, havuç, kereviz ve defne yaprakları ile hazırlanan bu bol malzemeli çorba oldukça lezzetli.

Arabaşı’nın özel kılan unsurlardan biri de sunum ritüelidir. Bu çorba, özel bir hamurla servis edilir. Bir kaşık hamur alıp çorba kasenize daldırarak afiyetle yiyebilirsiniz.

4) Kokina Çorbası

Kuşbaşı kuzu eti ve bulgurlu, hem besleyici hem de sağlıklı bir çorba olan kokina, lezzetini içindeki lahana turşusundan alıyor.

Turşulu çorba kulağa garip gelebilir ama lahana turşusunun çorbaya kattığı hafif ekşimsi tat kesinlikle denemeye değer.

5) Yarma Tarhana Çorbası

Anne çorbası denince akla gelen ilk çorbalardan biri olan tarhana, Aksaray’da alışılmış yöntemlerin aksine nohuttan değil buğdaydan yapılmaktadır.

Eğer gittiğiniz şehirlerde yöresel lezzetler denemeyi seviyorsanız, Aksaray’da içimizi ısıtacak bir kase yarma tarhana çorbası içmeyi unutmayın.

6) Ayva Dolması

Osmanlı saray mutfağından günümüze gelen meyveli et yemekleri arasında yer alan Aksaray’ın ayva dolması, en güzel örneklerden biridir.

Kıymalı ve pirinçli harç ile hazırlanan karışım, ortası oyulmuş ayvaların içine doldurulmakta ve üzerine nar ekşisi gezdirilerek pişirilmektedir.

Kokusu ve tadıyla büyüleyen bu lezzeti denemek isteyeceksiniz.

7) Soğan Dolması

Osmanlı mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan soğan dolması, kıyma, soğan ve salça ile hazırlanan iç harçla doldurulmaktadır.

İsteğe bağlı olarak üzerine yoğurt dökerek ya da sade şeklinde tadabilirsiniz; Aksaray mutfağının gözde lezzetlerinden biridir.

8) Aksaray Tava

Her ilin kendine özgü et yemeği vardır; Aksaray’ın tavası ise domatesli, biberli ve sarımsaklı, lokum gibi etlerden oluşmaktadır.

Geniş toprak kaplarda yapılan Aksaray tava, fırında pişirilmektedir.

Sıcak olarak masanıza geldiği anda, kuyruk yağının tat verdiği suyuna ekmek banmaktan çekinmeyin, bu lezzeti kaçırmayın!

9) Mantarlı Bulgur Pilavı

Eğer bulgur pilavını seviyorsanız, Aksaray’ın mantarlı bulgur pilavını denemeden dönmeyin.

Pek çok restoran menüsünde bulabileceğiniz bu nefis pilavı tatmadıysanız pişman olursunuz.

10) Dolaz

Un helvası sevenler için Aksaray mutfağının gözde tatlılarından biri olan dolaz, kesinlikle kaçırılmaması gereken bir lezzettir. Peki, dolaz nedir?

Öncelikle klasik bir un helvası hazırlanır. Ardından üzerine süt eklenerek muhallebimsi bir kıvam elde edilir.

Pürüzsüz hale gelene kadar karıştırılarak pişirilir ve üzerine sıcak tereyağı ile tercihe göre pekmez eklenerek servis edilir.

11) Asker Kurabiyesi

Aksaray’ın en güzel geleneklerinden biri olan asker kurabiyesi, bir zamanlar çocuğu askere giden ailelerin komşularına yaptıkları ikramlardandır.

O mis kokulu kurabiyelerin bir kısmı askerin yanına gönderilirken, geriye kalanları eve asker uğurlamaya gelen misafirlere sunulurdu.

Günümüzde Aksaray’a gittiğinizde, meşhur asker kurabiyesinden tatmak için herhangi bir fırına girmeniz yeterlidir.

12) Bulama Helvası

Tahin, pekmez ve köpük helvasının birleşimiyle oluşan bulama helvası, efsane bir tatlıdır.

Özellikle soğuk kış aylarında çayın yanında sıcak bir tatlı arıyorsanız, bulama helvası tam size göredir.

13) Gül Tatlısı

Hafif şerbetli tatlıları seviyorsanız, Aksaray’ın gül tatlısını denemenizi öneririm.

Hamurlar arası bol ceviz ile gül şeklinde sarılarak fırında pişirilir ve üzerine şerbet gezdirilir.

Sonuçta yemelere doyamayacağınız bir gül tatlısı ortaya çıkar.

14) İncelek Tatlısı

Tahinli hamuru ile gönüllerde yer eden incelek tatlısı, özellikle Ramazan aylarında Aksaray sofralarından eksik olmamakta.

Ceviz veya fındık ile hazırlanan çıtır bir lezzet olan incelek tatlısı, Aksaray’ın coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden biridir.

15) Çiğleme

Bu kadar az malzeme ile nasıl bu kadar lezzetli bir tatlı ortaya çıktı, şaşmamak elde değil.

Un, su, tuz ve kaymak ile hazırlanan çiğleme, Aksaray mutfağının en çok sevilen tatlılarındandır.

Sıcakken üzerine eklenen kaymak ile çiğlemeye kattığı lezzet sizi etkisi altına alacak.


Aksaray’a gittiğinizde meşhur eşmekaya yoğurdunu, kesme mantısını, sebzeli eriştesini, yarma tarhanasını, taze baharatlarını, kış sofralarının vazgeçilmezi turşularını ve cavırcık otunu almadan dönmeyin.