Yemek

Japon Mutfağı: Evde Kolayca Uygulayabileceğiniz Tarifler

Evde hazırlayabileceğiniz pratik tariflerle dünya mutfaklarında yolculuk yaptığımız serimizde sıradaki noktamız, Japon mutfağı. Her ülkenin kültürü yemeğine yansıdığından, Japon mutfağı kendine özgü bir tarz taşımakla beraber Doğu Asya mutfaklarına da benzemektedir. Farklılık ise, daha az baharat ve yağ kullanılmasıdır. Sağlıklı yaşam, mutfakta yapılacak seçimlerde esas alınan sıkı kurallar içerir. Aynı zamanda yemeklerin hazırlanması ve sunumunda doku, şekil ve renk gibi detaylara büyük önem verilir. Bu yazımızda, Japon mutfağına dair tarifler ve mutfak kültürü hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Birçok kişinin Japonya denildiğinde aklında belirgin bir disiplin ve çalışkanlık imajı canlanır. Bu, gerçekten de Japon mutfağının kendine has özellikleri arasında yer alır. Yemekler, belirli kurallar içinde ve insan sağlığına faydalı şekilde hazırlanır. Peki, Japon mutfağının diğer belirgin özellikleri nelerdir?

Japon Mutfağı Hakkında Genel Bilgiler

Japon mutfağı hakkında genel bilgiler
Japon mutfağına dair genel bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

  • Bir ada ülkesi olan Japonya’da, balık ve deniz ürünleri mutfak kültürünün vazgeçilmez ögeleri arasında yer alır. Geleneksel yemeklerde ana malzeme olarak mutlaka tavuk, balık veya kırmızı et bulunur. Genelde bunlara küçük sebze tabakları, turşu, miso (soya fasulyesi ezmesi), çorba veya pilav eşlik eder.
  • Pilav, pek çok menünün temel gıda maddesi olarak öne çıkar. Avrupa veya Türk mutfağında kullanılan iri taneli pirinç yerine Japon pirinci daha küçük taneli olup, nişastalı olması için özel olarak üretilir. Japon mutfağında pirinç, ekmeğin yerini almakta.
  • Japon mutfağının en bilinen lezzeti sushi’dir. Ancak tempura, sukiyaki, udon, ramen gibi çok sayıda başka lezzet de mevcuttur. Baharatlı, tuzlu veya tatlı tarifler pek tercih edilmez; tuz yerine genellikle soya sosu kullanılır.
  • Kahvaltı, hafif ve az yağlı ürünlerle yapılmaktadır. Balık ve deniz ürünlerinin yanı sıra erişte ve makarna çeşitleri mutfakta sıkça kullanılır.
  • Yemekler servis edilirken genelde tahta çubuk, kaşık, çatal ve bıçak kombinasyonu tercih edilir. Tahta çubuklarla yemek yemek, diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi Japon mutfağında da oldukça yaygındır.

Japon Mutfağı Tarifleri

Sözü fazla uzatmadan Japon mutfağı tarifleri listemize geçelim. Harika tariflerle gününüze farklı bir kültür tat katmak istiyorsanız bu tarifleri mutlaka denemelisiniz.

1-) Amashoku

Japon mutfağı - Amashoku
Kahvaltılarda veya atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz bir lezzet; amashoku.
Görsel kaynak: japanesecooking101.com

Amashoku, Japon tatlı ekmeği olarak adlandırılabilir. Mayasız bu lezzet, daha çok kek ve kurabiye karışımı bir hamur işidir. Yapımı oldukça kolaydır ve gün içinde atıştırmalık olarak tercih edilir.

Malzemeler: 300 gram un, ½ su bardağı süt, 45 gram tereyağı, 180 gram toz şeker, 60 gram soya ezmesi (Miso), 1 yumurta, kabartma tozu ve karbonat.

Hazırlanışı:

  • Geniş bir kasede unu ve kabartma tozunu karıştırın. Başka bir kasede süt ile karbonatı çırparak karıştırın. İki karışımı bir kenarda bekletin.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağını şeker ile harmanlayın. Üzerine miso ve yumurtayı ekleyip çırpın. Ardından sütlü karışımı ekleyin ve karıştırın. Son olarak, unu ekleyip hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Hazırlanan karışımı streç film ile sarın ve 30 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Fırını 220 dereceye ayarlayın ve ısınmasını bekleyin. Dinlenen hamurdan bir kaşık yardımıyla yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yaklaşık 6-7 cm çapında daireler bırakın. Dairelerin üst kısmını hafifçe bıçakla çarpı şeklinde çizin.
  • Tepsiyi fırına yerleştirin ve 10 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca soğumaya bırakın, tatlı ekmekleriniz hazır!

2-) Tavuklu Noodle Çorbası (Soba Noodle)

Japon mutfağı - tavuklu noodle çorbası
Görsel kaynak: Pinterest

Malzemeler: 200 gram ince dilimlenmiş tavuk göğsü, 2-3 dal taze yeşil soğan, 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı Hon-Dashi (Balık tozu), ½ su bardağı soya sosu, 150 gram Soba noodle ve kırmızı pul biber.

Hazırlanışı:

  • Bir tencerede 3 su bardağı suyu ve 1 çay kaşığı balık tozunu karıştırın. Yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Bu arada başka bir tencerede Soba noodle’ı paket üzerindeki talimatlara göre pişirin.
  • Kaynayan balık tozlu suya soya sosunu ekleyin. Ardından karıştırın ve birkaç dakika sonra ince dilimlenmiş tavukları ekleyip kaynatmaya bırakın. Tavuklar piştiğinde ince dilimlediğiniz yeşil soğanları ekleyin ve birkaç dakika daha kaynatarak çorbayı ocaktan alın.
  • Pişirdiğiniz noodle’ı geniş bir kaseye alın ve üzerine hazırladığınız çorbayı dökün. Bir tutam kırmızı biber serpiştirip sıcak olarak servis edin.

3-) Zencefilli Dana Eti

Japon mutfağı - zencefilli dana eti.
Oldukça leziz ve yüksek proteinli bir öğün; zencefilli dana eti.
Görsel kaynak: Pinterest

Zencefilin bağışıklık güçlendirici etkisiyle yüksek proteinlerin birleştiği bu yemek, yapımı kolay ve lezzetli Japon mutfağı tarifleri arasında yer alıyor.

Malzemeler: 300 gram ince dilimlenmiş dana eti, 1-2 tatlı kaşığı taze zencefil, 1 havuç, 1 soğan, 1 patlıcan, 1 dolmalık biber, 3 yemek kaşığı soya sosu, 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi, 2 yemek kaşığı esmer şeker, 1 yemek kaşığı mısır nişastası, 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı, 1 çay kaşığı susam yağı ve susam.

Hazırlanışı:

  • Ayçiçek yağını wok tava ile ısıtın. Dilimlenmiş soğan, dikey doğranmış patlıcan ve biberi ekleyip yüksek ateşte 5 dakika kadar soteleyin. Sotelediğiniz ürünleri bir tabağa alın ve kenarda bekletin.
  • Tavayı hafif su ile durulayın ve tekrar ocağa alın. Biraz daha ayçiçek yağı ekleyerek etleri tavaya alın. Etler renk değiştirene kadar yüksek ateşte birkaç dakika sotelemeye devam edin. Ardından taze zencefil, dikey dilimlenmiş havuç, pirinç sirkesi, soya sosu ve esmer şeker ekleyin. Tavanın kapağını kapatın ve havuçlar yumuşayana kadar 6-7 dakika pişirin.
  • Ayrı tabaktaki sebzeleri kapak açarak tavaya ekleyin. Nişastayı 100 ml kadar su ile karıştırıp üzerine dökün. Tavadaki karışım koyulaşana kadar yüksek ateşte pişirmeye devam edin.
  • Koyulaşan karışımı bir tabağa alıp üstüne susam serpiştirerek servis edin. Yemeğiniz hazır.

4-) Somonlu Kızarmış Pilav

Somonlu kızarmış pilav
Balık ve pirincin mükemmel uyumu; somonlu kızarmış pilav.
Görsel kaynak: fitmencook.com

Yüksek protein içeriğini sevenler için, somonlu kızarmış pilav menünüze farklı bir tat katmak için harika bir seçenek. Yapımı oldukça basittir.

Malzemeler: 1 adet somon fileto, 2 su bardağı önceden pişirilmiş sade pilav, 1 yeşil soğan, 1 yumurta, 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı, 1 yemek kaşığı susam yağı, 1 tatlı kaşığı soya sosu, deniz tuzu, toz biber ve karabiber.

Hazırlanışı:

  • Fırını 200 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Fırın ısınırken tepsiyi alüminyum folyo ile kaplayın. Somon filetoyu suyundan geçirip hafifçe kurulayın, ardından tuzlayın ve fırına yerleştirin. 15-20 dakika kadar pişirin. Pişen somonun derisini alıp bir çatal ile didikleyin.
  • Wok tavaya Ayçiçek yağını ekleyin ve orta ateşte ısıtın. Isınan tavaya çırpılmış yumurtayı ekleyip birkaç dakika pişirdikten sonra tabağa alın.
  • Susam yağını tavada ısıtın ve ince doğranmış yeşil soğanları ekleyerek birkaç dakika soteleyin. Ardından önceden hazırlanmış pirinç pilavını ekleyip karıştırın. Somon ve yumurtayı da ekleyip sotelemeye devam edin.
  • Son olarak soya sosu, tuz, toz biber ve karabiber ekleyip karıştırın. Sıcak olarak servis edin.

5-) Dorayaki

Dorayaki
Lezzetli bir atıştırmalık tatlı arayanlar dorayaki tatlısına bayılacaktır.
Görsel kaynak: Pinterest

Dorayaki, Japon mutfağının en sevilen tatlılarından biridir ve aslında bir pancake sandviçidir. Japon çizgi film karakteri Doraemon’un en sevdiği tatlı olması da popülaritesini artırmıştır. Üstelik hazırlanması oldukça kolaydır, bu özel tatlıyı çocukların beslenme çantalarına koyarak okul zamanlarını değerlendirebilirsiniz.

Malzemeler: 2 yumurta, 100 gram un, ½ tatlı kaşığı karbonat, 50 gram toz şeker, 1 yemek kaşığı mirin, 1 yemek kaşığı bal, 2 tatlı kaşığı su, 4 yemek kaşığı tatlı kırmızı fasulye ezmesi (Anko) veya çikolatalı fındık ezmesi, Ayçiçek yağı.

Hazırlanışı:

  • Geniş bir kaba yumurtaları kırın ve çırpın. Üzerine şekeri ekleyerek çırpmaya devam edin. Ardından bal ve mirini ekleyin, tüm malzemeler iyice karışana kadar çırpın.
  • Un ve karbonatı ekleyip iyice harmanlayın. Karışıma 2 tatlı kaşığı su ekleyerek koyu kıvamlı bir pancake hamuru elde edin.
  • Hamurun üzerini streç film ile kaplayın ve buzdolabında 30 dakika bekletin. Ardından buzdolabından çıkarın.
  • Tavaya az miktar Ayçiçek yağı ekleyin ve orta ateşte ısıtın. Isınan tavanın ortasına 2 yemek kaşığı hamur dökün. Pancake gibi kabarcıklar oluştuğunda spatula ile çevirin ve tüm hamur için aynı işlemi uygulayın.
  • Hazırladığınız pancake’leri ağzı kapalı bir saklama kabında bekletin. Dorayaki yapmak için ortasına bir yemek kaşığı kadar fındık ezmeli çikolata veya tatlı kırmızı fasulye ezmesi sürün. Diğer pancake ile üzerini kapatın. Hazırladığınız dorayakileri streç filme sararak buzdolabında bir süre bekletin. İstediğiniz zaman tüketebilirsiniz.