Uşak’ın Ünlü Yemekleri | obilet Blog
Uşak, Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan köprü niteliğinde olan, Ege Bölgesi’nin en dikkat çekici şehirlerinden biridir.
Uşak’ın mutfağı, Ege ve İç Anadolu Bölgesi’nden izler taşıyan zengin bir çeşitlilik sunmaktadır.
Şehir mutfağındaki sebzeli yemekler Ege’den, et ve etli yemekler ise Orta Anadolu mutfaklarından esintiler taşır. Uşak mutfağında tarhana çorbasından bol ekşi bamyaya, et basmasından pideye kadar keşfedilmeyi bekleyen çeşitli lezzetler bulunmaktadır.
Efendiler diyarı olarak bilinen Uşak’ın özel lezzetlerini yakından tanımak isterseniz, yazımızı inceleyin.
Uşak’a gittiğinizde farklı yöntemlerle yapılan tarhanasından almadan ve yemeklerinizin en güzel tamamlayıcısı olan dağ eriği hoşafından içmeden dönmemenizi öneririm.
Tarhana Çorbası
Uşak usulü tarhananın en önemli özelliği, harcının istenilen şekilde fasulye veya nohut kullanılarak hazırlanması ve en az yirmi gün dinlendirilmesidir.
Uşak’a geldiğinizde bir kase mis gibi tarhana çorbası içmeden dönmemenizi öneririm. Hatta tadını daha da güzelleştirmek isterseniz, üzerine biraz limon sıkmayı deneyin.
Ciğer Sarma
Hazırlanan ciğerli kuş üzümlü iç pilav, kuzu gömleğine sarılarak pişirilir. Ortaya çıkan lezzet, sakatat sevmeyenlerin bile hayran kalabileceği bir tat sunmaktadır.
Uşak’ta kendinize güzel bir ciğer sarma ve yanına bol köpüklü bir ayran ısmarlamadan dönmemenizi tavsiye ederim.
Keşkek
Pek çok ilde yapılan keşkek, ancak Ege’nin, özellikle de Uşak’ın keşkeginin bence ayrı bir yeri var.
Her esnaf lokantasında ve yöresel yemek sunan restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet, Uşak’tan dönmeden denemeden geçirmemeniz gereken bir tat.
Alacatene
Yeşil mercimek, bulgur ve soğanla yapılan, hem doyurucu hem de oldukça lezzetli bir ev yemeği olan alacatene, katı kıvamlı bir çorba tadındadır.
Şehir merkezindeki birçok esnaf lokantasında bulabileceğiniz alacatene, tadına kesinlikle bakmanız gereken bir lezzettir.
İlibada Sarması
Labada yaprakları ile sarılan Uşak’ın ilibada sarması, üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sos ile servis edilmektedir. Uşak’a giden herkesin mutlaka tatması gereken bir lezzet.
Sadece bir sarma deyip geçmeyin, ilibadanın sarma hali adeta bir efsane.
Etli Topalak
Bulgur ve kıyma, özel baharatlarla harmanlanıp yoğrularak yuvarlak köfteler haline getirilir.
Sulu köfte görünümündeki etli topalak, tadıyla kendine has bir lezzet sunar ve Uşak’ta tadılacaklar listenizde yer almalıdır.
Et Basması
Uşak mutfağında sıkça yapılan yemeklerden biri olan et basması, tepsilere yayılarak pişirilen köfteyle kebap arasında bir tat sunmaktadır.
Bir önerim var: Et basmasının yanına lavaş isteyip güzel bir dürüm yapmayı deneyin.
Et basmasını Uşak’taki birçok ev yemeği restoranında bulabilirsiniz. Aklınızda bulunsun!
Çömlek Kebabı
Koyun eti ile yapılan çömlek kebabı, bazıları için ağır olabilir, ancak Uşak mutfağının en beğenilen lezzetlerinden biridir.
Uşak’tayken, domates, biber ve salça ile tatlandırılarak özel çömleklerde pişirilen kebabından tatmayı atlamayın.
Döndürme Böreği
Hem ıspanaklı hem de peynirli olarak hazırlanan Uşak’ın incecik el açması döndürme böreği, çay saatlerinin vazgeçilmezi.
Döndürme böreği genellikle çayla yenilmektedir, ancak ayranla da harika bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Bir deneyin derim.
Muska Böreği
Ege’nin taze otlarıyla yapılan bu hamur işi, taze otlar ve soğanla hazırlanarak kırmızı pul biber ile tatlandırılıyor. Ardından yufkalara muska şeklinde sarılıp afiyetle yeniliyor.
Uşak’a gittiğinizde muska böreği ile çay eşliğinde keyifli bir mola vermeyi unutmayın.
Demir Tatlısı
Adını hamura şekil vermek için kullanılan demir kalıptan alan bu tatlı, Uşak mutfağının en bilinen tatlılarındandır.
Az şerbetli, incecik ve çıtır çıtır demir tatlısının tadı tam anlatılmaz, yaşanır. Eğer sıcak ve yeni kızarmış bir tatlıya denk gelirseniz, keyfiniz katlanacaktır.
Uşak’a gittiğinizde kendinize bir demir tatlısı ve çay ısmarlamayı unutmayın.
Cendere Tatlısı
İncecik açılan hamurlar arasına bol cevizli harç konulup rulo şeklinde sarılmaktadır. Sonrasında iki ucu büzülerek burma tatlısına benzer bir şekil verilir.
Cendere tatlısı, fırında kızarana kadar pişirilir ve Uşak’taki tadılacaklar listenizde mutlaka yer almalıdır.
Katmer
Katmer denilince aklınıza hemen Antep’in bol fıstıklı kaymaklı katmeri gelmemeli. Uşak usulü katmer, susam, tahin ve haşhaşla tatlandırılmaktadır.
Uşak’ta tatlı bir yorgunluk molası vermek isterseniz, katmer ile şımartılmanızı öneririm. Bir kere tattığınızda her gün istemekten kendinizi alamayacaksınız.
Gül Peksimeti
Geleneksel Uşak mutfağının en sevilen ve sık hazırlanan hamur işlerinden biri gül peksimetidir.
Rulo şeklinde sarılıp gül şeklinde tepsiye dizilen peksimetin üzeri susam ve çörek otu ile süslenmektedir.
Çayı yanında bir şey olmadan içemeyenlerdenseniz, Uşak gezinizde gül peksimetini mutlaka denemeniz gerekir.