Malatya’nın Ünlü Lezzetleri
Malatya mutfağı, çeşit çeşit köfteleri, birbirinden farklı yapraklarla hazırlanan sarmaları ve içinizi ısıtacak zengin malzemeli çorbalarıyla, şehri ziyaret edenlere harika bir deneyim sunuyor.
Doğu Anadolu’nun en zengin mutfaklarından biri olan kayısı şehri Malatya, misafirlerine unutulmaz bir lezzet deneyimi yaşatıyor.
Bu durumu belirtmekle kalmıyor, Malatya’nın muhteşem tatlarıyla sizi baş başa bırakıyorum. Yazıyı okuduktan sonra kendinizi Malatya’ya bilet bakarken bulabilirsiniz, demedi demeyin.
Malatya’nın Ünlü Lezzetleri
1) Tarhana Çorbası
Her bölgede bir tarhana çorbası yapma şekli bulunur; Malatya usulü ise ıspanak ile hazırlanıyor.
Üzerine bolca tereyağı eklenerek servis edilen Malatya usulü tarhana çorbasından bir kaşık alırsanız ona bağımlı olabilirsiniz. Demedi demeyin.
2) Analı Kızlı Çorbası
Adını irili ufaklı köftelerinden alan analı kızlı çorbası, başta Malatya olmak üzere Anadolu’nun birçok ilinde hazırlanıyor.
Genelde evde pişirilse de analı kızlı çorbasını şehir merkezindeki bazı esnaf lokantaları ve yöresel yemek sunan restoranlarda da bulabilirsiniz. Tatma şansınız olursa mutlaka deneyin derim.
3) Kara Çorba
Yoğun kıvamda nohutlu bu nefis çorba, bence tek başına bir öğün. Aşure çorbası olarak da bilinen kara çorba, Malatyalılar için “şifa çorbası”.
Özellikle kış aylarında Malatya’ya yolunuz düşerse bir kase kara çorba içmeden dönmeyin. Hem lezzetli hem de sağlıklı.
4) Pirpirim Çorbası
Pirpirim, yani semizotu, Malatya mutfaklarında en çok kullanılan sebzelerden biridir.
Malatya’da taze semizotlarıyla hazırlanan pirpirim çorbasındaki bakliyatlar zaman zaman değişkenlik gösterebilir.
Pirpirim her bakliyata uyum sağlasa da bence kuru börülcelisi ayrı bir lezzete sahiptir.
5) Ispanak Dolması
Vejetaryen içli köfte olarak nitelendirebileceğimiz ıspanak dolması, dışı için bulgurlu bir harç hazırlanarak yoğruluyor. Ardından ıspanak ve soğanla hazırlanan iç harç ekleniyor.
Ispanak dolmasının üzerine biraz da sarımsaklı yoğurt eklenirse, tadına doyum olmuyor. Benden söylemesi.
6) Kayısılı Kavurma
Kayısının mutfaktaki yeri Malatya’da gerçekten de özeldir. Kayısının ete kattığı hafif tatlılığa karşı koymak oldukça zor.
Malatya’ya gittiğinizde içinde havuç, patates, soğan ve tarçın gibi birçok lezzeti barındıran kayısılı kavurmayı asla kaçırmayın derim.
7) Geleli Kebabı
Geleneksel Malatya Mutfağı’nın en az bilinen ama en lezzetli yemeklerinden biri geleli kebabıdır.
Kuzu eti, közlenmiş patlıcan ve domatesle yapılan nefis bir kebap arıyorsanız, geleli kebabı tam size göre. Mutlaka denemelisiniz.
8) Elmalı Köfte
Osmanlı Saray Mutfağı’ndan günümüze ulaşan en özel pişirme tekniklerinden biri meyveli et yemekleridir.
Malatya mutfağının meyve ve eti birleştiren en özel lezzetlerinden biri olan elmalı köfte, nefis ve pofidik köfteleri hafif tatlı elmalar ile buluşturuyor. Ön yargılarınızı bir kenara koyup mutlaka deneyin derim.
9) Yumurtalı Köfte
Bulgurun başrolde olduğu Malatya mutfağının en sevilen bulgurlu tatlarından biri yumurtalı köftedir.
Kıyma, salça, soğan, taze yeşillikler ve özel baharatlarla yoğrulan bulgurlu köfteler, yumurtaya bulandıktan sonra kızartılır.
Genellikle yanında salata ve ev yapımı ayran ile servis edilen yumurtalı köfteyi Malatya’da listenize eklemelisiniz.
10) Patlıcanlı Ekşili Köfte
Patlıcanın ete yakışan bir sebze olduğunu düşünüyorum. Kebabı, musakkası ve karnıyarığı harika.
Adına aldanıp ekşili köfteyi klasik bir köfte sanmayın; Malatya usulü patlıcanlı ekşili köfte aslında sulu bir yemektir.
Bulgur, nohut, yeşil mercimek, salça ve tabii ki patlıcanla yapılan bu yemek, Malatya mutfağının en lezzet duraklarından biridir.
11) Patlıcan Tava
Ete en çok yakışan sebze denilince aklıma hemen patlıcan geliyor.
Kırmızı biber, soğan, domates ve kıyma ile yapılan bu nefis tavayı deneyebilirsiniz; suyuna ekmek banmaya doyamayacağınızı garanti ederim.
12) Gırık
Malatya mutfaklarında kayısıdan sonra en sık kullanılan malzemelerden biri de bulgurdur. İnce bulgur ve kıyma ile oluşturulan gırık, Malatya’nın özel lezzetlerinden biridir.
Malatya’da mini köfteler ve patatesle hazırlanan hafif sulu gırık yemeğini mutlaka tatmalısınız.
13) Çiğleme
Son derece sade bir lezzet olan çiğleme, bulgur, tereyağı ve soğanla hazırlanıyor ve Malatya sofralarında sıkça yer alıyor.
Kısırı anımsatan içeriği ile bir lokmada ağzınıza atabileceğiniz çiğleme, harika bir atıştırmalık. Kırmızı pul biberle tatlandırdığınız süzme yoğurda bandırarak yediniz mi tadına doyum olmuyor.
14) Malatya Kömbesi
Pek çok bölgede karşımıza çıkan hamur işi lezzetleri arasında kömbe yer alıyor. Her bölgenin kendine özgü bir kömbe yapma tarzı var; Malatya usulü kömbe ise kuşbaşı etle hazırlanıyor.
Çay saatlerinin en popüler lezzetlerinden biri olan kömbeyi tatmak isterseniz en yakın pastaneye uğrayın derim.
15) Sıkma Köfte
Günlük ve misafir sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri sıkma köftedir.
Soğan, domates ve bulgurun kavrulmasıyla yapılan bu nefis köftenin tadı, damağınızda yer edecek.
Şehir merkezindeki birçok esnaf lokantasında bulabileceğiniz sıkma köfteye denk gelirseniz asla kaçırmayın.
16) Banık Köfte
Bulgur ve kıymanın birleşimiyle oluşan ağzınızda dağılan nefis bir lezzet olan banık köfte, taze ev salçası ve reyhanla zenginleşiyor. Benden söylemesi, cacık ile birlikte harika oluyor.
Malatya’da banık köfteyi tadacaksanız, en yakın esnaf lokantasını tercih edin derim.
17) İçli Köfte
İncecik dış harcı ve bol kıymalı iç harcıyla hazırlanan Malatya usulü içli köfte haşlanarak sunuluyor.
Kızarmış içli köftenin ağır geldiğini düşünenler, haşlama seçeneğini deneyebilir.
18) Kiraz Yaprağı Sarması
Bahar aylarında özel olarak kurutulan kiraz yaprakları ile hazırlanan bu lezzet, Malatya mutfağının en özel tatlarından biridir.
Geleneğe uygun olarak ekşili köfte ve yoğurt ile birlikte tüketilen bu özel lezzeti, Malatya’dan dönmeden tatmalısınız.
19) Lahana Sarması
Özellikle kış ayları boyunca Malatya sofralarında eksik olmayan en harika lezzetlerden biridir lahana sarması. Yapımının zahmeti oldukça fazladır çünkü Malatya usulü lahana sarması incecik sarılmaktadır.
Eğer ağızda eriyen, tadı damağınızdan silinmeyecek lahana sarması yemek istiyorsanız en yakın esnaf lokantasını tercih edin. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı tereyağı eklediğinizde ise tadına doyum olmuyor.
20) Kayısı Tatlısı
Malatya’nın en ünlü tatlıları arasında kayısı tatlısı mutlaka yer alıyor.
Tereyağında kavrularak şekerle tatlandırılan kayısının arasına kaymak eklendiğinde bu efsane tatlı daha da unutulmaz hale geliyor. Üzerine kavrulmuş fındık da eklemeyi unutmayın, benden söylemesi.
21) Taş Kadayıf
Malatya’nın taş kadayıfı, ya da diğer adıyla yassı kadayıf, pek çok bölgede yapılmakta. Ancak Malatyalıların yaptığı taş kadayıfın Tadını almak bir başka.
Arasında bol ceviz bulunan ve üstü kaymaklı olan Malatya usulü taş kadayıfın lezzeti damağınızda uzun süre kalacaktır.
Malatya’ya gittiğinizde kendinize en güzelinden bir taş kadayıf ısmarlamayı unutmayın.
Malatya’ya yolunuz düşerse, lezzeti ötesine geçmiş kayısısından, kayısı çekirdeğinden, bademinden, kurutulmuş dolmalık biberlerinden, patlıcanlardan, maş fasulyesinden, üzüm pestilinden ve yöresel peynirlerinden almadan, acı severlerin favorisiyse efsane acılı ayranından içmeden, Şire Pazarı’nı gezmeden dönemeyin.