GeziYemek

Karabük’ün Ünlü Lezzetleri

Türkiye’nin en fazla turist çeken bölgelerinden biri olan, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Safranbolu’yu kapsayan Karabük, sebzelerin bolca kullanıldığı harika bir mutfağa sahiptir.

Klasik Karadeniz mutfağı özellikleri taşıyan Karabük’ün en ünlü lezzetlerine göz atmaya ne dersiniz?

Karabük’ün Ünlü Lezzetleri:

1) Mısır Çorbası

Karadeniz mutfağı mısırsız olmaz. Karadeniz Bölgesi’nin en keyifli şehirlerinden biri olan Karabük’ün mutfağında mısırla hazırlanan pek çok tarif bulunmaktadır.

Bu tariflerin en beğenilenlerinden biri mısır çorbasıdır. Mısırı sevenler için bu çorbayı atlamak imkansızdır.

2) Sütlü Keşkek Çorbası

Bir gece önceden haşlanan keşkekler, ertesi gün süt ve baharatlarla bir araya gelir. Üzerine tereyağlı ve salçalı bir sos eklenerek son dokunuş yapılır.

Mevsim ne olursa olsun çorbasız duramayanlardaysanız, Karabük’ün keşkek çorbasını mutlaka deneyin. Gerçekten eşsiz bir lezzet.

3) Yoğurtlu Yumurta

Katıklı yumurta olarak da bilinen yoğurtlu yumurta, son yılların popüler poşe yumurta çeşidinin Anadolu’daki versiyonudur.

Suda haşlanan yumurtaların üstüne hafif çırpılmış yoğurt eklenerek afiyetle yenir.

Yoğurtlu yumurta yiyecekseniz, sarısını az pişirip ekmek banmayı mutlaka deneyin.

4) Uzun Fasulye

Taze yeşil fasulye, Karabük mutfağında tamamen farklı bir boyuta ulaşıyor. Uzun süre pişirilen taze fasulyelerin üstüne servis etmeden önce kızgın tereyağı gezdiriliyor ve ortaya muhteşem bir tat çıkıyor.

Alt tarafı tereyağı tadı bu kadar fark yaratabilir demeyin; Karabük’ün uzun fasulyesi klasik zeytinyağlı taze fasulyeyi tahtından edebilir, benden söylemesi.

5) Karamancar

Karamancar, Karadeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden olan karalahana ile yapılan harika bir yemektir.

Pırasa ve mısır yarmasıyla birleşen karalahana, Karadeniz mutfaklarında lezzetli bir tencere yemeğine dönüşüyor.

Hafif sulu sebze yemekleri olmadan duramayanlardansanız karamancarı denemekten çekinmeyin.

6) Bandırma

Safranbolu mutfağının en lezzetli tabaklarından biri, hindi etiyle yapılan bandırmadır.

Haşlanan hindi etinin suyuna tereyağı ilave ediliyor ve ince açılan yufkalar kızartılıyor. Yufkalar tepsiye alınarak üzerlerine hindi etleri ekleniyor. Fırında hafif ısıtıldıktan sonra sunulan bandırmanın tadı gerçekten tarif edilemez; yaşanması gereken bir deneyim.

Karabük’e giderseniz mutlaka denemelisiniz.

7) Etli Bulgur Aşı

Karabük mutfağının en sevilen tatlarından biri, Kastamonu’nun ünlü siyezi ile hazırlanan nefis pilavı lokum gibi etle buluşturan etli bulgur aşını oluşturmaktadır.

Eğer sizin için de et ve pilav ayrılmaz bir ikiliyse, Karabük’ün etli bulgur aşı tam size göre. Kesinlikle denemelisiniz.

8) Bütün Et Yemeği

Büyük parçalara kesilmiş kırmızı etler, öncelikle tereyağında kızartılır; ardından az salçalı suda haşlanır.

Eğer her lokmasında saf et tadını almak isteyen biriyseniz, Kastamonu’nun bütün et yemeği tam size uygun. Yanında bol tereyağlı bir pilav varsa keyfinize diyecek yok.

9) Yayım

Yayım, erişteyi andıran ev makarnasının Karabük usulü pişirilmesi olarak tanımlanabilir.

Yayımın kıymalı, keş peynirli, cevizli, yoğurtlu gibi çeşitli seçenekleri bulunmaktadır. Karar veremiyorsanız, keşli ve cevizliden yana tercih yapmanızı öneririm. Eşsiz bir lezzet!

10) Perohi

Geleneksel Karabük mutfağının en zahmetli yemeklerinden biri olan perohi, ince açılan hamurların karelere kesilerek içine keş peyniri konulup üçgen şeklinde kapatılmasıyla hazırlanır.

Bir çeşit mantı olan perohi, üzerine tereyağı eklenerek sunulur.

11) Safranbolu Bükmesi

Kıymalı ve ıspanaklı iç harcı ile gönülleri fetheden Safranbolu bükmesi, görünüş olarak kapalı pideyi andırıyor. Ancak ondan farklı olarak dilimlenerek servis edilmektedir.

Fırından çıktıktan sonra üzerine tereyağı sürülen Safranbolu bükmesinin en güzel eşlikçilerinden biri de kiren şerbetidir.

12) Çullu Börek

Karabük mutfağının, uğruna festivaller düzenlenen en sevilen lezzetlerinden biri, çullu börektir.

Patatesli, kıymalı ve peynirli çeşitleri bulunan çullu böreğin lezzet sırrı, özel bakır sinilerde pişirilmesinde saklıdır.

13) Safranlı Pilav

Bol malzemeli aromatik pilavları sevenler için Karabük’ün safranlı pilavı mükemmel bir tercihtir.

Patlıcanlı, bol soğanlı ve elbette safranlı bu enfes pilav, Karabük’te tadılması gereken bir lezzet olmalıdır.

14) Şehzade Pilavı

İsmiyle müsemma, bol malzemeli ve tam saraylara layık bir lezzet olan şehzade pilavı, içinde mantardan fıstığa, kuş üzümünden dereotuna kadar pek çok lezzeti barındırır. Bu pilavın karşı konulmaz lezzeti ise tarçından gelmektedir. Karabük’e giderseniz mutlaka denemelisiniz.

15) Safranbolu Baklavası

Az şerbetli ev baklavasına hayır diyemiyorsanız, Safranbolu’nun ünlü baklavası tam size göredir.

Safranbolu’ya giderseniz en az iki porsiyon baklava yemeniz kesin.

16) Ceviz Helvası

Karabük’ün Yenice ilçesi ile özdeşleşen ceviz helvası, helva severlerin vazgeçilmezleri arasındadır.

Karabük’e gittiğinizde ceviz helvasını sadece orada tatmakla kalmayın; birkaç kutu da sevdiklerinize götürmek için alın.

17) Zerde

Rengini safrandan alan zerde, Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan bir tatlıdır.

Ana malzemeleri şeker, pirinç ve safran olan zerde tatlısı, ülkemizin birçok yerinde yapılmasına rağmen, Karabük’te başka bir güzel olmaktadır. Giderseniz mutlaka denemelisiniz.


Karabük’e yolunuz düşerse, sadece şeker pancarı ile yapılan ünlü Bağlar gazozundan içmeden, Safranbolu’nun nefis safran lokumunu tatmadan ve almadan dönmemeniz gerektiğini hatırlatırım.