GeziYemek

Karadeniz Mutfakları: Trabzon’un Ünlü Lezzetleri

Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nde sebzeler ve otların mutfaklarda en sık kullanıldığı illerden biridir.

Trabzon’un mutfağı, karalahananın, mısırın ve ısırgan otunun öne çıktığı, etlerin sıkça sofralarda yer bulduğu ve hamur işlerinin bolca yapıldığı zengin bir yapıya sahiptir. Eğer hem unutulmaz lezzetler tatmak hem de Karadeniz’in eşsiz havasını solumak istiyorsanız, rotanızı kesinlikle Trabzon’a çevirmelisiniz. Emin olun, pişman olmayacaksınız.

Trabzon’u ziyaret ettiğinizde, taş fırında pişirilen ünlü Vakfıkebir ekmeğini, yaban mersini ile yapılan likapanın reçelini, taze köy tereyağını, beton helvasını, fındığını ve fındıklı ezme lokumu tatmadan dönmemenizi öneririm.

Kuymak

Karadeniz mutfağı denilince akla gelen ilk lezzetlerden biri kesinlikle kuymaktır.

Trabzon’a giderseniz, mısır unu, kolot peyniri ve mis gibi köy tereyağı ile yapılan kuymak ile harika bir kahvaltı yapmadan dönmemeniz gerektiğini söyleyebilirim.

Isırgan Çorbası

Karadeniz mutfağında en çok kullanılan otlardan biri ısırgan otudur.

Kavurmasından böreğine pek çok yemeği yapılsa da bence ısırgan çorbasının yeri hem gönüllerde hem de sofralarda çok başkadır.

Trabzon’a gittiğinizde mısır unu ile lezzet katılan ısırgan çorbasını tatmadan dönmemenizi öneririm.

Karalahana Çorbası

Karalahana Çorbası

Eğer bol malzemeli çorbaları seviyorsanız, karalahana çorbası tam sizlik.

İçinde kurutulmuş acı biberden barbunyaya birçok malzeme bulunan karalahana çorbası, yanında mısır ekmeği ve fasulye turşusu ile harika bir lezzet sunuyor. Benden söylemesi.

Hamsi Çorbası

Trabzon mutfaklarında hamsi ile hazırlanan birçok farklı yemek vardır, bu nedenle hamsi çorbası, Trabzon’un vazgeçilmezlerinden birisidir.

Kılçıkları ayıklanmış hamsiler un ve yumurta ile terbiye edilerek sebzelerle buluşuyor. Eğer farklı çorba çeşitlerini denemeye meraklıysanız, Trabzon ziyareti sırasında hamsi çorbasına mutlaka bir şans vermelisiniz. Üzerine biraz limon sıkmayı ve kırmızı pul biber serpmeyi sakın unutmayın.

Pazılı Kaygana

Pazılı Kaygana Trabzon

Sebzesi mevsimlere göre değişiklik gösteren kaygana, Karadeniz mutfağında sıkça pişirilir. Pazılı kaygana da bunlardan biri olup, en lezzetlilerindendir.

Hem kahvaltıya hem de balık yemeklerinin yanında harika giden pazılı kayganadan tatmadan Trabzon’dan ayrılmamanızı öneririm.

Pırasa Tavası

Pırasa, mısır ununa en çok yakışan sebzelerin başında gelir.

Bol pırasalı bir omlet gibi olan yumurtalı pırasa tava, hem kahvaltıda hem de balık sofralarında oldukça lezzetli. Eğer rastlarsanız, mutlaka denemelisiniz.

Tomara Kızartması

Karadeniz Bölgesi’nde bolca yetişen otlardan biri olan tomara, tomara kızartmasıyla mısır unu ve yumurta ile yapılan harika bir lezzettir.

Tomara kızartmasının üzerine biraz tulum peyniri eklerseniz, tarif edilemez bir lezzet elde edebilirsiniz.

Fasulye Turşusu Kavurması

Trabzon mutfağının her öğüne yakışan en lezzetli tatlardan biridir. Tek başına bile çok lezzetlidir, fakat benim önerim fasulye turşusu kavurmasını mısır ekmeği ve yoğurt ile denemenizdir. Gerçekten harika bir lezzet!

Guliya

Başrolde karalahananın yer aldığı guliya, mısır yarması, barbunya, havuç, kuru biber gibi birçok sebzeyi bir araya getiren bir yemektir.

Nerede olursanız olun sebze yemeden duramıyorsanız, Trabzon’da birçok esnaf lokantasında bulabileceğiniz guliyayı tatma listenize eklemelisiniz.

Karalahana Sarması

Karalahana Trabzon

Halk arasında pancar olarak da bilinen karalahanadan yapılan enfes bir dolma arıyorsanız, en yakın yöresel restoranı ziyaret etmelisiniz.

Genellikle kıyma ile hazırlanan iç harcı, Trabzon usulü karalahana sarmasına ayrı bir lezzet katıyor. Trabzon’a gittiğinizde mutlak suretle en güzel karalahana sarmasını ve yanında tava yoğurdunu sipariş etmeyi unutmayın.

Gongoş Sarması

Görünüş olarak klasik karalahana sarmasına benziyor olsa da gongoş sarması, hazırlama tekniği ve iç harcı ile farklılık gösterir.

Pişirileceği tencerenin dibine önce kuşbaşı etler, ardından haşlanmış mısır yarması ve kemikler eklenir. En üstte ise karalahana sarmaları dizilir. Piştikten sonra altta kalan et ve yarma, sarmaların üzerine eklenerek servis edilir.

Eğer hafızanızda kalacak bir sarmayı tatmak istiyorsanız gongoş sarmasını değerlendirmenizi öneririm.

Akçaabat Köftesi

Trabzon Akçaabat Köftesi

Trabzon’un Akçaabat ilçesi ile özdeşleşmiş sarımsaklı köftenin ünü her yeri aşmış durumdadır.

Trabzon’a gittiğinizde, en güzel Akçaabat köftesi ve yanında mis gibi bir tava yoğurdu sipariş etmeden dönmemenizi tavsiye ederim.

Hamsi Tava

Hamsi Tava

Mısır ununa bulandıktan sonra özel tavada dizilen hamsiler, çıtır çıtır oluncaya kadar kızartılır.

Trabzon’a gittiğinizde, bir lokmada ağıza atılacak hamsi tavasından tatmanızı şiddetle öneriyorum. Özellikle yanında mısır ekmeği ve fasulye turşusu ile nefis oluyor. Akılda bulunsun!

Kefal Ekşilisi

Bol domates, soğan ve biber ile hazırlanan, suyuna ekmek banabileceğiniz tencere yemeği görünümündeki kefal ekşilisine bir şans vermenizi öneriyorum.

Ekşiliğini limondan alan bu lezzet, balığa limon sıkılır mı sorusunu unutturacak kadar güzel.

Palamut Dolması

Sevilen ya da sevilmeyen bir balık türü olmasına rağmen Trabzon’un palamut dolması, o kadar lezzetlidir ki, palamut sevmeyenler bile hayran kalacaktır.

Trabzon’a gittiğinizde, yanında turşu ve mısır ekmeği ile palamut dolmasından tatmayı ihmal etmeyin!

Hamsili Pilav

Hamsili Pilav - Karadeniz

Karadeniz’de birçok lezzet denemek demek, mutlaka hamsili pilav tatmak anlamına geliyor. Bu yemek, neredeyse her Karadeniz şehrinde karşımıza çıkıyor ve yapımı zahmetli ama tadı mükemmel bir lezzet sunuyor.

Trabzon’un dışı çıtır çıtır hamsilerle kaplı pilavını hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz. Ancak her şehirde bulunur demeyin ve bu muhteşem lezzeti değerlendirmek üzere yerinde denemelisiniz.

Trabzon Pidesi

Trabzon Pidesi

Mayalı hamurdan hazırlanan, üzeri bol köy peynirli ve göz yumurtalı yuvarlak Trabzon Pidesi, tatmadan dönmemek için bir neden daha sunuyor.

Biraz klişe bir öneri olacak ama pidenizin hafif kıtır kenarından yumurtanın sarısını patlatmayı sakın unutmayın. Çünkü bir lokma aldığınızda bu klişenin neden herkes tarafından uygulandığını anlayacaksınız.

Hodan Böreği

Trabzon mutfağında hodan otu ile pek çok farklı yemek yapılsa da, bence hodan böreğinin hem sofralarda hem de gönüllerdeki yeri çok özeldir.

Hodan böreği, kahvaltıda yanına taze demlenmiş çay ve tulum peyniri ile, akşam üzeriyse ayran ile muhteşem oluyor. Benden söylemesi!

Pepeçura

Rengiyle çocukların gözdesi olan pepeçura tatlısı, siyah üzüm mevsiminde Trabzon mutfağında sıkça yapılmaktadır.

Siyah üzüm, Antep fıstığı, Hindistan cevizi ve fındıkla hazırlanan pelte kıvamındaki pepeçuradan tatmadan Trabzon’dan ayrılmamalısınız. Hatta bir lezzet tavsiyesi vermek gerekirse, pepeçura dondurma ile harika bir uyum yakalıyor.

Hamsiköy Sütlacı

Kıvamı ve üzerindeki tam kararında yanık bölgesi ile anlatılamaz bir hoşlukta olan Hamsiköy sütlacını tatmanızı öneririm.

Bu sadece fırın sütlaç demeyin; Hamsiköy usulü fırın sütlacın tadı başka. Hamsiköy’de tatmadan farkı anlayamazsınız.

Laz Böreği

İncecik yufkalar arasına muhallebi konulup kat kat dizildikten sonra, fırında çıtır çıtır olana kadar pişirilir. İsteğe bağlı olarak üzeri şerbet ya da pudra şekeri ile süslenir.

Laz Böreği’nin her hali oldukça güzel, ama benim tercihım pudra şekerli olanından yana.

Laz Helvası

İrmikli ve vanilyalı, ağızda dağılan güzel bir helva yemek isterseniz, Trabzon’un Laz Helvası tam size göre.

Servis sırasında üzerine serpilmiş tarçınla, akşam yemeğinden sonra tatlı arayanlar için harika bir alternatif sunuyor. Bir şans verin derim.

Kukuca

Adıyla dikkat çeken kukuca, Trabzon mutfağının özel tatlılarından biridir.

Dilimlenen bal kabaklarının üzerine mısır eklenip fırında pişiriliyor. Sıcak halde üzeri şekerli süt şerbeti ile süslenerek tadına varılıyor. Daha yumuşak kıvamlı tatlıları seviyorsanız, kukuca Trabzon’da kesinlikle tatmanız gerekenler arasında olmalıdır.