GeziYemek

Samsun’un İkonik Lezzetleri

Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin yerel yemek kültürünün hemen hemen tüm öğelerini barındıran, tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir mutfak sunuyor.

Hamsinin başrolde olduğu Samsun mutfağında balık her daim mevcut; mısır ve karalahana gibi sebzeler bolca kullanılıyor, kuru fasulye ve hamur işleri ise vazgeçilmezler arasında yer alıyor.

Eğer her lokması mutluluk dolu bir seyahat planlıyorsanız, rotanızı Samsun’a çevirmenizi tavsiye ederim. Hem Karadeniz havasını alır hem de tadı damağınızdan silinmeyecek eşsiz yemekler deneyimlersiniz.

Gelir gelmez, lafı uzatmadan Samsun mutfağının en sevilen lezzetlerine göz atalım.

Samsun’un en meşhur lezzetleri:

1) Çakallı Menemeni

Menemenin soğanlı mı, soğansız mı yapılacağı tartışmalarını bir kenara bırakın ve çakallı menemeni deneyin.

Bol tereyağı ile yapılan, soğansız ve kaşar peyniriyle hazırlanan çakallı menemenin lezzeti, yumurta sarısının kullanmasında gizli.

Çakallı menemeni o kadar çok beğeneceksiniz ki, ekmek banmaktan vazgeçemeyeceksiniz, uyarıyorum!

2) Katık Sündürmesi

Samsun kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden katık sündürmesi, uzun yıllardır meze olarak da sofralarda yer buluyor.

Bol maydanoz ile harmanlanan katık sündürmesi, ismiyle müsemma olarak tereyağı ile tavada hazırlanıyor ve sıcak sıcak sofraya geliyor.

Mısır ekmeği ile harika bir uyum içinde olan katık sündürmesinden tadmadan Samsun’dan ayrılmamalısınız, yoksa kaybedersiniz.

3) Mısırlı Fasulye Çorbası

Karadeniz mutfaklarında sıkça kullanılan bakliyatlardan biri olan kuru fasulyedir.

Siz de bol malzemeli, sağlıklı ve doyurucu bir çorbayla öğününüzü geçiştirmeyi seviyorsanız, Samsun’un mısırlı fasulye çorbasına şans vermelisiniz. Emin olun, pişman olmazsınız!

4) Haluçka

Göçmen mutfağının bir temsilcisi olan haluçka, geleneksel Samsun mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Tavuk, nohut ve el açması hamur parçalarıyla hazırlanan bu nefis çorba kış aylarında sofra hayatında önemli bir yer tutar.

Haluuçka çorbasından tatmak isterseniz, en yakın esnaf lokantasına ya da yöresel yemekler sunan bir restorana gidin!

5) Fasulye Turşusu Kavurması

Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan turşu kavurmalar, birçok çeşitleriyle yapılır ancak ben fasulye turşusu kavurmasını özel olarak severim.

Üzerine biraz yoğurt ekleyerek nefis bir meze ya da hafif ılık olarak mükemmel bir başlangıç yapabilirsiniz.

Samsun’daki hemen her restoranın menüsünde bulabileceğiniz fasulye turşusu kavurmasından tatmadan dönmemelisiniz.

6) Karmaç

Kastamonu ile Samsun’un ortak lezzetlerinden biri olan karmaç, mısır unu ile yapılan kısır benzeri bir salata.Türlere göre içerisine pırasa da eklenerek hazırlanır ve bu haliyle de muazzam bir lezzet çıkar.

Pırasalı olanından denk gelirsinizse mutlaka denemelisiniz. Yok böyle bir tat!

7) Baklalı Sarma

Bu harika sarmanın iç malzemesinde kuru bakla yer alıyor. Pirinç yerine buğday kullanılır.

Küçük doğranmış kuşbaşı et ile zenginleştirilen lezzeti, Samsun’a giderseniz asla atlamamanız gereken bir lezzet dedirtti!

Yediğiniz diğer tüm sarmaların tadını unutturacak. Demedi demeyin!

8) Bafra Pidesi

Karadeniz’de kendine has bir pide ortaya koymayan şehir neredeyse yoktur. Samsun’da meşhur Bafra pidesi, yeme arayışına girdiğinizde akla gelen ilk seçeneklerden biridir.

Samsunlular için kahvaltıda pide yemek, bir tür pazar gelenekleridir.

Kendi harcını evde hazırlayıp pide fırınında pişiriliyorlar.

En lezzetli Bafra pide harcı evde yapılır denilse de, pidecilerde de çok güzel alternatifler bulunuyor.

Samsun’a gittiğinizde kapalı kıymalı Bafra pidesi ile güne başlamadan dönmeyin! Hamurun üzerine biraz tereyağı ile sıcak yedikten sonra bağımlısı olacaksınız.

9) Terme Pidesi

Karadeniz’in en çok pide çeşidini barındıran şehirlerinden biri de Samsun’dur. Terme pidesi, bu bölgenin en gözde pide çeşitlerinden bir diğeridir.

Terme pidesinin açık ve genişçe bir şekli var, Bafra pidesinden farklı olarak. Meşe odunu ateşinde pişen Terme pidesini, Samsun’daki birçok restoranda bulabilirsiniz. Denemeden geçmemelisiniz.

Çünkü Terme pidesinin, hazırladıkları özel soğutma yöntemi ile pişirildiği o kadar güzel ve ünlü ki, tadan herkes alıp evlerine götürüyor.

10) Böbrek Kavurma

Sakatat severlerin vazgeçilmezi olan, kalabalık sofraların önemli yemeklerinden biri olan Samsun’un meşhur böbrek kavurmasıdır.

Yalnızca soğan, köy tereyağı ve domates suyu ile pişirilen böbrek kavurma, duyduğunuzda ağzınızda eriyebilir. Sakatat meraklısıysanız mutlaka denemelisiniz!

11) Kaz Tiridi

Kaz etinin ingilizce olarak Kars ile anılması yaygın olsa da, Samsun’da da harika kaz etli yemekler hazırlanıyor.

Kaz eti haşlama suyuyla ıslatılan yufkalar, servis tabağının en altına serilir. Üzerine nefis pilav ve yumuşacık pişirilmiş kaz eti ekleniyor.

Tadı damağınızdan silinmeyecek lezzetler arıyorsanız, kaz tiridini asla es geçmeyin!

12) Kağıtta Hamsi

Hamsinin tavası ve pilavı bir yana, kağıtta pişirilmiş olanı bir başka. Hamsiyi sevmeyenler bile Samsun usulü kağıtta hamsiyi çok beğeniyor!

Hamsilerin üzerine limon, zeytinyağı, maydanoz ve defne yaprağı eklenerek sarılır ve fırında pişirilir. Böylece hamsiler hem kokusuz olur hem de yumuşacık pişer.

Samsun’da bir deneyin, pişman olmazsınız!

13) Mantarlı Pilav

Karadeniz Bölgesi’nde yetişen mantarlarla yapılan, oldukça özel ve aromatik bir lezzet olan mantarlı pilavı, özellikle Samsun’un Vezirköprü ilçesi ile bağlantılıdır.

Yanında bol köpüklü ayran ile harika bir lezzet bulacaksınız.

14) Peynirli ve Cevizli Mantı

Samsun’un peynirli ve cevizli mantısı, bildiğiniz tüm mantıları unutturacak türden. Klasik kıymalı mantılar haşlanır ve süzülür, ardından üzerine bolca peynir ve ceviz serpilir.

Farklı ve lezzetli tatlara meraklıysanız, Samsun’un peynirli ve cevizli mantısını asla kaçırmayın! Bu lezzeti bulamazsınız!

15) Haşhaşlı Çörek

Bir hamur işi olmasına rağmen oldukça hafif olan haşhaşlı çöreği, tüm Samsun pastanelerinde bulabilirsiniz.

Çayla birlikte harika bir atıştırmalık ve geç saatlerde nefis bir yolluk olarak değerlendiriliyor.

16) Kıvratma

Kuru baklava olarak bilinen kıvratma, Samsun’un Çarşamba İlçesi’nin tescilli lezzetlerinden biridir.

Samsun’a gittiğinizde sadece orada yemekle kalmayın, uzun süre tazeliğini koruyan kıvratmalardan birkaç kutu alıp evinize de götürün!

17) Nokul

Bir zamanlar uzun araba yolculuklarının vazgeçilmezlerinden biri olan nokul, uzun süre taze kalması, tok tutması ve lezzeti ile Samsunlular için vazgeçilmez olmuş.

Uzun yıllardır Samsunluların sofralarından eksik olmayan nokuldan tatmadan dönmeyin!

18) Koca Karı Gerdanı

Adı çok iştah açıcı gibi görünmese de, Samsun mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan koca karı gerdanı, tercih üzerine bol fındıklı veya cevizli hazırlanır ve sarı burmayı andıran şerbetli bir tatlıdır.

Şerbetli tatlıların her hali güzeldir ama fırından yeni çıkmış en çıtır haliyle denk gelirseniz bir porsiyon yetmez, belki daha fazla istersiniz, demedi demeyin!


Samsun’a seyahat ettiğinizde, Karadeniz’in taze kuşburnularıyla yapılan marmelatından, başta erik ve dut olmak üzere farklı meyvelerle yapılan pestillerden, Bafra’nın kaymaklı lokumundan almak şart!