Amazon, uydu üretimini ABD’den Türkiye’ye taşıyor.
Sivas üretim merkezi olacak
Amazon’un Türkiye’deki üretim merkezi olarak Sivas seçildi. Bu karar, Sivas’ın yanı sıra Tokat, Yozgat ve Kayseri illerinin Türkiye’nin uzay sanayi ve havacılık merkezi olma potansiyelini artırmaktadır. İlk teslimatın 2025 yılı ilk çeyreğinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor ve Tezmaksan, Sivas’ta yeni bir fabrika açmayı planlıyor. Sivas’ta 18 bin metrekare alan üzerinde kurulacak olan ikinci fabrikanın, Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’ndeki mevcut 10 bin metrekarelik alanı 28 bin metrekareye çıktığı bildiriliyor.
Tezmaksan CEO’su Hakan Aydoğdu’nun hayali ise Sivaslı Nuri Demirağ’ın yarım kalan projesini tamamlamak. Türkiye’nin ilk uçağını yapan Demirağ, çeşitli sebeplerle hayalini gerçekleştirememiş olsa da, Aydoğdu, bu hayalin daha ileri taşınması gerektiğini vurguladı ve “Sadece uydu üretmekle kalmayıp Sivas’tan uzaya roket fırlatmayı istiyoruz. Bu hayali 15-20 yıl içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye belirtti.
Ucuz işgücü ve bilgi birikimi etkili oldu
Tezmaksan CEO’su Hakan Aydoğdu, Amazon’un yüksek maliyetler nedeniyle yeni bir üretim bölgesi arayışında olduğunu ifade etti ve “Amazon, stratosferin hemen altına 1.300 kompakt uydu fırlatacak. Dünyanın dört bir yanına internet sağlamayı hedefliyor. Uydu üretimi için Avrupa’dan Çin’e kadar birçok bölgeyi incelediler. Çin ile tedarik sorunları yaşanmakta. Avrupa’da ise nüfusun yaşlandığını ve genç nüfusun çalışmak istemediğini görüyoruz. Boeing, 2035 yılına kadar siparişlerle dolu. Trump, göreve geldiğinde Meksika ve Kanada’ya vergiler koyacağına dair açıklamada bulundu. Meksika şu anda üretim maliyetleri açısından bizden yüzde 30 daha pahalı. Türkiye’de mühendislik maliyetleri ise oldukça düşük. Tezmaksan’ın robot sistemlerindeki bilgi birikimi ve uygun mühendislik, Amazon’un Türkiye’yi tercih etmesinin başlıca nedenleri arasında yer aldı. Robot ve otomasyon sistemlerinde en iyi olduğumuz alanlardan biri” dedi.
Deneme üretimi başladı, her şey Türkiye’de üretilecek
Sivas’ı uzay ve havacılık merkezi haline getirmek istediklerine de dikkat çeken Aydoğdu, şunları ekledi: “Amazon ile masaya oturduğumuzda fason üretim yapmayacağımızı belirttik. Uzay sanayi alanındaki bilgi birikimini buraya kazandırmak istiyoruz. Onlar da bu şartı kabul etti. 1.500 parçanın tamamının burada üretilmesi planlanıyor. Ancak hepsini Tezmaksan olarak üretmeyeceğiz. Biz, bize ait parçaların üretimini üstleneceğiz ve İstanbul ile Bursa’daki bir firmaya 9 parçadan ikisinin üretimini yönlendirdik. Diğer parçaları ise Sivas çevresindeki Tokat, Yozgat ve Kayseri gibi illere dağıtacağız. Almanya’da Stuttgart, ABD’de Detroit nasıl otomobil ve yan sanayi merkezi olmuşsa, biz de Sivas ve çevresinde uzay sanayi ve havacılıkta bir ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz.”
Haberi Tezmaksan’a sorduk
Konu hakkında Tezmaksan’dan henüz resmi bir açıklama gelmedi. Çeşitli yayın organlarında mevcut olan bilgilerle ilgili kendilerine ulaştığımızda, Tezmaksan aşağıdaki açıklamayı yaptı.
“Haberde maalesef bazı kısımlar beyanda bulunduğumuz bilgilerden farklı, bazıları ise gizlilik kapsamına girmektedir. Haberi doğrulamıyoruz…”