Van’ın Öne Çıkan Lezzetleri | obilet Blog
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Van’ın geleneksel mutfağı, Arap ve İran mutfaklarından birçok unsuru içerisinde barındırıyor.
Sofralarda etin sürekli yer aldığı, gün boyunca fırınlardan mis gibi hamur işi kokularının yayıldığı ve yörede yetişen sebzelerin lezzetli yemeklere dönüştüğü Van mutfağını daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Murtuğa
Van usulü omlet olarak tanımlayabileceğimiz murtuğa, Vanlılar için kahvaltıların en sevilen tatlarından biridir; ancak akşam yemeklerinde de tercih edilebilir.
Tazecik köy tereyağı, un ve yumurta ile hazırlanan murtuğayı, Van’da tadılacaklar listenize eklemeyi unutmayın. Özellikle yanında fırından yeni çıkmış tandır ekmeği varsa, lezzetinizin keyfini çıkarın.
Kavut
Vanlılar için kahvaltıların vazgeçilmezlerinden biri olan kavut, kavurga unu, bal, pekmez ve tereyağı ile hazırlanıyor ve Van sofralarında büyük bir lezzet patırtısı yaratıyor.
Van’a gittiğinizde, ünü ülke sınırlarını aşan kavutlu ve murtuğalı, kuş sütü eksik bir sofrada Van kahvaltısını deneyimlemeden dönerseniz üzülürsünüz.
Virik Çorbası
Özellikle kış aylarında Van sofralarında sıkça yer alan bol bakliyatlı virik çorbası, ilk sıralarda yer alır.
Eğer yemeğe çorbasız başlamayı sevmiyorsanız, virik çorbasını Van’da tadılacaklar listenize mutlaka eklemelisiniz.
Kurut Aşı
Yöresel Van mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan kurut ile yapılan bu efsane tat, damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir lezzete sahip.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli naneli tereyağı gezdirilerek servis edilen kurut aşını, Van’da tadılacaklar listenizin başına eklemelisiniz.
Bulgur Aşı
Etli ve bakliyatlı bulgur aşı, hem doyurucu hem de oldukça lezzetlidir. Tek tabakta maksimum lezzeti arıyorsanız, bulgur aşı harika bir tercih olacaktır.
Neredeyse her esnaf lokantasında bulabileceğiniz bulgur aşını denediğinizde, yanında en güzel lahana turşusu ve bol köpüklü bir ayran sipariş etmeyi unutmayın.
Keledoş
Van mutfağının en eski yemeklerinden biri olan keledoşun kökleri 1800’lü yıllara kadar uzanmaktadır.
Doğu Anadolu’nun birçok yerinde yapılmasına rağmen, Van mutfağında yapılan keledoşun tadı benzersizdir. Dolayısıyla, keledoşu Van’da tadılacaklar listenize kesinlikle eklemelisiniz.
Ispanak Borani
Van mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan ıspanak borani, ismi gibi tadına da aşina olduğunuz bir yemektir.
Ispanak ve soğanın sarımsaklı yoğurtla buluştuğu bu borani, üzerine kırmızı pul biberli yağ eklenerek servis edilir.
Klasik bir lezzet olmasına rağmen, hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz ıspanak boraniyi Van’da bir kez deneyin. Pişman olmayacaksınız.
Ayva Yemeği
Anadolu mutfaklarında sıkça rastladığımız meyveli et yemeklerinden biri de geleneksel Van mutfağının ayva yemeğidir. Ayva ve narın mayhoşluğunun etin baskın tadını dengelediği bu yemeğin lezzeti uzun süre damağınızda kalabilir.
Van’a gittiğinizde bir restoran menüsünde karşılaşırsanız mutlaka tadın derim.
Sengeser
İncecik doğranmış soğanlar mercimek ile birleşerek, ekmek banmaya doyamayacağınız harika bir lezzet oluşturuyor.
Anne yemeği tadındaki ev yemeklerini özleyenlerdenseniz, sengesere kesinlikle bir şans vermelisiniz. Genellikle evlerde pişirilen bu yemek, şehir merkezindeki bazı esnaf lokantalarında da bulunabilir.
Helise
Ana malzemeleri tavuk ve aşurelik buğday olan helise, geleneksel Van mutfağının en çok sevilen tatlarındandır.
Vanlıların ne düşündüğünü bilemem, ama helisenin üzerine hafif bir sarımsaklı yoğurt ve biraz kırmızı pul biber ile servis edildiğinde, lezzeti muazzam oluyor.
Acem Köftesi
Van usulü sulu köfte olarak tanımlanan Acem köftesi, anne yemeği tadında güzel bir lezzet sunuyor. İçi yumurta dolgulu büyük köfteleri, nohut ve patatesle harmanlanan Acem köftesinin en güzel arkadaşı kesinlikle bulgur pilavıdır.
Van’a gittiğinizde hemen hemen her esnaf lokantasında bulabileceğiniz Acem köftesini tatmadan dönmeyin derim.
İnci Kefali
Tatlı su balıklarını seviyorsanız, Van Gölü’nün inci kefalini asla atlamamalısınız.
Hatta önerim, günbatımı saatinde Van Gölü kenarındaki balıkçılardan birine oturup güzel bir akşam geçirmeniz olacaktır.
Çiriş Pilavı
Van’ın çiriş pilavı, yediğiniz diğer tüm bulgur pilavlarını unutturacak kadar özeldir. Çiriş otunun aroma kattığı bulgur pilavı, havuç ile daha da lezzetli hale geliyor.
Çiriş pilavını yanında hafif sarımsaklı cacık ve turşu ile denemeyi unutmayın, ben söylemiş olayım.
Çatal Tatlısı
Ramazan ayı ile özdeşleşen çatal tatlısı, birçok tatlıcıda yıl boyunca bulunabiliyor.
Van mutfağının en sevilen şerbetli tatlılarından biri olan çatal tatlısının çok güzel bir hikayesi var. Çatal tatlısı hazırlanırken yufkalar çatalla sarılıyor ve eğer insanlar ilk tanışmalarda birbirlerine çatal tatlısı hediye ederse, dostluklarının çatal tatlısı gibi sıkı bağlarla dolanacağına inanılıyor.
Ayaküstü tatlı bir şeyler atıştırmak isterseniz, çatal tatlısı güzel bir alternatif olacaktır. Belki de tatlıyı aldığınız kişi size bu güzel hikayenin ayrıntılarını da anlatır.
Eğdek Tatlısı
Vanlılar için çay saatlerinin en güzel eşlikçilerinden biri olan eğdek tatlısı, aynı zamanda Van mutfağının en sevilen tatlılarından biridir.
Van’a giderseniz, eğdek tatlısı eşliğinde keyifli bir akşam molası vermeyi unutmayın.
Kaşık Tatlısı
Mini mini toplar halinde hazırlanan kaşık tatlısı, bildiğimiz lokma tatlısının bir versiyonudur. Şerbeti ağızda dağılan çıtır bir tatlı arıyorsanız, Van’ın kaşık tatlısını kesinlikle deneyin.
Van’a gittiğinizde kahvaltıların yıldızı olan otlu peynirinden, kahvaltıların vazgeçilmezi kavutundan, çiriş otundan ve kurutundan tatmadan ve almadan dönmeyin.