GeziYemek

Niğde’nin Ünlü Lezzetleri

Orta Anadolu’nun kalbinde yer alan Niğde, Hititlerden Perslere, Selçuklulardan Osmanlılara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Her bir medeniyet, Niğde mutfağına kendi damgasını vurarak önemli katkılarda bulunmuş.

Niğde’ye yolunuz düştüğünde, beyaz kiraz reçelini, en lezzetli tatlı atıştırmalıklardan köfteri, elmasını ve kirazını tatmadan veya almadan, lezzeti sınırları aşan gazozundan içmeden dönmemeniz gerektiğini söylemek isterim. Ayrıca kış için hazırlanan yufka, bakliyat gibi doğal ürünlerden de edinmeyi unutmayın.

Kış hazırlıklarının bol bol yapıldığı, malzeme zenginliğiyle dolu çorbaların sofralardan eksik olmadığı, sebze kavurmalarının ön planda olduğu Niğde mutfağına doğru keyifli bir keşif yolculuğuna çıkmak ister misiniz?

Sütlü Pancar Çorbası

Adını duyduğunuzda içinde bildiğiniz kırmızı pancar olduğunu düşünmeyin. Niğdelilerin “aşlık” dediği yarma ile yapılan oldukça farklı bir lezzettir sütlü pancar çorbası.

Yarmalar, sütle birlikte haşlandıktan sonra içine rendelenmiş şeker pancarı eklenerek tekrar pişirilir.

Genelde evlerde pişirilen bir çorba olsa da, ev yemekleri sunan bazı restoranlarda sütlü pancar çorbasını bulabilirsiniz. Karşılaşırsanız mutlaka deneyin.

Söğürme

Niğde’nin usulüne göre hazırlanan söğürme, kuzu eti ile patlıcanın buluştuğu, ilk lokmada kendine hayran bırakan nefis bir yemektir.

Özellikle kalabalık sofraların en aranan lezzetlerinden biri olan söğürmeyi Niğde’ye gittiğinizde mutlaka tatmanızı öneririm.

Pirinçli Elma Dolması

Meyveli yemekleri seviyorsanız, Niğde’nin elma dolmasına da bir şans verebilirsiniz.

İçi oyulmuş ve hafif haşlanmış elmalar, pirinçli kıymalı harçla doldurulmakta ve üzerine domates sosu gezdirilerek pişirilmektedir.

Klasik biber ve kabak dolmasının yerini ne kadar alır bilinmez, ama farklı tatlar denemeyi seviyorsanız, pirinçli elma dolmasına bir şans vermenizi öneririm.

Ayva Boranisi

Anadolu mutfaklarında sıkça rastlanan meyveli et yemeklerinden biri olan ayva boranisi, Niğde mutfağının en özel lezzetlerinden biridir.

Kuzu eti, soğan, pekmez ve özellikle ayva ile hazırlanan bu boraniyi, Niğde’ye gittiğinizde asla kaçırmamanız gereken lezzetlerden biri olarak görüyorum.

Niğde Usulü Etli Bamya

Her ne kadar bamya deyince akla ilk gelen Konya olsa da, Niğde mutfağında da nefis bamya yemekleri yapılmaktadır. Taze bamya ile hazırlanan etli salçalı bamya bunlardan biridir.

Sebze yemeği olmadan yapamam diyenlerdenseniz, en yakın esnaf lokantasına gidip etli bamya siparişi vermenizi tavsiye ederim. Etli bamya yediğinizde üzerine biraz limon sıkmayı unutmayın.

Kabak Musakka

Yuvarlak dilimlenmiş kabaklar, bol soğan ve kıyma ile pişirilir. Piştikten sonra üzerine bol dereotu serpilerek servis edilir.

Yanında sarımsaklı yoğurt ve kızarmış ekmekle harika bir öğün olan kabak musakka, Niğde mutfaklarında sıkça yapılan sebze yemeklerindendir.

Akşam yemeklerini hafif geçirmeyi sevenlerdenseniz, kabak musakka güzel bir alternatif olacaktır.

Ditme

Adından da anlaşılacağı gibi asma yapraklarının didilmesiyle yapılan ditme, özellikle kış aylarında Niğde sofralarından eksik olmaz.

Ancak işin püf noktası, toplanan asma yapraklarının didilmesinde değil, tuzla ovulduktan sonra beze sarılıp kurutulmasında gizlidir.

Ditme genellikle evde yapılan bir yemek olsa da, şanslıysanız bazı esnaf lokantalarında da bulabilirsiniz. Aklınızda bulunsun!

Mazaklı Köftesi

Kıyma ve bulgurlardan yapılan yuvarlak köfteler ile Niğde mutfağının en özel lezzetlerinden biri olarak değerlendirilen Mazaklı köftesi, salçalı ve soğanlı özel bir sosla pişirilir.

Niğde’de tadılacakların listesinde Mazaklı köftesinin ilk sıralarda yer almasını öneriyorum.

Niğde Tava

Minik doğranmış kuşbaşı etler, domates, biber ve soğan ile harmanlanarak özel baharatlarla tatlandırılır ve tavada veya güveç kaplarında pişirilir. Niğde tavasını denediğinizde yanında sıcak pide veya tereyağlı pirinç pilavıyla birlikte olmasını tavsiye ederim.

Cevizli Erişte

El yapımı erişte haşlandıktan sonra kavrulmuş ceviz ve peynirle bir araya gelir ve ortaya muhteşem bir lezzet çıkar.

Özellikle tulum peyniri ile yapıldığında ve üzerine biraz pul biber eklediğinizde tadına doyum olmaz. Kesinlikle denemelisiniz.

Sarım Burma

Sarım burma ya da Niğdelilerin deyimiyle “kıvırma börek”, Nevşehir mutfaklarında sıkça yapılan tatlılardan biridir.

Bol cevizli ve şerbetli sarım burma tatlısı, şerbetli hamur tatlıları sevenler için Niğde mutfağındaki favoriler arasında yer almaktadır.

Halveter Tatlısı

Pekmezden aldığı rengiyle halveter tatlısı, yapımında un helvasına oldukça benzer.

Üstü bütün cevizlerle süslenerek servis edilen halveter, Niğde mutfağının gözden kaçırılmaması gereken tatlılarından biridir. Karşılaşırsanız mutlaka tatmalısınız.

Kaymak Tatlısı

Hazırlaması oldukça zahmetli olan kaymak tatlısı, Niğde sofralarında bir lezzet fırtınası estiriyor.

Peki bu kaymak tatlısı nedir? Kocaman tepsilerde hazırlanan şerbetli bir tür hamur tatlısıdır ama klasiklerden oldukça farklıdır.

Genelde kare dilimler halinde servis edilen kaymak tatlısı, yanında taze demlenmiş çay ile muhteşem bir tat sunar.

Köfter

Niğde’ye giden herkesin kutu kutu alma isteği duyduğu atıştırmalıkların başında köfter gelir.

Su, nişasta ve pekmez ile yapılan bu lezzetli atıştırmalık bir kez tadına baktığınızda hep yanınızda taşımak isteyeceksiniz. Benden söylemesi!

Paluze

Nişasta ve şeker gibi bulması oldukça kolay malzemelerle yapılan paluze, tadı uzun süre damaklarda kalan muhteşem bir tatlıdır. Üzerine biraz kavrulmuş badem ve pekmez gezdirirseniz, yemelere doyamayabilirsiniz.

Hatta Niğdeliler ne der bilmem ama bence tahin de paluzeye çok yakışıyor.