Lübnan Mutfağı: Kolayca Evde Hazırlayabileceğiniz Tarifler
Kültürü tanımanın en keyifli yolu, o kültüre ait mutfağı deneyimlemekten geçiyor. Bu sebeple, bizzat gidip ziyaret edemesek bile, mutfak konusunda bilgi edinerek o bölgenin lezzetlerini tadabiliriz. Basit tariflerle dünya turuna çıktığımız serimizdeki sonraki durağımız; Lübnan. Baharatları, kokusu ve rengarenk sunumlarıyla oldukça kendine has olan Lübnan mutfağı, eşsiz lezzetler barındırıyor. Harika tatlar bu yazıda sizleri bekliyor.
Lübnan, uzun süreli farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış tarihi bir bölgedir. Denize kıyısı olması nedeniyle ticaret oldukça gelişmiş ve bu durum birçok kültürün mutfağa katkı sağlamasına neden olmuştur. Osmanlı etkisi sebebiyle bulgur yoğun bir şekilde kullanılmakta ve nohut, mutfakta en çok kullanılan malzeme olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca Türk mutfağından sonra en fazla yoğurt kullanan mutfak da Lübnan mutfağıdır. Ana yemeklerde et sıkça kullanılsa da, ana tüketim maddeleri genellikle bakliyatlardır. Bunun yanı sıra üzüm, muz, narenciye, hurma ve Akdeniz meyveleri yemeklerde kendine yer bulur. Mezeler, bu mutfağın en ustaca hazırlandığı alanlardan biridir.
Lübnan Mutfağı Tarifleri
Şimdi, evde yapabileceğiniz basit ve lezzetli tariflerle Lübnan mutfağında güzel bir tura çıkalım…
1-) Manakish
Malzemeler: 1,5 ½ su bardağı + 2 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı instant maya, 1 su bardağı ılık su, ¼ su bardağı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuz.
Peynirli Üstü İçin: 340 gram taze mozzarella peyniri veya Akawi peyniri, 200 gram beyaz peynir veya Akawi peyniri, 1,5 yemek kaşığı çörek otu.
Za’atar Üstü İçin: ¼ su bardağı sızma zeytinyağı ve 7 yemek kaşığı Za’atar (Zahter).
Hazırlanışı:
- Öncelikle, 1 su bardağı ılık su ile mayayı karıştırın ve birkaç dakika bekletin. Ardından 1 su bardağı un, şeker ve mayayı karıştırın. Bu karışımı streç filmle kaplayarak 10 dakika bekletin. Bekleme süresi sonrası, unun geri kalanını ve zeytinyağını ekleyip güzelce karıştırın. Hamur kıvama gelene kadar 3 dakika kadar sarılı şekilde mayalanmaya bırakın.
- Bu sırada üst sosları hazırlayabilirsiniz. Za’atar ve zeytinyağını bir kapta karıştırarak bir kenara alın. Peynirleri ezin ve çörek otu ile güzelce karıştırın.
- Hamur hazır olduğunda, hamurdan 10 eşit parça alın ve unlu yüzeyde ortaboy gözlemeler gibi açın. Hamurun kabarması için ince açmanız daha iyi olacaktır. Açtığınız hamurları unladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Sığmayanları ise bekletin. Za’atar karışımını 5 manakish üzerine yayın ve çörek otu serpin. Peynirli manakishler için ise peynir parçalarını hamur üzerine yerleştirin.
- Peynirli ve za’atarlı manakishleri ayrı ayrı ya da aynı anda fırına yerleştirip, 190 derecede altları hafif altın rengi olana kadar 10-15 dakika pişirin.
- Fırından çıktıktan sonra üzerlerini bir bezle örtün ve bir süre bekletin. İsteğe bağlı olarak salatalık, zeytin, domatesle servis edebilirsiniz.
2-) Humus
Üzeri için: 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kırmızı biber, isteğe bağlı taze kekik veya nane.
Hazırlanışı:
- Nohutları en az 4-5 saat önceden ıslatın, isterseniz daha kolay pişmesi için suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Bekleme süresi sonrasında suyu süzün ve tekrar sudan geçirin, ardından tencereye alın.
- 45 dakika boyunca nohutlar iyice yumuşayana kadar pişirin. Nohutlar pişerken, tahin, zeytinyağı, kimyon ve tuzu bir kasede karıştırın. Üzerine biraz limon suyu ekleyin ve sarımsakları ince ince doğrayıp karışıma ilave edin.
- Haşladığınız nohutları süzdükten sonra mutfak robotuna alın ve hazırladığınız karışımı ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana dek robotta çekin; kıvamı çok koyu ise az zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
- Humus hazır. Servis tabağına aldığınız humus üzerine biraz zeytinyağı gezdirip kırmızı toz biber ile servis edebilirsiniz.
3-) Falafel
Malzemeler: 1,5 su bardağı nohut, 1 orta boy soğan, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı un, 1 paket kabartma tozu, kişniş, 2 dal taze soğan, ¼ demet maydanoz, kimyon, tuz, karabiber, kırmızı biber ve 1 su bardağı Ayçiçek yağı.
Sosu için: 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 yemek kaşığı tahin, 2 diş sarımsak ve 1 yemek kaşığı limon suyu.
Hazırlanışı:
- Nohutları bir gece öncesinden suya koyun ve bekletin. Beklettiğiniz nohutları bir robotun içine koyun. Üzerine küp doğranmış soğan ve ince kıyılmış sarımsakları ekleyip birkaç tur çalıştırın.
- Ardından kıyılmış maydanoz ve taze soğanı ekleyip robotu çalıştırın. Tüm bu malzemeler iyice çekildikten sonra baharatları ve kabartma tozunu ekleyin, kıvamlı bir karışım elde edin. Kabartma tozu yerine karbonat da kullanabilirsiniz.
- Hazırladığınız karışımı derin bir kaba alın, üzerine unu ekleyin ve yoğurun. Yoğurduktan sonra streç film ile kaplayın ve 1 saat buzdolabında bekletin.
- Karışım dolapta beklerken sosu hazırlayabilirsiniz. Süzme yoğurdun içine ince doğranmış sarımsağı, tahini ve limon suyunu ekleyip güzelce karıştırın. Sosunuz hazır.
- Buzdolabından aldığınız karışımı ceviz büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlayın. Bir tencere içinde yağı ısıtın. Kızan yağın içine hazırladığınız köfteleri atın ve orta ateşte kızartın. Kızaran falafel köftelerini sos ile birlikte servis edebilirsiniz.
4-) Kibbeh – Kıbbe
Malzemeler: 500 gram kuzu kıyma, 350 gram içli köftelik bulgur, 1 litre Ayçiçek yağı, tuz, karabiber.
İç harcı için: 20 gram kıyma, 5 orta boy soğan, 50 gram çam fıstığı, tuz ve karabiber.
Yapılışı:
- Bulguru 10 dakika kadar soğuk su içinde bekletip, ardından iyice süzün.
- 500 gram kıyma, bulgur, tuz ve karabiberi mutfak robotu haznesine koyup, robotu çalıştırarak 10 dakika kadar yoğurun. Bu şekilde kibbeh hamuru elde edeceksiniz.
- Çam fıstıklarını yağsız tavada, rengi değişene kadar kavurun, ardından ince doğranmış soğanları ekleyin ve güzelce soteleyin. İç harç için kıyma, tuz ve karabiberi ekleyerek 10 dakika kadar kısık ateşte pişirin. İç harcınız hazır.
- Kıbbe hamurunu avucunuzun ortasına alıp, yuvarladıktan sonra ortasına bir oyuk açarak harcı ekleyin. Sonrasında hafif sivrilterek kapatın. Bu işlemi tüm hamur için uyguladıktan sonra Ayçiçek yağını tencerede ısıtın ve içine kibbehleri kızartın.
- Kızardıktan sonra sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.
5-) Sfouf
Malzemeler: 1,5 – 2 yemek kaşığı tahin, 250 gram un, 1 su bardağı irmik, 1 su bardağı toz şeker, 1 çay kaşığı öğütülmüş anason, 2 çay kaşığı toz zerdeçal, 1 paket kabartma tozu, 1,5 su bardağı süt, ½ su bardağı sıvı yağ, badem ve susam.
Hazırlanışı:
- 20-25 cm’lik dikdörtgen bir fırın kabı alın ve tahini kabın her yerine sürün. Yağlamanın yerine tahinle işlem yaptığınızdan emin olun ve fırın kabının her tarafına tahini yaydığınıza dikkat edin.
- Tüm kuru malzemeleri derin bir kaba ekleyip karıştırın. Sütü ve yağı ekleyerek yoğun kıvamlı bir kek hamuru elde edin. Karışımı fırın kabına dökün ve üzerini badem taneleri ile süsleyin. İsteğe bağlı olarak susam da ekleyebilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45-50 dakika pişirin. Kekin pişip pişmediğini kontrol etmek için, bir kürdanı hamura batırın; kürdan temiz çıkıyorsa kekiniz hazır demektir. Fırından aldıktan sonra, hafif soğuması için bekleyin ve ılık servis edin.