Bilim & Uzay

Güneşe En Yakın Uzay Aracı Hayatta Kaldı


NASA’nın Parker Güneş Sondası (Parker Solar Probe) yakın zamanda güneşin yüzeyine 6,1 milyon kilometre kadar yaklaşarak, tarihe geçerek güneşe en yakın uzay aracı unvanını kazandı. NASA ayrıca, uzay aracının bu yakınlığa rağmen sağlıklı olduğunu ve dünyaya sinyaller gönderdiğini belirtti.

Uzay aracı, 24 Aralık’ta saatte 692.000 kilometre gibi bir rekor hızla güneşe en yakın konumuna ulaşmayı başardı.

Parker Solar Probe, ilk kez 2018 yılında NASA ve Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı tarafından fırlatıldı. Bu uzay aracı, güneşi çevreleyen atmosfer olan koronayı incelemek ve uzay hava olaylarını önceden tahmin etmek amacıyla tasarlandı.

1 Ocak’ta ayrıntılı veriler gönderilecek

NASA, Parker Solar Probe’un 1 Ocak’ta durumuyla ilgili detaylı telemetri verileri iletmesini bekliyor. Bu yakın geçişin, güneş rüzgarlarının oluşumu, koronanın yüzeyden neden daha sıcak olduğu ve enerjik parçacıkların ışık hızına yakın hızlarla nasıl hareket ettiği konularında bilim insanlarına değerli bilgiler sunması bekleniyor.

Parker Solar Probe, bu 1370 derece gibi son derece yüksek sıcaklıklara dayanabilmesi için ısı kalkanları ile donatıldı. Böylece uzay aracı yaklaşık 29 derece sıcaklıkta kalabilmektedir. Uzay aracının 22 Mart 2025 ve 19 Haziran 2025 tarihlerinde güneşe iki kez daha yakın geçiş yapması planlanıyor.






Yorum Yaz





Paylaş