GeziYemek

Türkiye’nin En İyi 9 Gastronomi Müzesi | obilet.com’u Keşfedin

Son yıllarda büyüyen seyahat tercihlerinden biri de gastronomi turizmi. Öyle ki, gastronomi turizmi yemek yemek amacıyla bile günübirlik seyahatlerin planlanmasını sağladı.

Ancak gastronomi yalnızca yemek yenilen bir alan değildir. Özellikle köklü bir kültürel mirasa sahip olan ülkemiz, gastronomi zenginliğiyle de dikkat çekmektedir.

Eğer siz de gastronominin sadece yemek ile sınırlı olmadığını düşünenlerdenseniz, yemeğin kültürel geçmişine tanıklık edeceğiniz tarihsel bir serüvene çıkmaya ne dersiniz? Cevabınız pozitifse Türkiye’nin Gastronomi Müzeleri’ni keşfetmenizi öneririm.

Liste hazırlanırken herhangi bir sıralama yapılmamıştır.

İşte kimi zaman geleneksel mutfaklarda keyifli bir yolculuğa çıkabileceğiniz, kimi zaman çikolatanın, bazen de zeytinyağının geçmişten günümüze nasıl evrildiğine tanıklık edebileceğiniz, bazen de şifalı bitkilerin dünyasını keşfedebileceğiniz Türkiye’nin Gastronomi Müzeleri:

Türkiye’nin En İyi Gastronomi Müzeleri

1) Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep

Türkiye’nin en zengin mutfak kültürlerinden birine ev sahipliği yapan Gaziantep, gastronomi turizmi açısından da büyük bir ilgi görmekte.

Gaziantep’in geleneksel mutfağını tanıtmak ve yaşatmak amacıyla kurulan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, bölgenin gastronomi turizmi için oldukça önemlidir.

Gaziantep Ali Nazik Kebabı

Emine Göğüş Mutfak Sanatları Müzesi’nde Gaziantep mutfağının öne çıkan lezzetlerine dair kullanılan malzemelerin yanı sıra geleneksel kıyafetlerle donatılmış mankenlerin çeşitli etkinlikleri sizi bekliyor.

2016 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında katılan Gaziantep’e giderseniz, o eşsiz tatları keşfetmek için Emine Göğüş Mutfak Müzesini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Giriş Ücretleri: 2 TL gibi sembolik bir ücretle giriş yapabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri: 08.30-17.30 saatleri arasında açıktır.

Adres: Karagöz Mahallesi, Sadık Dai Sokak, No: 16, Şahinbey, Gaziantep
Telefon: 0342 232 66 16

2) Tarihi Erzurum Evleri, Erzurum

Hem müze hem de restoran işlevi gören Tarihi Erzurum Evleri, Türkiye’nin önemli gastronomi müzelerinden biridir.

Geçmişi 1850’li yıllara dayanan bu yapı, mimarisi ile nostaljik bir atmosfer sunuyor.

Erzurum Cağ Kebabı

On bir tarihi Erzurum evinin birleşimiyle oluşturulan bu mekan, geçmişe etkileyici bir yolculuk yaparken Erzurum mutfağının eşsiz lezzetlerini de tadabileceğiniz bir yer.

Erzurum Kahvaltısı

Özellikle lor peynirli, kaymaklı pazı sarması ve sobada közlenmiş patateslerden tatmayı unutmayın; sıcak patatese tereyağı eklediğinizde tadı harika oluyor.

Giriş Ücretleri: 5 TL giriş ücreti alınmaktadır.

Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08.30-23.30 arasında açıktır.

Adres: İbrahim Paşa Mahallesi, Yüzbaşı Reşit Bey Sokak, Yakutiye, Erzurum
Telefon: 0442 213 83 72

3) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, Hatay

Türkiye’nin aromatik ve tıbbi bitkiler alanındaki ilk ve tek müzesi, gastronomi cenneti Hatay’da yer alıyor.

Hatay Tepsi Kebabı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’ne ziyaret ettiğinizde bazı bitkileri tatma imkanı da bulabileceğinizi belirtmeliyim.

Humus Hatay

Eğer botanik ve sağlık turizmiyle ilgileniyorsanız ve bitkilerin şifalı gücüne inanıyorsanız, Hatay’a gittiğinizde humus, döner, tepsi kebabı ve künefeye ara verip Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’ni gezmenizi öneririm.

Giriş Ücretleri: Ücret alınmamaktadır.

Ziyaret Saatleri:

Adres: Şehitler Mahallesi, Ayyıldız Sokak, No: 8, Antakya, Hatay
Telefon: 0531 592 23 43

4) Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Çanakkale

Adatepe, Çanakkale

Türkiye’deki gastronomi müzeleri denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Türkiye’nin ilk zeytinyağı müzesidir.

Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili her türlü detayın sergilendiği Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Çanakkale ile İzmir arasındaki Küçükkuyu kasabasında yer alıyor.

Eğer araba ile seyahat etmeyi seviyorsanız, yolunuzdan küçük bir sapma yaparak zeytinyağının üretim aşamalarında kullanılan ekipmanların sergilendiği ve bilgilendirici etkinliklerin yapıldığı bu müzeyi kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Giriş Ücretleri: Giriş ücretsizdir.

Ziyaret Saatleri:

Müze haftanın yedi günü 08.30-18.30 saatleri arasında açıktır.

Adres: Eski Sabunhane Binası, İlkokul yanı, Küçükkuyu, Çanakkale
Telefon: 0286 752 13 03

5) Kutman Şarap Müzesi, Tekirdağ

Kutman Şarap Müzesi, Tekirdağ

Şaraba meraklı bir ailede yetişen Adnan Kutman, on beş yılı aşkın süredir dünyanın dört bir yanından topladığı makinelerin, aletlerin ve belgelerin sergilendiği Kutman Şarap Müzesi’ni kurmuştur. Bu müze, yerli ve yabancı turistlerce sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Adnan Kutman 1988 yılında Portekiz’e yaptığı iş seyahatinde duyduğu bir şarabı dinledikten sonra bu müzenin temellerini atmıştır.

Kutman Ailesi’nin ilk şarap yapımında kullandığı ekipmanlar yanında, 1900’lü yıllardan kalma belgeler ve Osmanlı Dönemi’ne ait nüfus kayıtları da müzede sergilenmektedir.

Kutman Şarap Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde, Tekirdağ’ın meşhur peynir helvası ve köftesinden de tatmayı unutmayın.

Giriş Ücretleri: Giriş ücretsizdir.

Ziyaret Saatleri: Perşembe günü dışında haftanın her günü 10:00–13:00, 14:00–20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Mürefte Mahallesi, Yalı Caddesi, No: 67, Tekirdağ
Telefon: 0282 528 85 85

6) Zavot Peynir Müzesi, Kars

Zavot Peynir Müzesi, son yıllarda popülaritesini arttıran Kars’ın Boğatepe Köyü’nde konumlanmaktadır.

Kars Peyniri

Kars’ın birçok ünlü peynir türünün yapım aşamalarını yakından görmek, gravyer, kaşar, deri tulum ve çeçil gibi peynir çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Zavot Peynir Müzesi’ne uğramayı unutmayın.

Giriş Ücretleri: Giriş ücretsizdir.

Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü ziyarete açıktır.

Adres: Büyük Mahallesi, Boğatepe Köyü, Kars Merkez

7) Pelit Çikolata Müzesi, İstanbul

Uzun yıllardır çikolata denilince akla gelen yerlerden biri olan Pelit Pastanesi, bu tutkuyu 2004 yılında açtığı müze ile taçlandırmıştır.

Pelit Pastanesi Pelit Çikolata Müzesi

Çikolata kokan bu müzede sergilenen eserlerin çoğu çikolatadan yapılmış olup, çikolata severlerin yanı sıra gezen herkesin dikkatini çekiyor.

Beş salondan oluşan Pelit Çikolata Müzesi’nde, çikolata şelalesinden Nuh’un Gemisi modeline, çikolatanın tarihini gösteren tablolardan Sultan Ahmet Cami, Kız Kulesi ve Galata Kulesi’ne kadar pek çok eser sergilenmektedir.

Müzeyi gezdikten sonra kendinizi çikolata reyonunun önünde bulursanız şaşırmayın!

Giriş Ücretleri: Kişi başı 60 TL, 0-1 yaş grubuna ücret alınmamaktadır.

Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 10:00 – 17:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Koza Mahallesi, 1678. Sokak, No: 19, Esenyurt, İstanbul (Sanayi Mahallesi, Evren Sanayi Sitesi, Akbatı Avm Arkası)
Telefon: 0212 411 13 00

8) Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi, Şanlıurfa

Tarihi Hacıbanlar Evi’ni satın alan Şanlıurfa Belediyesi, bu tarihi mekanda bir geleneksel mutfak müzesi açarak önemli bir projeye imza atmıştır.

Şanlıurfa'da yemek

Geçmişten günümüze Şanlıurfa mutfak kültürünün önemli araç gereçleri müzede sergileniyor ve beş oda ile iki su kuyusundan oluşuyor.

Geleneksel Urfa kıyafetleriyle yemek hazırlıkları yapılan canlandırmalarla zenginleştirilen Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi’nde, Urfa mutfağı hakkında bilgi almak isteyenler için özel yemek kursları da düzenlenmektedir.

Eğer gastronomiye ilginiz varsa, Urfa’ya gittiğinizde Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi’ni ziyaret etmeyi mutlaka dikkate alın.

Giriş Ücretleri: Giriş ücretsizdir.

Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç saat 09.00-17.00 arasında açıktır.

Adres: Camikebir Mahallesi, 1349. Sokak, No:3, Şanlıurfa Merkez

9) Edremit Evren Ertür Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi, Balıkesir

Türkiye’nin önde gelen zeytinyağı üreticilerinden Ertür Ailesi, tarihi zeytinyağı makinelerinin sergilendiği bu müzeyi açmıştır.

Ege Bölgesi’ndeki makinelerin ve tarihi gereçlerin toplanması ile 2005 yılında kurulan bu müzede, kol gücü ile zeytinyağı üreten ‘çırıklı’ gibi pek çok ekipman sergileniyor.

Edremit Evren Ertür Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi, zeytinyağı üretimine dair tarihi süreçleri gözlemlemek isteyenleri bekliyor.

Adres: Zeytinli Mahallesi, 10305, Edremit, Balıkesir
Telefon: 0266 392 13 46