İlişki Nasıl Kurtarılır? İki Uzmandan Felaketten Kurtulmanın En Etkili Yöntemleri
Bir ilişkiyi nasıl kurtarabilirsiniz? İki uzman, 50 yıl boyunca ilişkilerin neden başarılı olduğunu incelediklerini belirtiyor. Bu konuda dikkat çekici önerileri var. Uzmanlar, başarısız ilişkilerin çoğunun temelinin ‘zayıf iletişim’ olduğunu savunuyor. Makalelerinde öğrettikleri yöntemi de paylaşıyorlar: Reflective Listening… Bu yansıtıcı dinlemenin amacı, sorun çözmekten daha çok karşı tarafın onaylandığını ve duyulduğunu hissettirmektir. Eğer bu yöntemi doğru uygularsanız, karşınızdaki kişi, “Tamam, şimdi anlaşıldığımı hissediyorum” duygusunu taşımalıdır.
İki uzman, “Fikirlerimizin dikkate alındığından emin olduğumuzda, sorunları küçük anlaşmazlıklara ya da büyük kavgalar haline gelmeden çözmek için birlikte daha etkin çalışabiliriz. Vücudumuzun alarm sisteminin konuşmayı ele geçirmesini önlemek istiyoruz, bu nedenle bunun işe yaraması için bir kavganın ortasında olmadığınızdan emin olun” diyor. Uzmanların önerdiği 10 aşama şöyle:
1. İkinizin de oturabileceği ve göz teması kurabileceği sessiz bir alan seçin. Kimin konuşacağını temsil etmek için bir nesne (bir fincan, bir bez veya herhangi bir şey) kullanın. Konuşma, nesneye sahip olan kişiyle başlar; diğer kişi nesne kendisine verilene kadar konuşamaz.
2. Konuşmaya giriş yapın. “Anlamama yardım et…” veya “Seni anlamak istiyorum.” Konuşmasını tamamlayana kadar dinleyeceğinizi bilmesini sağlayın.
3. Partnerinizin sözünü kesmeden özgürce konuşmasına fırsat tanıyın. Partnerinizin söylediklerine dikkatlice odaklanın, bitirene kadar göz teması kurun veya başınızı sallayarak dinlediğinizi gösterin.
4. Konuşma sırasında kendinizi kontrol edin. Gözlerinizi devirmeyin, iç çekmeyin veya güçlü tepkiler göstermeyin. Onu kendi bakış açınızdan değil, onun bakış açısından anlamaya çalıştığınızı unutmayın.
5. Partnerinizin söylediklerini başka kelimelerle ifade edin.
6. Partnerinizin duygularını anladığınızı gösterin. “Bu sana şöyle hissettiriyor gibi geliyor…”
7. Kontrol edin. Doğru anladığınızı doğrulamak için sorun. “Doğru anlamış mıyım? Kaçırdığım bir şey var mı?”
8. Partnerinize paylaştığı için teşekkür edin. Onun bakış açısını anlamanızı sağladığı için minnettar olduğunuzu belirtin.
9. Soruna nasıl katkıda bulunduğunuz için özür dileyin. “Böyle hissettiğin için üzgünüm. Niyetim asla bu değildir, ancak duygularını incittiğimin farkındayım.”
10. Sorunu birlikte ele alın. Artık partneriniz anlaşıldığını hissettiğine göre, birlikte soruna çözüm bulmaya odaklanabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR