Yemek

Bitki Çayları: Yapım Yöntemleri ve Sağlık Faydaları (10 Farklı Çay)

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bitki çayları tüketimi artıyor; ofiste veya evde, bir şeyler izlerken ya da canınız sıkıldığında en iyi arkadaşınız olabilirler. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı sağlam bir vücut için oldukça fazla bitki çayı tüketilmektedir. Peki, bu kadar yaygın tüketilen bitki çayları hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Eminiz ki bilmedikleriniz de vardır. Bu yazımızda “Bitki çayları nasıl hazırlanır?” sorusunu yanıtlayacak ve faydaları hakkında derinlemesine bilgi vereceğiz.

Çay denilince akla ilk olarak en çok tüketilen siyah çay gelir. Ancak bitki özleri, yaprakları ve tohumlarından elde edilen bitki çayları da oldukça yaygındır. Özellikle soğuk havalarda farklı bitki çaylarına sıkça rastlanır. Damak zevkine ve sağlık yararlarına göre seçilen bitki çaylarını doğru miktarda ve dikkatli bir şekilde tüketmek önemlidir, çünkü bazı bitkilerin güçlü etkileri bulunmaktadır. Şimdi bitki çaylarına daha yakından bakalım.

Bitki Çayları Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenler
Bitki çaylarının aşırı tüketimi de zararlı olabilir. Bu nedenle aşağıdaki uyarılara dikkat edilmesi önerilir.
  • Öncelikle, herhangi bir sağlık sorununuz varsa mutlaka doktorunuza danışmalı ve güvenilir olmayan bilgilerle bitki çayı tüketiminden kaçınmalısınız.
  • İçeriğini tam olarak bilmediğiniz bitkilerden uzak durmalısınız. Nereden toplandığını bilmediğiniz, açıkta satılan bitkileri kullanmamalısınız. Ayrıca karışımında doğru oranlar kullanılan bitki çaylarını tercih etmelisiniz.
  • Bazı bitki çaylarının (örneğin, ıhlamur ve zencefil) bal ile birlikte tüketilmesi etkilerini artırmaktadır; dolayısıyla şeker yerine bal kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Bitki çayı hazırlarken kullandığınız demlik son derece önemlidir. Birçok kişi tarafından göz ardı edilen bu nokta, bitki çayının etkili bir şekilde demlenmesi için kritik öneme sahiptir. Bitki yapraklarındaki vitaminlerin ve özlerin çaya geçişi, demleme aşamasında gerçekleşir; dolayısıyla yanlış demlik kullanımı çayın faydalı kısımlarının ortaya çıkmasını engelleyebilir. Bu nedenle süzgeçli demlik, bitki çayı makinesi, French Press veya demleme süzgeçleri gibi ürünlerin kullanılması önerilir.
  • Bitki çaylarının yaprakları, çöpleri veya tozlarının çaya karışmasını engellemek için bitki çayı süzgeci kullanabilirsiniz. Süzgeçli bitki çayı demliğiniz yoksa, bu tür aparatların kullanılması oldukça faydalı olacaktır.
  • Çay demleme ve tüketeceğiniz bardakların yapıldığı malzeme de önemlidir. Cam, seramik ve porselen gibi malzemelerden üretilen bardaklar ve demlikler, çaydan alabileceğiniz tüm faydaları destekler. Bu nedenle çayın keyfini en iyi şekilde çıkarabilmek için bu tip ürünleri tercih etmeniz önerilir.

Bitki Çayı Önerileri

Bitki çayları ile ilgili genel olarak dikkat etmeniz gerekenleri açıkladıktan sonra şimdi bitki çaylarına daha yakından bakalım…

Ihlamur Çayı

Kış ve soğuk günlerin vazgeçilmezi ıhlamur çayı, boğaz ağrısını hafifletmekten soğuk algınlığı ile ilgili çeşitli belirtilere karşı etkilidir. Zihni ve bedeni sakinleştirirken, stres azaltıcı etkisi de bulunmaktadır. Ihlamuru 10 dakika kadar bitki çayı demliğinde demledikten sonra fincana alıp tüketebilirsiniz. İsterseniz bir dilim limonla da lezzetini artırabilirsiniz.

Kuşburnu Çayı

Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan kuşburnu, bağışıklık sistemini güçlendirmek için oldukça etkilidir. C vitamini açısından zengin olması nedeniyle grip ve nezle gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Doğal bir antioksidan özelliği olduğundan, idrar yolları hastalıklarına karşı koruma sağladığı bilinmektedir. Kuşburnu çayı hazırlamak için bir su bardağı suya 2-3 çay kaşığı kuşburnu ekleyin. Ocağı 10-15 dakika kadar kaynatıp, altını kapatıp demlenmeye bırakın. Farklı aromalar eklemek isterseniz, tarçın veya elma kurusu da kullanabilirsiniz.

Papatya Çayı

Stresli günler geçiriyorsanız ve uyku zorluğu yaşıyorsanız, papatya çayı size iyi gelecektir. Sakinleştirici özelliği ile huzur veren bu lezzetli çay, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Ancak uykusuzluk nedeniyle aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Hazırlanışı; 1 bardak kaynamış suya 1 tatlı kaşığı papatya ekleyin. 4-5 dakika demlendikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Tatlandırmak istiyorsanız bal ve limon ekleyebilirsiniz.

Ada Çayı

Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi ile bilinen ada çayı, özellikle stres kaynaklı sindirim bozuklukları için faydalıdır. Detoks özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur ve A ve C vitaminleri ile bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca ağızda oluşan yaralar için de yararlı olduğu düşünülmektedir. Hazırlanışı; bir bardak suya 2-3 gram ada çayı ilave edin ve kaynar su ekleyin, 10 dakika demlenmesini bekleyin. Yapraklar süzülerek fincana veya bardağa servise hazır hale getirilir.

Hibiskus Çayı

Rezene Çayı

Hazımsızlık yaşayanlar için oldukça faydalı olan rezene, kalsiyum, potasyum, magnezyum, A ve C vitaminleri ile bağışıklık sistemini destekleyen bir bitkidir. Potasyum ve protein içeriği ile tansiyon dengeleme özelliği taşır. Bunun yanı sıra hoş aroması nedeniyle psikolojik olarak rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir etki de sağlar. Hazırlanışı; 2 çay kaşığı rezeneyi 1 su bardağına koyun, 2-3 dakika kaynatın ve ardından 5-10 dakika demlendirin. Rezeneyi daha hafif hale getirmek isterseniz bir kaşık bal ekleyebilirsiniz.

Zeytin Yaprağı Çayı

Bitki çayları zeytin yaprağı çayı
Ahmet Arifoğlu Zeytin Yaprağı Çayı.

Adından da anlaşılacağı üzere zeytin ağacının yapraklarından yapılan zeytin yaprağı çayı, doğal bir antibiyotik özelliğine sahiptir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur ve antibakteriyel özellikleri sayesinde zararlı bakterileri vücuttan temizler. Kan akışının hızlanmasına da yardımcı olduğu düşünülen bu çay, enerji vererek kronik yorgunlukla mücadele eder. Hazırlanışı; demliğe bir tutam zeytin yaprağı koyun, üzerine kaynar su ekleyin ve yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakın. İsterseniz limon veya bal ekleyerek servis edebilirsiniz.

Yeşil Çay

Bitki çayları denildiğinde akla gelen iki ya da üç çaydan biri kesinlikle yeşil çaydır. Yumuşak, hoş kokulu ve hafif yeşil çay, gün içinde enerjisini tazelemek isteyenlerin sıkça tercih ettiği bir içecektir. Ödem atıcı özellikleri nedeniyle, kilo vermek isteyenlerin de tercih ettiği bir ürün olarak dikkat çeker. Yeşil çayın günde en fazla 2 fincan tüketilmesi önerilir. Hazırlanışı; demliğe üç kaşık yeşil çay ekleyin ve üzerine beş çay bardağı su doldurun. Kısık ateşte kaynadıktan sonra 3-4 dakika demlenmeye bırakın ve ardından fincanda tüketin.

Ekinezya Çayı

Bitki çayları ekinezya
Lokman Aktar Ekinezya Çayı.

Sıkça tercih edilen bitki çaylarından biri olan ekinezya, papatyagiller familyasındandır. Eski çağlardan beri iyileştirici özellikleriyle bilinen bu güzel bitki, soğuk algınlığı tedavisinde etkili olmaktadır. Virüslerin etkisini azaltma konusunda da faydalı olan ekinezya, ağrı kesici olarak kullanılabilir. Hazırlanışı; iki tatlı kaşığı ekinezyayı bir bardak sıcak suya ekleyin ve 10 dakika demlenmeye bırakın, ardından süzerek tüketin. Ancak acı bir tadı olduğundan bu çayı, karanfil, ada çayı veya ıhlamur ile karıştırarak da içebilirsiniz.

Kış Çayı

Bitki çayları kış çayı
Newleaf karışık kış çayı.

Sıra kış günlerinin en sevilen bitki çayında; kış çayı. Birçok bitkinin birleşimi ile oluşturulan kış çayı, soğuk algınlığı, öksürük ve diğer kış rahatsızlıklarına iyi gelir. Hastalandığınızda bağışıklık sisteminizi güçlendiren bu çayı, hastalanmadan önce düzenli tüketirseniz kışı daha kolay atlatabilirsiniz. Hazırlanışı; bir tutam kış çayını demliğe ekleyip üzerine kaynamış su ilave edin ve 8-10 dakika demlenmesi için bırakın. İsterseniz bal ile birlikte servis edebilirsiniz.

Bitki çayları ve bu çayların yapımı için ihtiyacınız olan her şey ÇiçekSepeti’nde mevcuttur!

İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız: