GeziYemek

Mardin’in Ünlü Lezzetleri

Mardin, gastronomi turizmi alanındaki artan popülaritesiyle, her lokmasında kendine hayran bırakan geleneksel lezzetleri sunuyor.

Bu muazzam mutfak, hayal gücünüzü zorlayacak baharatların birleşimi, meyve ve etin sık sık bir araya geldiği yemeklerle dolu. Yörede yetişen otların kullanıldığı ve yemelere doyamayacağınız hamur işlerinin bulunduğu sofralarla tanışmaya hazır olun.

Eğer her biri şölen tadında olan sofraların kurulduğu bir şehirde olmayı arzuluyorsanız, rotanız kesinlikle Mardin olmalı. Dönüşünüzde tadamadıklarınızı düşüneceğinizden emin olabilirsiniz. Şimdi sizi, okurken bile iştah açan Mardin lezzetleriyle baş başa bırakıyorum.

1) Lebeniye Çorbası

Güneydoğu Anadolu’nun hemen hemen her ilinde karşımıza çıkan çorbalardan biri olan lebeniye, Mardin mutfağında da sıkça yapılmaktadır.

Pirinç, nohut ve mini köftelerle hazırlanan bu nefis çorba, üzerindeki tereyağında kızdırılmış nane ile zenginleştirilmiştir. Mardin’den dönmeden önce bu lezzeti mutlaka tadın.

2) Un Çorbası

Mardin mutfağının hem ekonomik hem de lezzetli çorbalarından biri un çorbasıdır.

Temel olarak, kokusu iyice çıkana kadar tereyağında kavrulan unun üzerine su eklenerek yapılır. Kırmızı pul biber ve nane ile soslandığında, tadına doyamayacaksınız.

Görünüşte basit bir lezzet gibi dursa da bir kez tadınca her akşam içmek isteyebilirsiniz, bilginiz olsun.

3) Kiliçe

Kiliçe, mahlep, tarçın ve zencefilin buluşmasıyla oluşan, karşı konulmaz bir tat olan nefis bir çörektir.

Aynı zamanda halk arasında “hayat çöreği” olarak da bilinir; çünkü Mardin’deki geleneksel düğünlerde gelin ve damat bu çöreği paylaşıyor. Bu, hayatı paylaşmanın sembolüdür.

Mardin’in tarihi sokaklarında yürürken bir fırından kiliçe almayı unutmayın.

4) Sembusek

Lahmacun inceliğinde, kapalı pizza formundaki bu nefis hamur işi, özel baharatlarla harmanlanmış kıyma ve soğan ile hazırlanır ve çıtır çıtır olana kadar fırınlanır.

Mardin gezinizde lezzetli bir akşam atıştırmalığı arıyorsanız, yanında bir bardak ayran ile birlikte sembusek mükemmel bir seçim olacaktır. Kesinlikle denemelisiniz.

5) Accin

Geleneksel Mardin mutfağının en ilginç yemeklerinden biri accin olarak düşünüyorum.

İnce bulgur ve soğan, geniş tepsilerde iyice yoğrularak yayıldıktan sonra, üzerlerine ayrı olarak pişirilmiş göz yumurtalar ve bol kişniş ekleniyor.

Genellikle evlerde pişse de, bazı yöresel restoranlarda da bulabilirsiniz. Şansını bulursanız, mutlaka tadın.

6) İkbebet

Mardin mutfağının içli köfte versiyonu olan ikbebet, haşlama ve kızartma yöntemleri ile yapılır.

Lezzetli bir atıştırmalık ve harika bir başlangıç olan ikbebeti bir kez tatmanız durumunda, yemeklerden önce bir tane yemeniz kaçınılmazdır.

7) İrok

Mardin’e özgü içli köfte çeşitlerinden biri olan irok, alışkın olduğumuz içli köftelerden farklı olarak yuvarlak formda hazırlanıp yağda kızartılır.

Yanında çayla mükemmel bir uyum yakalayan irokun en güzel tamamlayıcısı bence süzme yoğurt. Çıtır çıtır irokları süzme yoğurda bandırarak yemek oldukça keyiflidir.

8) Firkiye

Mardin mutfağı, eti meyve ile buluşturan birçok lezzet barındırır. Firkiye de bunlardan biridir.

Çağla, kuzu eti ve arpacık soğanıyla yapılan firkiye, Mardin’de en çok tercih edilen yemeklerden biridir.

Yöresel restoranlarda bulabileceğiniz firkiyeyi tatmadan Mardin’i terk etmeyin.

9) İncasiye

Mardin mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan incasiye, hafif mayhoş siyah kuru erik ile zenginleştirilmiş kuşbaşı etli yemektir.

Minik bir ipucu; incasiye, yanında pirinç pilavı ile birlikte harika bir uyum sağlar!

10) Alluciye

İncasiye’nin yeşil erik versiyonu olarak düşünülen alluciye, taze yeşil eriklerin bütün halde yemeğe eklenmesiyle özeldir.

İçindeki farklı malzemeler ile birlikte alluciyeyi Mardin’de denemeniz kesinlikle önerilir.

11) Mardin Dizme

Patlıcan ve köfteyi bir araya getiren Mardin usulü dizme, muhteşem bir yemektir.

Patlıcan ve köftelerin üzerine salçalı sos gezdirildikten sonra pişirilir. Eğer patlıcan ve etin ayrılmaz bir ikili olduğunu düşünüyorsanız, Mardin’in dizmesini atlamamalısınız.

12) Kaburga Dolması

Kaburga dolması, geleneksel Mardin mutfağının en ünlü lezzetlerinden biridir.

Mardin’e gittiğinizde, içi dolmalık fıstık, kuş üzümü ve kuzu ciğerle doldurulmuş ve üzeri bol bademle süslenmiş kaburga dolmasını tatmalısınız.

Minik bir ipucu; kaburga dolmasının yanında ev yapımı ayran harika bir uyum oluşturur.

13) Soğan Kebabı

Soğan kebabı, içi özenle hazırlanmış köftelerin soğan kabuklarına yerleştirilerek pişirilmesiyle yapılan lezzetli bir yemektir.

Bu nefis kebap, nar ekşili ve zeytinyağlı sos ile servis edilmekte; soğan sevmeyenleri bile kendine hayran bırakmaktadır. Mardin’den dönmeden önce mutlaka tatmalısınız.

14) Dobo

Süryanilerin Mardin mutfağına kazandırdığı dobo, kuzu kol ile yapılan sevilen bir yemektir.

Üzerine yoğurtlu ve sarımsaklı özel bir sos sürülerek pişer ve soğan, patlıcan ve pirinç pilavı ile birlikte servis edilir.

Mardin’e giderseniz, dobonun tadını çıkarmadan dönmeyin.

15) Maklube

Arap Mutfağı’ndan Mardin mutfağına gelen maklube, kuşbaşı etli pirinç pilavıyla hazırlanır.

Genellikle salata ve yoğurt ile servis edilen maklube, Mardin usulü ile farklı bir lezzet sunar. Eğer karşılaştığınızda tadın!

16) Kibbe

Kibbe, nam-ı diğer işkembe dolması, Mardin mutfağındaki sakatat severlerin favorisi olarak bilinir.

Pirinçli harçla doldurulup ağır ateşte pişirilen kuzu karnı, farklı tatlar denemeyi sevenler için önerilir.

17) Zingil

Mardin usulü lokma tatlısı olan zingil, şerbetinin en az üç saat dinlendirilmesi ile özelleşiyor.

Kızarmış hamur tatlılarını seviyorsanız, zingil tatlısını atlamamalısınız.

18) Kahiye tatlısı

Kahiye, incecik çıtır hamuru ile arası künefe peyniriyle doldurulmuş ve üzeri Antep fıstığı ile süslenmiş bir tatlıdır.

Mardinliler genellikle kahiye tatlısını mırra ile tüketiyor; fakat benim önerim yanında taze demlenmiş çayla harika gideceğidir. Sizin favoriniz hangisi olurdu?


Mardin’e gittiğinizde, limon suyu ve balla tatlandırılan sumak şerbeti, acı kahve olarak bilinen mırrası, mavi rengiyle dikkat çeken Coğrafi İşaret Tescilli badem şekeri ve odun ateşinde kavrulan leblebisinden almadan dönmeyin. Ayrıca Midyat’ın meşhur incirini de tatmayı atlamayın!