GeziYemek

Kayseri’nin Ünlü Lezzetleri

Üzgünüm ama eğer Kayseri mutfağını sadece mantı, pastırma ve yağlamadan ibaret sanıyorsanız, büyük bir yanılgı içindesiniz.

İç Anadolu’nun kültürel ve tarihi zenginlikleriyle dolu şehirlerinden biri olan Kayseri, keşfedilmeyi bekleyen geniş bir mutfak sunmaktadır. Hatta bu zenginlik, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bile kendine yer bulmuştur.

Hadi gelin, lafı uzatmadan sucuk ve pastırmanın başkenti, hamur işlerinin cenneti Kayseri’nin en ünlü yöresel lezzetlerini keşfetmeye çıkalım.

Bu yazıyı okuduktan sonra kendinizi Kayseri’ye bilet bakarken bulabilirsiniz, demedi demeyin.

1) Kurşun Aşı

Kayseri’nin zengin içeriğe sahip, doyurucu çorbalarından biri olan kurşun aşı, mini yuvarlak köfteleri, nohut ve mercimek ile dikkat çekmektedir.

Kurşun aşısı bazı yörelerde lülük aşı olarak da bilinmektedir. Kesinlikle Kayseri’de tadılacaklar listenize eklemelisiniz.

Eğer bir tabak yemekle doyasıya beslenmeyi tercih ediyorsanız, kurşun aşı harika bir seçenek olacaktır.

2) Çiriş Yemeği

Sebze ve ot tutkunları buraya! Doğu’nun en lezzetli otlarından biri olan çiriş, Kayseri mutfaklarında da muhteşem lezzetler sunmaktadır.

Yabani pırasayı andıran görüntüsü, kendine özgü aroması ve tadıyla gönülleri fetheden çiriş yemeği, tercihe bağlı olarak bulgurlu veya pirinçli şekilde hazırlanabilir. Ancak bence en lezzetlisi yumurta ve tulum peyniri ile yapılanıdır. Fırsat bulursanız denemelisiniz.

3) Yağlama

Yağlama, Kayseri denince akla gelen ilk lezzetlerden biridir. İnce hamurların arasına bol kıymalı harç koyularak üst üste dizilmesine kim hayır diyebilir ki? Bir de üzerine sarımsaklı yoğurt döküldüğünde…

Kayseri’ye yolunuz düşerse, geleneksel usulle yapılan kıymalı hamurları çatalınıza sararak yağlamadan dönmezseniz pişman olursunuz.

4) Sucuklu Köfte

Adı sucuklu köfte olsa da bu köftenin içinde gerçek sucuk bulunmuyor. Bunun nedenini merak ettiğinizi duyar gibiyim, hemen açıklayayım.

Kayseri’nin bu meşhur köftesinde, sucuk yapımında kullanılan baharatlar ve çemen eklenmektedir.

Baharatlarla aranız iyiyse, Kayseri’nin ünlü sucuklu köftesini tatmanızı kesinlikle öneririm. Hatta yanında biraz sıcak lavaş isteyip kendinize enfes bir dürüm bile yapabilirsiniz, aklınızda bulunsun!

5) Pöç Kebabı

Pöç olarak da bilinen dana kuyruğundan yapılan bu lokum gibi kebabı Kayseri’ye giden herkesin tatmasını şiddetle tavsiye ediyorum.

Pöç eti öncelikle mühürlenir ve ardından güveçte haşlanır.

Suyuyla genellikle çorba yapılır, fakat bence pöç suyuyla pişirilen pilav harika bir lezzettir. Eğer denk gelirseniz, sakın kaçırmayın. Çünkü böyle bir tat yok! Yedikçe yiyesi geliyor insanın, abartmış olmam.

6) Tepsi Mantısı

Kayseri denilince mantı akla gelir. Kayseri mutfaklarında sayısız çeşit mantı yapılmaktadır.

Hepsi birbirinden güzel ancak benim en favorim kesinlikle tepsi mantısıdır.

Kenarları kapatılarak hazırlanan, üzerinde kırmızı pul biber, sos ve sarımsaklı yoğurt bulunan tepsi mantısı, benim gibi sulu mantı sevmeyenler için muhteşem bir alternatiftir. Kesinlikle denemelisiniz.

7) Yağ Mantısı

Klasik mantı hamurlarına göre mayalı hamurlarla yapılan daha büyük, kalın ve doyurucu bir mantı arıyorsanız, tercih edilen lezzet yağ mantısı olacaktır.

Şebit olarak da bilinen yağ mantısı, Kayseri sofralarının en sevilen lezzetlerinden biridir. Görüntü itibarıyla pişiye benzesede ilk lokmada aradaki farkı anlayacaksınız.

Özel baharat karışımıyla hazırlanan kıymalı harcının tadına hayran kalmamak elde değil, demedi demeyin.

8) Kayseri Tiridi

Kayseri mutfaklarında nadir bulunan beyaz etle yapılan tirit, ince yufkalarla hazırlanan, baharatla zenginleştirilmiş tavuk etlidir. Kırmızı et tüketmeyenler için harika bir alternatiftir.

Lakin belirtmeden geçmemek gerek; tirit, tavuk sevmeyenleri bile kendine hayran bırakabilir. Eğer karşılaşırsanız, mutlaka bir şans vermelisiniz.

9) Örgülü Pilav

Pilavın her hali güzel ama Kayseri’nin örgülü pilavı apayrı bir lezzet. Üzeri şerit halinde kesilen hamurlarla kafes gibi kapatılan, bol fıstık ve kuş üzümü ile hazırlanan örgülü pilav, gerçekten de “yemesi çok güzel” dediklerindendir.

Kayseri mutfağının hem göze hem de damağa hitap eden örgülü pilavını denemeden geçmeyin derim.

10) Saray Pilavı

Kayseri’nin saray pilavı, zengin içeriği sayesinde adının hakkını veriyor.

Sotelenmiş tavuk eti ile yapılan saray pilavının yanına muhakkak biber turşusu ve bol köpüklü ayran eklenmelidir.

Kayseri’ye gittiğinizde hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz saray pilavlı bir yemek molası vermeden dönmeyin derim.

11) Develi Cıvıklısı

Konya’nın etli ekmeği inceliğinde, Samsun’un Terme pidesine benzer lezzette bir hamur işi arıyorsanız, Kayseri’nin Develi ilçesinin meşhur cıvıklısı tam size göredir.

Eğer hem bir bardak ayran ya da taze demlenmiş çay eşliğinde güzel bir hamur işi ile kendinizi şımartmak istiyorsanız, cıvıklıdan şaşmayın derim.

12) Tahinli Katmer

Pek çok ilimizde farklı versiyonları bulunan katmer, Kayseri’de bol tahinli ve yağlı olarak hazırlanıyor. Muhteşem bir lezzet olsa da, tahin ve yağın birleşimi biraz ağır gelebilir.

Bu nedenle önerim, ortaya paylaşımlık bir tahinli katmer söyleyip ucundan tadmanız yönündedir.

13) Çemenli Ekmek

Bir şehirdeki pastırma bu kadar meşhur olur da çemenli lezzetler hiç olmaz mı?

Çemen karışımına ceviz ve baharat ekleyerek hazırlanan bu kahvaltılıklar, Kayseri’de kahvaltı sofralarının ve çay saatlerinin en aranan lezzetlerinden biridir.

Kayseri’ye gittiğinizde orada bu lezzetleri tatmakla kalmayıp, birkaç kavanoz çemenle evinize dönüş yapmayı unutmayın.

14) Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması

Kayseri’nin Talas ilçesine has ayvalı tahinli yaprak sarması, geleneksel Kayseri mutfağının en özel tatlarından biridir.

Rendelenmiş ayvalı pirinç harcı, asma yaprağına incecik sarılıyor ve pişirildikten sonra üzerine tahin dökülerek servis ediliyor.

Farklı tatlar denemeyi seviyorsanız, Talas’ın ayvalı tahinli yaprak sarmasına mutlaka bir şans vermenizi öneririm.

15) Nevzine

Kayseri’nin nevzine tatlısı, hamur tatlıları arasında hem en hafif hem de en lezzetli olanlardan biridir.

Pekmezli, tahinli ve cevizli koyu bir hamur fırında pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine şerbet gezdirerek afiyetle yenir.

Şerbetli hamur tatlıları sizin de favorinizse, nevzine tatlısına mutlaka bir şans vereceksiniz demektir.

16) Yoğurt Tatlısı

Revaniyle kek arasında bir tat olarak tanımlayabileceğim yoğurt tatlısı, Kayseri mutfağının en özel tatlılarından biridir.

Un, irmik ve bol yoğurt ile yapılan bu nefis tatlı hemen hemen her pastanede bulunabilir.

Kayseri ziyaretinizde keyifli bir tatlı molası vermek istiyorsanız, genellikle üzerine iri Antep fıstığı konularak servis edilen yoğurt tatlısı harika bir seçenek olacaktır.

17) Düğümlü Tatlı

Düğme kurabiyesine benzeyen görüntüsüyle gönülleri fetheden düğümlü tatlı, şerbetli hamur tatlısı sevenlerin Kayseri mutfağındaki vazgeçilmezlerinden biridir.

Bir lokmada dilinize alabileceğiniz düğümlü tatlı, yemek sonrası içilen çayın en güzel eşlikçilerindendir.

18) Elde Kesme Kadayıf

Bugüne kadar yediğiniz tüm kadayıfları unutun. Kayseri’nin elde kesme kadayıfı, adından da anlaşılacağı üzere yüzeyde elle açılıyor.

İçi bol cevizli, fırında nar gibi kızartılmış şerbetli elde kesme kadayıflardan tatmadan Kayseri’den ayrılmayın derim.


Kayseri’ye gittiyseniz, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinin en lezzetlerinden, nefis içecekler edinebileceğiniz gilaburu meyvesinden ve elbette o harika mantısından birkaç paket almadan dönmemenizi tavsiye ederim.