Yemek

Kumkuat Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Son dönemlerde marketlerde kutularda satılan ve küçük portakallara benzeyen turuncu meyveleri görmeyen yoktur. “Bu meyve nedir?” sorusu aklınızdan geçmiştir. Özellikle kış mevsiminde sıkça karşılaşılan ve turunçgiller ailesinin en küçük türü olan kumkuat, ya da diğer adıyla kamkat, yenilebilir bir meyvedir. Dışı tatlı, içi ise hafif ekşi ve acı olan bu meyvenin birçok yararı bulunmaktadır. Bu yazımızda kumkuat ile ilgili merak edilenlere yanıt bulacaksınız.

Kumkuat, görünümüyle herkesin ilgisini çeken faydalı bir meyvedir. İsmi size garip geldiyse, Çinceden geldiğini ve “altın portakal” anlamına geldiğini belirtebiliriz. Altın portakal denmesinin sebebi yalnızca görüntüsü değil, aynı zamanda sağlık için bir vitamin ve mineral kaynağı olmasındandır. Kamkat, oldukça besleyici bir gıda olarak bilinir. Çocukların da bu güzel meyveye bayıldığını göreceksiniz. Şimdi, bu harika meyve hakkında bilmeniz gerekenlere geçelim.

Kumkuat Meyvesinin Faydaları

Kumkuat faydaları
Kumkuatın, birçok hastalığa karşı bağışıklığı artırıcı faydalarına bir göz atalım.
Görsel kaynak: Pinterest
  • Turunçgiller ailesinde yer alan kumkuat, yüksek C vitamini içeren bir meyvedir. Özellikle kış aylarında grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücre yenilenmesini hızlandırır.
  • Vücuttaki bakteri birikimini temizlemeye yardımcı olan kumkuat, ağızda bakteri gelişimini engeller. Diş sağlığına önem verenlerin düzenli olarak bu meyveden tüketmesi faydalıdır. Ayrıca ağız kokusu sorununu da bu tatlı meyve ile çözebilirsiniz.
  • Kötü kolesterol ve kan yağ oranını dengelemeye yardımcı olan kumkuat, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkları olanlara şifa kaynağıdır.
  • Saç dökülmesi, birçok kişinin karşılaştığı bir sorun. Kumkuat, saç derisi ve köklerinin güçlenmesine yardımcı olur, sebum üretimini azaltarak kepek oluşumunu engeller.
  • Yüksek oranda C vitamininin yanı sıra A vitamini ve beta-karoten içeren kumkuat, göz sağlığı için son derece değerlidir. Görme bozukluklarının ilerlemesini engellemek için mevsiminde tüketebilirsiniz.
  • Mineral ve kalsiyum açısından da zengin olan kumkuat, çocukların kemik gelişimini destekler.
  • Cilt problemleri yaşayanlar için de faydalıdır. Hücre yenilenmesini hızlandırarak onarıma yardımcı olur. Kumkuat suyunu maske olarak kullanabilir veya düzenli tüketimle cilt sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Kumkuat Bakımı ve Yetiştirilmesi

Kamkat fidanı
Kumkuatın bakımı nasıl yapılır? Detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Yaşam alanlarında giderek yaygınlaşan kumkuat, oldukça hoş bir ağaç türüdür. Eğer evde kumkuat yetiştirmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Her bitki türünde olduğu gibi kumkuat ağacının da isteklerine uygun şekilde bakmanız önem taşıyor. Sonrasında bu güzel ağacın meyvelerini toplamanız mümkün olacaktır.

  • Öncelikle toprak ve saksı seçimi önemli. Kumkuat fidanının sağlıklı bir şekilde büyümesi için toprağında %25 oranında torf bulunmalıdır. Saksı olarak delikli ve kalın toprak olanları tercih etmelisiniz. Toprak değişimi her yıl nisan ve mayıs aylarında yapılmalıdır.
  • Kumkuatın doğru yerde konumlandırılması da önemli. Güneşi ve sıcağı seven bu ağacı her zaman aydınlık bir alana yerleştirmelisiniz. Ancak doğrudan güneş ışığından kaçınmalısınız. Evinizde güneş alan bir yere yerleştirmeniz yeterli. Zaman zaman saksıyı döndürerek tüm yüzeylerinin güneş görmesini sağlayabilirsiniz.
  • Sulama konusu ise oldukça kritik. Kumkuat, dört mevsim yeşil kalabilen bir bitkidir. Yaz aylarında su ihtiyacı artacağından haftada en az 2 kez, kış aylarında ise haftada bir kez sulamak gerekmektedir. Sulama yaparken aynı kabı kullanıp aynı miktarda suyla sulamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca suyu sadece toprağına dökerek, yapraklarına gelmeyecek şekilde sulama yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Kumkuat, temmuz-ağustos aylarında çiçek açmaya başlar ve sonbaharda meyve vermeye başlar. Meyveleri olgunlaşınca uzun süre bırakmamalı ve toplamalısınız. Uzun süre meyve üzerinde kalırsa kumkuat yapraklarını dökülebilir.

Kamkat Nasıl Yenilir? Kumkuat ile Basit Tarifler

Kumkuatin faydalarını ve evde nasıl yetiştirileceğini aktardıktan sonra, bu meyveyi çiğ olarak kabuklarıyla birlikte tüketebilirsiniz. Ancak mevsimi dışında tüketmek isterseniz, reçel veya marmelat yapmanız iyi bir alternatif olacaktır.

Kamkat Reçeli

Kumkuat reçeli
Kumkuat, en çok reçel olarak tüketilmektedir.
Görsel kaynak: Pinterest

Malzemeler: 1/2 kg kumkuat, 1/2 kg şeker, 1/2 litre su, 1/2 limon suyu, 2-3 karanfil, 1 çay kaşığı tereyağı ve 3-4 tane limon tuzu.

Not: Daha fazla reçel elde etmek isterseniz malzeme oranlarını 1 kg kumkuata göre artırabilirsiniz. Ayrıca, uğraşmak istemiyorsanız hazır kamkat reçeli satın alabilirsiniz.

  • Bir litre suyu tencereye alarak kaynattığınızda kumkuatları ekleyin.
  • Orta ateşte on dakika kaynattıktan sonra suyunu dökün ve soğuk su ile iyice durulayın. Acı tonunu almak için üzerine tekrar su alıp yaklaşık iki saat bekletin. Bekleme süresi sonunda suyunu süzün ve kumkuatları bir kenara ayırın.
  • Şerbet hazırlamak için şekeri ve yarım litre suyu tencerede karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladığında tereyağı ve kumkuatları ekleyin. Kıvam alana kadar yaklaşık yarım saat pişirin.
  • Ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyin ve bir-iki dakika daha kaynamaya bırakın. Ocaktan aldıktan sonra on iki saat kadar bekletip kavanozlara aktarabilirsiniz. Afiyet olsun.

Kamkat Kurabiye

Kamkat kurabiye
Kamkat kurabiyeleri çay ve kahve saatlerinize eşlik etmesi için harika bir seçenektir.
Görsel kaynak: Pinterest

Kamkat kurabiyesi için tek tek malzemeleri listelemek yerine mevcut kurabiye tarifinize kumkuatları küçük parçalar halinde eklemeniz yeterlidir. Böylece harika turunçgilli kokan kurabiyeler elde edeceksiniz. Ayrıca, kurabiyelerinizi yukarıda tarife yer verdiğimiz kamkat reçeli ile süsleyebilirsiniz.

Alternatif olarak, kumkuatı kek hamuruna ekleyerek lezzetli bir kumkuatlı kek yapabilir veya hazırladığınız pastaları kamkat meyvesi ve reçeli ile tatlandırabilirsiniz. Yaz aylarında ise salatalara farklı bir lezzet katmak için dilimlenmiş kumkuatlar kullanabilirsiniz. Kumkuat ve diğer meyve-sebze ihtiyaçlarınız için ÇiçekSepeti’ni ziyaret edebilirsiniz.