GeziYemek

Rize’nin Ünlü Lezzetleri

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin güzel bir parçası olan Rize, Karadeniz mutfağının temel unsurlarını barındırıyor.

Kavurma kavramı denilince akla ilk gelen şehirlerden biri olan Rize’de, keşfedilmeyi bekleyen zengin bir mutfak bulunuyor.

Günün başlangıcını uzayıp giden mıhalama ve taze mısır ekmeği ile yaparak, ardından lokum gibi kuru fasulye ya da ağızda dağılan kavurma ve mis gibi tereyağlı pirinç pilavı ile devam etmek isterseniz, Rize’ye bir yolculuk planlamanız gerektiğini söyleyebilirim.

Bunlar, Rize’de sizi bekleyen lezzetlerin sadece küçük bir kısmı. Tadı uzun süre damaklardan silinmeyecek olan Rize, gastronomi turizmine taze bir soluk getiriyor.

Ve şimdi sizi, Rize mutfağının en sevilen tatlarıyla baş başa bırakıyorum.

1) Muhlama

Karadeniz Bölgesi dendiğinde akla hemen uzayıp giden, kahvaltılara lezzet katan muhlama geliyor.

Mis kokulu Rize tereyağı, yöresel peynir ve elbette doğal mısır unuyla hazırlanan muhlama ile güne başlamadan Rize’den ayrılırsanız aklınız sürekli burada kalır.

Tadı deneyimledikten sonra kalbiniz de burada kalabilir çünkü bu lezzet bir başka.

2) Karalahana Çorbası

Sebze ve bakliyatın muhteşem bir birleşimini sunan çorbalar, sizin için de vazgeçilmezse, Rize’ye gittiğinizde mutlaka karalahana çorbasını tatmalısınız.

Hem doyurucu hem de lezzetli olan karalahana çorbası gerçek bir şifa kaynağı. Kış aylarında Rize sofralarından eksik kalmıyor.

3) Korkoto Çorbası

Adı ile dikkat çeken korkoto çorbası, Rize mutfağının en popüler lezzetlerinden biridir.

Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan mısır ile hazırlanan yoğurtlu ve tereyağlı korkoto çorbası, genellikle üzerine salçalı sos eklenerek servis edilir. Karşılaşma durumunda mutlaka deneyin derim.

4) Çumur

Mısır ekmeği ve çökelek peynirinin bir araya geldiği çumur, bence Rize mutfağındaki en güzel hamur işlerinden biri.

Günün her saatine ve her öğününe uygun olan bu nefis hamur işinin en güzel tamamlayıcılarından biri, fasulye turşusu kavurmasıdır. Eğer denk gelirseniz, ikisini bir arada tatmayı unutmayın. Eminim pişman olmayacaksınız.

5) Hamsi Koli

Mısır unu ve hamsinin buluştuğu, ekmek tadında lezzetli bir hamur işi olan hamsi koli özellikle meze sofralarında sıkça yer alıyor.

Rize’ye yolunuz düşerse Karadeniz’in ünlü hamsileri ile yapılan hamsi koliyi tatmayı da unutmayın.

6) Hamsi Çığırtması

Rize mutfaklarında sıkça yapılan hamsili tariflerin başında hamsi çığırtması gelir.

Ayıklanan hamsiler, pazı ve soğan gibi yeşilliklerle bir araya getirilip köfte şeklinde yoğrulur. Ardından kızartılarak servis edilir.

Hamsi tava veya hamsili pilav gibi klasik yemeklerin alternatifi arayanlara duyurulur!

7) Turşu Tavalısı

Karadeniz Bölgesi’nde hemen hemen her sebzenin turşusu hazırlanıyor. Bu turşularla harika yemekler yapılıyor ve turşu tavalısı da bunlardan biri.

Tereyağında kavrulmuş soğan ve sarımsağa fasulye turşusu eklenerek oluşmuş muhteşem bir lezzet elde ediliyor.

Minik bir ipucu vermek gerekirse, turşu tavanızı mısır ekmeği ile birlikte tatmalısınız, çok seveceğinizi garanti ederim.

8) Karalahana Sarması

Karalahana Trabzon

Rize mutfaklarında en çok tercih edilen sebzelerden biri karalahana.

Kıymalı pirinçli iç harcı ile hazırlanan karalahana sarması, yanında sarımsaklı yoğurt ile muhteşem bir lezzet oluşturuyor.

Üzerine tereyağında kızdırılmış acı pul biber de eklendi mi keyfine diyecek yok.

9) Etli Kuru Fasulye

Kuru fasulyenin de bir başka güzeli var, Rize’nin kuru fasulyesi kesinlikle denemeye değer.

Rize’ye gittiğinizde kuru fasulye, et suyu ile yapılmış pirinç pilavı ve kıtır kıtır lahana turşusu ile minik bir ziyafet çekmeden dönmemelisiniz.

10) Rize Kavurması

Kavurma, Karadeniz sofralarının vazgeçilmezidir. Ancak Rize kavurması dendiğinde, bence bu yemek bir başka güzellikte.

Rize mutfaklarında sadece kavurma ile pek çok lezzet yapılsa da, sade kavurmanın yeri hep başkadır.

Rize’ye gitmişken yanında bol köpüklü bir ayran ve sıcak pide ile kavurma yemeden dönerseniz, tiếc sức chịu phận!

11) Hamsili Pilav

Karadeniz mutfaklarında hamsi ile birçok farklı tarifler hazırlanıyor. Ancak bunların en lezzetlisi kesinlikle hamsili pilav.

Rize’ye gittiğinizde, etrafında çıtır çıtır kızarmış hamsilerle dolu bol kuş üzümlü ve maydanozlu nefis pilavdan tatmadan dönmemelisiniz.

12) Pide

Hafif kalın kenarlı yuvarlak Rize pidesi, peynirli, kuşbaşılı ve yumurtalı gibi birçok farklı seçeneğe sahip. Ancak bence en lezzetlisi kesinlikle kavurmalı yumurtalı olanıdır.

Kenarlarını koparıp yumurtanın sarısına banmak, bu lezzetin tadını bir başka kılar. Rize’ye giderseniz, güzel bir pide ve mis gibi Karadeniz çayı ile keyif yapmadan dönmemelisiniz.

13) Pepeçura

Mor rengi ile sofralarınıza canlılık katan Rize’nin üzümünden yapılan pepeçura tatlısı, özellikle Ramazan ayında sıkça tercih ediliyor.

Büyük küçük herkesin severek yediği pepeçura, hafif tatlıları sevenlerin favorisi haline geliyor.

14) Kabak Sütlacı

Bal kabağı ile hazırlanan kabak sütlacı, geleneksel Rize mutfağının en özel tatlarından biri.

Kabak sütlacı genellikle dolapta dinlendirildikten sonra soğuk olarak sunuluyor. Ancak sıcak servis edildiğinde tadı ve keyfi bir başka oluyor.

Üzerine biraz kavrulmuş ceviz eklerseniz, yemelere doyamayabilirsiniz. Demedi demeyin!

15) Laz Böreği

Birçok Karadeniz şehrinde pişirilse de, Rizeliler Laz böreğinin anavatanının Rize olduğunu savunuyor.

İncecik açılan yufkalar, arasına muhallebi konularak kat kat diziliyor ve ardından çıtır çıtır olana kadar fırında pişiriliyor.

Fırından çıktıktan sonra üzerine soğuk şerbet dökülerek servis ediliyor. Eğer fırından yeni çıkmış sıcak haline denk gelirseniz, asla kaçırmayın. Efsane bir lezzet.


Rize’ye yolculuk ederseniz, o nefis mısır ekmeğini, susamsız simidini, lezzeti sınırları aşmış Anzer balını, eğer kış mevsiminde iseniz tereyağını, fasulye turşusunu, mısır ununu ve elbette çayını tatmadan dönmemenizi öneririm.