Niğde Mutfağında 13 Eşsiz Lezzet: Ne Yenir?
Niğde, 10.000 yıllık derin bir geçmişe sahip, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, ve bu kültürel zenginlik sayesinde her geçen gün daha da güzelleşen bir şehir. Biriken bu tarih ve kültür, Niğde mutfağının özelliklerine de yansımıştır. Bugün, Niğde’nin evlerinde konuk olalım ve nihaî bir tadım için tadında Niğde olan 13 yöresel özelliği keşfedelim. Niğde’de ne yenir sorusuna en güzel yanıtları birlikte arayalım.
Niğde’de Ne Yenir?
Niğde mutfağı kendine özgü bir yapıya sahip. Bazı klasik yemeklerin Niğde yorumunu görebilirsiniz; ancak çoğu, kendine has lezzetleri ile öne çıkar. Yemeklerde meyve kullanma tutkusu oldukça yaygındır. Niğde’nin en ünlü lezzeti belki de Niğde gazozudur. Bu lezzet, Niğde sınırlarını aşarak her şehirde bulunabilen bir tabiat haline gelmiştir. Şehirde nereye giderseniz gidin, bir gazoz sipariş etmeyi unutmayın.
Niğde’de Ne Yenir?
- Niğde Tava
- Söğürme
- Mazaklı Köftesi
- Beyaz Kiraz Reçeli
- Ayva Boranası
- Pirinçli Elma Dolması
- Sarım Burma
- Niğde Tarhanası
- Arabaşı Çorbası
- Cevizli Erişte
- Etli Bamya
- Halveter Tatlısı
- Kaymak Tatlısı
Niğde Tava
Niğde tava, bu şehre geldiğinizde tatmanız gereken en özel lezzetlerden biridir. Hem evlerde hem de restoranlarda bulunan bu yöresel yemek, koyun kuşbaşı etinden hazırlanıyor. Toprak veya bakır bir tepside yeşil biber, domates ve kuşbaşı etler koyulup, baharatlar eklendikten sonra fırına veriliyor. Su eklenmeden, kendi suyunu salıp çekene kadar pişiyor ve sonuç olarak lokum gibi bir et ortaya çıkıyor.
Niğde tava nerede yenir derseniz, ev yemekleri yapan lokantalarda ya da kasaplarda bulabilir, kendi yaptırıp fırında pişirtebilirsiniz. Ancak bu nefis yemeği denemeden geçmeyin.
Söğürme

Kuzunun en lezzetli hali: Söğürme! Aynı zamanda Niğde’nin Bor ilçesinin tescilli lezzetidir. Bor söğürmesi, kuzunun kaburga kısmından açılan pirzola ve külbastı et kısmını içeren bir tepsiye yerleştirilir. Domates, biber, tuz ve karabiber ilavesiyle odun ateşinde pişiriliyor, hafif kızarana kadar ve suyunu çektikten sonra servis ediliyor. Kekik de tercih edilebilir. Gerçek bir lezzet deneyimlemek isterseniz, bu yöresel yemeği denemelisiniz. 😁 Bu yemek Türkiye Patent Enstitüsü tarafından tescilli ve coğrafi işaretli bir lezzettir.
Niğde Söğürme nerede yenir derseniz, hem Bor söğürmesi hem de Niğde tava için Adanalı İsmail Gültekin Usta’ya gidebilirsiniz.
Mazaklı Köftesi
Niğde’nin meşhur yemeklerinden biri de Mazaklı Köftesi. Bu yemek, kıyma, köftelik bulgur ve irmik karıştırılarak hazırlanır. İçine yumurta, maydanoz ve kuru nane eklenir. Minik köfteler yapıldıktan sonra, soğan ve salça ile suya ilave edilerek tencerede pişirilir. Afiyetle yeniyor.
Beyaz Kiraz Reçeli
Niğde’de ne yenir derseniz, bir Niğdeli size kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan beyaz kiraz reçelini önerir. Bölgeden toplanan beyaz kirazlar şekerle kaynatılarak muhteşem bir lezzet elde edilir.
Ayva Boranası

Niğde mutfağı, meyvelerin bolca kullanıldığı bir mutfaktır. Ayva Boranası, kuzu eti ile ayva ve pekmezin buluştuğu oldukça özgün ve lezzetli bir yöresel yemektir.
Pirinçli Elma Dolması

Niğde’nin en özgün yemeklerinden biri olan pirinçli elma dolması, belki de en sıra dışı lezzeti temsil ediyor. Gerçek bir elma dolması için, elbette bölgeye has süper Niğde elması kullanılıyor. Kıyma ve pirinçle hazırlanan harç, limonla ovulan elmalara dolduruluyor ve üstüne toz şeker serpiştirilerek pişiriliyor. Farklı tatlar denemeye açıksanız, bu yöresel yemeği deneyimlemelisiniz.
Sarım Burma
Sarım burma, sarığı burma ya da kıvırma böreği olarak bilinir. Niğde’nin meşhur tatlısı olan sarım burma, bir çeşit baklava olarak düşünülebilir. Cevizli ve şerbetli bir tatlı olarak gönülleri fetheder.
Niğde Tarhanası

Niğdeli kadınlar kış ayları için tarhana hazırlarken süzme yoğurt kullanıyor. Güneşte kurutarak pişmeye hazır halde getiriyorlar. Öncesinde bir gece önceden ıslatılması gereken tarhana, daha sonra tereyağı, soğan, sarımsak, pul biber ve nane ile birleşerek lezzetli bir çorbaya dönüşüyor. Sıcak sıcak içildiğinde iç ısıtıcı bir etkisi vardır.
Arabaşı Çorbası
Arabaşı, sadece Niğde’de değil, ülkemizin pek çok yerinde tercih ediliyor. Ancak Niğde versiyonu, sunum açısından farklılık gösteriyor. Diğer yerlerde olduğu gibi yanında özel bir hamurla servis ediliyor. İçerisine ördek, tavuk ya da hindi eti koyularak hazırlanıyor ve oldukça doyurucu bir ana yemek olarak tüketiliyor.
Cevizli Erişte

Evde yapılan erişte, her türlü makarnadan daha lezzetlidir. 😍 Niğde usulü cevizli erişte hazırlamak isterseniz, beyaz peynir, ceviz ve maydanoz ile erişteyi buluşturmak ve üzerine kızgın tereyağı eklemek yeterli. “Vay be! Bu Niğdeliler gerçekten ağzının tadını biliyor.” dedirten bir lezzet. 😁
Etli Bamya
Sebze yemeklerini ve et yemeklerini sevenler için Niğde usulü etli bamya ayrı bir zevk olacaktır. Kuşbaşı etler, bamyalarla birlikte pişiriliyor ve pişmeye yakın maydanoz ve limon suyu ekleniyor. Ekmekle birlikte afiyetle yeniyor.
Halveter Tatlısı

Niğde tatlıları arasında Halveter tatlısı öne çıkar. Aslında bir çeşit un helvasıdır. İçeriğindeki pekmez, onu diğer helvalardan ayırır. Pekmezin helvaya nasıl yedirildiği ise ayrı bir ustalık ister. Şeker ilavesi olmayan bu tatlı, en azından az biraz masum bir seçenek olarak değerlendirilir.
Kaymak Tatlısı
Kaymak adında olmasına rağmen içinde kaymak bulunmayan bir tatlıyla kapanış yapalım. Kaymak tatlısı, oldukça farklı bir yapım sürecine ve lezzete sahiptir. Hamur, 50 bezeye ayrılıyor, bunlardan 25 tanesi küçük açılarak üst üste konulup tepsi büyüklüğünde açılıyor. Diğer 25 için de aynı işlem tekrarlanıyor. İki ayrı hamur iki tepside pişiriliyor.
Ayrı bir tencerede pirinç, süt, şeker ve yumurta sütlaç kıvamında pişiriliyor. Pişmemiş hamurların arasına döküldükten sonra dilimlenerek üzerine şerbet dökülüyor.
Bu çeşitli harika yöresel lezzetleri tatmak için ilk yapmanız gereken Niğde otobüs bileti almaktır. Ayrıca, Niğde ile ilgili yazdığım diğer yazıları da kesinlikle incelemelisiniz.