Güzellik

Kozmetik Tarihi: Çağların İzinde

Yazı: Gülru İncu

Güney Afrika (100.000 yıl önce)
Güney Afrika’da bulunan, günümüzden 100 bin yıl öncesine ait bir boya fabrikası kalıntıları, o dönemde pigmentlerin kullanıldığını ve kadınların bu pigmentleri deniz kabuklarıyla vücutlarına uyguladıklarını ortaya koyuyor.

Güney Irak (M.Ö. 3500)
M.Ö. 4000 ile M.Ö. 2000 yılları arasında hüküm sürmüş Sümer Kraliçesi Schub-ad, dudaklarını kırmızı renkli kaya tozu karışımı ile boyardı. Bu karışım, tarihte bilinen ilk kırmızı ruj olarak kabul ediliyor.

İran (M.Ö. 1000)
Arkeolojik kazılar, İran’daki Pers İmparatorluğu döneminde kadınların saç ve yüzlerine kına sürerek boyandığını göstermektedir.

Çağlar boyunca kozmetik - Resim : 2

Birleşik Krallık (M.S. 1800’ler)
Üzerinde güneş batmayan Britanya İmparatorluğu’nun hükümdarı Kraliçe Victoria, kozmetik kullanımını yasakladı. Aşırı makyaj, sadece hafifmeşrep kadınlara özgü bir alışkanlık olarak görülüyordu. Ayrıca, bu dönemde ölen aile bireylerinin son fotoğraflarını çekmek bir gelenekti ve cenazeden önce makyaj yapılırdı. Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarı’ndaki acımasız Kupa Kraliçesi’nin aslında Kraliçe Victoria’yı eleştiren bir karakter olduğunu biliyor muydunuz?

Fransa (M.S. 18. yüzyıl)
1643-1715 yılları arasında Fransa’nın en uzun süre tahtta kalan kralı XIV. Louis, kadınları hayalindeki ideal görüntüye dönüştürmek için çeşitli makyaj yasakları getirmiştir. Kadınların kaşlarını kazıtmasını, kirpiklerini boyatmasını, dudakların ortasının boyalı görünmesini istemiş ve dekolteleri açtırarak sarı bukleli saçlar şart koşmuştur.

Çağlar boyunca kozmetik - Resim : 3

Mısır (M.Ö. 4000)
Antimon, sülfür ve çinko bileşiminden oluşan ismit taşının tozları, zeytinyağı ile karıştırılarak elde edilen sürme, antik Mısır’ın sembolleri arasında yer alıyordu. Mısırlılar, olası göz hastalıklarından korunmak için bu ürünü kullanıyordu; ancak güvenli olması için bu karışımı 30 gün dinlendirip öyle kullanıyorlardı.

Çağlar boyunca kozmetik - Resim : 4

Çin (M.Ö. 3000)
Çinliler, balmumu, jelatin, kök boyalar ve yumurta beyazı kullanarak M.Ö. 3000’de ilk ojelerini geliştirdiler, ancak bazı renkler yalnızca hanedan üyelerine özeldi. Soylu olmayanların oje sürmesi yasaklanmıştı. Ojenin patenti ilk kez 1919 yılında alındı ve oje, düşündüğünüz gibi kırmızı değil, pembeydi.

Japonya (M.S. 250-1873)
Antik Japon kültüründe, yüzü beyazlatmak için pirinç unu ve kuş dışkısı kullanılıyordu. Geyşalar, özel törenlerde Ohaguro adı verilen siyah boyalarla dişlerini boyarlardı, çünkü toplum içinde dişlerini göstererek duygularını ifade etmek hoş karşılanmazdı.

Çağlar boyunca kozmetik - Resim : 5

Amerika (M.S. 1879-1900)
Amerika’daki kadınların yüzlerini boyayarak poz verdikleri ilk görüntüler, Amerikalı yazar, şair ve doktor Oliver Wendell Holmes’un icat ettiği stereoskop adlı optik alet çalışmalarında görülmektedir.