Ağrı’nın Ünlü Tatları – Ağrı Yemekleri
Ağrı, Orta Asya’dan gelen tarihi İpek Yolu üzerinde, özgün tatlarıyla dolu muhteşem bir mutfağa sahiptir.
Doğu Anadolu’nun en nadide mutfaklarından birini barındıran Ağrı mutfağında, birçok doğu ilinde olduğu gibi et ağırlıklı yemekler ön plandadır.
İlginç isimleriyle dikkat çeken Ağrı’nın geleneksel mutfağını keşfetmeye ne dersiniz?
1) Çiriş Ketesi
Ağrı’nın kahvaltılarındaki vazgeçilmezlerden biri, adı hamurunun içine eklenen ve yabani bir ot olan çirişten alan ketedir.
Ağrı’ya yolunuz düşerse, yanınıza bir bardak demli çay ve sıcacık bir kete almadan geri dönmeyin derim.
Ekstra bir lezzet tüyosu olarak, çiriş ketesini çökelek peyniri ile denemenizi öneririm; sonuç harika!
2) Pişi Erdek
En keyifli kahvaltıların vazgeçilmez hamur işlerinden biri olan pişidir.
Her bölgenin kendine özgü bir pişi açma ve kızartma yöntemi vardır. Ağrı usulü pişinin hamuru ise maya ile hazırlanır ve pofuduk, çıtır bir lezzet sunar.
Eğer siz de pişiyi tatlı tatlarla birleştirmeyi seviyorsanız, Ağrı’nın meşhur beyaz balı ile denemenizi tavsiye ederim.
3) Abdigör Köftesi
Ağrı denilince akla gelen ilk yemeklerden biri abdigör köftesidir. Yapılışı ve tadı, alıştığımız köftelerden oldukça farklıdır ve özellikle Doğubeyazıt ilçesinde yaygındır.
Abdigör köftesi, klasik köftelerin aksine kıyma ile değil tokmakla dövülen et ile hazırlanır. İyice ezilen et, yumurta, soğan ve baharatlarla yoğrulur ve pişirilir. Ardından bol tereyağlı sade pirinç pilavı ile servis edilir.
4) Sac Kavurma
Geleneksel Ağrı mutfağının farklı et yemeklerinden biri de sac kavurma veya geleneksel adıyla selekeli‘dir.
Bol tereyağlı, sarımsaklı, yoğurtlu ve salçalı bir yemek olan selekeliyi, Ağrı’daki birçok restoranda bulabilirsiniz.
Yolunuz Ağrı’ya düştüğünde, ağızda eriyen lokum gibi bir sac kavurma yani selekeli sipariş etmeden dönmeyin.
5) Gösteberg Et
Genellikle oğlak veya kuzu eti ile yapılan bu enfes yemek, adını ete özgü tadını ve aromasını veren gösteberg otundan alır.
Ayrıca buğulama olarak da bilinen bu aromatik yemek, geleneksel Ağrı mutfağının en sevilenleri arasında yer alıyor. Ağrı’ya gittiğinizde gösterberg etini mutlaka tatmalısınız.
6) Alabalık
Ağrı mutfağı denilince akla ilk olarak et ve etli yemekler gelse de, Ağrı’daki Cuma Çayı‘nda lezzetli alabalıklar da bulunmaktadır.
Eğer et yemeklerine kısa bir ara vermek ve balık keyfi yapmak isterseniz, kendinize en güzel alabalıklarından birini ısmarlayabilirsiniz.
7) Yalancı Köfte
Kıyma içermediği için yalancı köfte olarak adlandırılan bu lezzet, buğday, un ve bulgur ile hazırlanır.
Servis edilirken üzerine sarımsaklı yoğurt
8) Haşıl
Yarma ya da daha şehirli adıyla buğday ile hazırlanan, neredeyse püre kıvamında bir yemek olan haşıl, pişirilirken yarma yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Ardından tabağa alınıp ortası havuz şeklinde açılır. Açılan kısma bol sarımsaklı yoğurt ve tereyağı döküldükten sonra afiyetle yenir.
9) Erişte Aşı
Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde yeşil mercimek ve erişte ile nefis çorbalar ve yemekler yapılır.
Ancak Ağrı’nın eriştesi, alışık olduğumuz tatlardan oldukça farklı. Ağrı usulü erişte hazırlanırken ev eriştesi ve yeşil mercimek birlikte kaynatılır ve süzülür.
Sonrasında başka bir tencerenin tabanı yağlanır ve yuvarlak dilimlenmiş patatesler dizilir. Ardından erişteli yeşil mercimek karışımı patateslerin üzerine eklenir ve iyice kızarana kadar pişirilir. Patatesler kızardıktan sonra ters çevrilip sıcak sıcak servis edilir.
Erişte aşı, Ağrı’nın hem göze hem de mideye hitap eden en güzel lezzetlerinden biridir.
10) Hasude
Doğu Anadolu’da oldukça popüler bir tatlı olan hasude, Ağrı mutfağının en favori tatlılarından biridir.
Hazırlanan şerbete un eklenerek yapılan bu muhteşem tatlının üzerine bolca ceviz ekleyince tadı bir başka oluyor.
11) Murtuğa
Van mutfağından aşina olduğumuz murtuğa, Ağrı mutfaklarında da bolca yapılır.
Un, şeker, süt ve su bir araya getirilip macun kıvamına getirildikten sonra yağda kızartılır. Ardından helva şekli verilir.
En son üzerine bol ceviz ya da fındık konulup afiyetle yenir. Ağrı’da da, özellikle soğuk kış günlerinde kahvaltıların en sevilen lezzetlerinden biri olan murtuğa, Van’daki gibi sevilir.
12) Beyaz Bal
Bu bal, gerçek anlamda başka bir bal. Rengi, dokusu ve tadı ile gönüller fetheden Ağrı’nın beyaz balı, bildiğiniz tüm çiçek ballarını unutturabilir, demedi demeyin. Özellikle kızarmış ekmek ve tereyağı ile muhteşem bir ikili oluşturuyor.
Ağrı’ya giderseniz, meşhur beyaz balından, dut pekmezinden, enfes köy tereyağından, pazarlarda satılan bakliyatın en doğalından ve mevsimine denk gelirseniz çiriş otundan bolca almayı unutmayın.