Adana’da Denemeniz Gereken 11 Muhteşem Lezzet
Hoş geldiniz! Başlığı bile acıktıran Adana’da ne yenir konulu yazıma göz atmaya hazır mısınız? 😀 Adana lezzetleriyle tanışmam çocukluk yıllarıma dayanıyor. Ankara’da yaşarken, halamın Adanalı olan eşinin kız kardeşi, okul çıkışlarında bana ders çalıştırırdı. O kadar misafirperver bir aileydiler ki her gidişimde evde mutlaka Adana’ya özgü bir yemek bulurdum. İçli köfteyi ilk kez tattığımda, sarımsaklı köfteye duyduğum aşk da o günlere dayanır.
Yıllar geçtikçe üniversiteyi Mersin’de okurken, Adana hep yanımdaydı. Tarsus’ta ikamet ediyordum. Bilenler bilir ki Adana, Tarsus ve Mersin birbirine oldukça yakın, ayrıca hızlı tren ile kolayca ulaşım sağlamak mümkün. Bu nedenle Adana lezzetleri hakkında oldukça bilgiliyim. Sizler için harika bir liste hazırladım. Yazının sonunda “hadi Adana’ya gidelim” demeniz an meselesi! 😍
Adana’da Ne Yenir?
Adana’ya gitmeye mi, şalgam içmeye mi, kebap yemeye mi? Lezzetler şarkılara bile ilham vermişken, bu güzellikleri deneyimlemek için Adana’ya gitmemek elde mi? Valizinizi toparlarken, elastik bel çeperli, salaş veya en iyisi bir beden büyük giysiler almayı unutmayın. 😅
3 kilo alma garantili bir yolculuk yapacağınıza emin olabilirsiniz. Yanınıza mide ilaçları almayı da ihmal etmeyin; çünkü Adana’da sıra dışı bir yeme-içme deneyimi keşfedeceksiniz. Kebaplardan tatlılara, böreklerden içeceklere kadar bir dizi damak çatlatan öneri sunacağım. Her lezzeti bir porsiyon sipariş edip iki kişi paylaşmak en mantıklısı. Zira o kadar fazla tadılması gereken güzellik var ki birini yerken diğerine de yer kalmaması mümkün. Asla doyumluk değil, tadımlık deneyimleyin.
Adana’da Ne Yenir?
- Kebap
- Ciğer
- Adana Lahmacunu
- İçli Köfte
- Şırdan
- Sıkma
- Bici Bici
- Halka Tatlısı
- Cezerye
- Şalgam
- Muzlu Süt
Kebap
İstanbul, Ankara ve Adana dışındaki değerli okuyucularım, bugüne dek yediğiniz kebapları unutun. “Her şeyi yerinde yersin” sözüne kulak verince, Adana’da kebap yerken bu gerçeği bütünüyle hissedeceksiniz. Şimdiye kadar yediklerim nerede diye düşünebilirsiniz.
Öyle çatalla bıçakla yemek mümkün değil. Çatal değdiği anda dağılan, sulu ve son derece lezzetli bu kebabı parmaklarınızla yiyerek tadını çıkarın. Lavaş bile bir başka lezzette, söylemeden geçmeyeyim. Adana kebapçıları önce gözlere, sonra da mideye hitap etmeyi çok iyi biliyor. Masaya gelen ikramlar o kadar zengin ki, kendinizi tutamazsanız kebaba yer kalmayabilir. 😊
Ciğer
Ciğer, Adana’ya özgü bir lezzet değil tabii ki. Birçok yerde yapılmakta. Özellikle Urfa, Antep ve Diyarbakır, ciğer konusunda kendini kanıtlamış şehirlerdir. Ancak Adana da oldukça rağbet gören bir lezzettir. Burada kesinlikle bir tadım yapmalısınız.
Hatta Adana’da ciğer sabah kahvaltısında bile tüketiliyor. Yanında sunulan ezme ve soğan salatası biraz ağır gelebilir ama öğlen ya da akşam mutlaka tadılmalı. En bilinen mekan ise Ciğerci Mahmut.
Adana Lahmacunu
Eti bu kadar güzel işleyen ve lezzetli bir şehirde lahmacunun kötü olma imkanı yok. Adana’da Antep lahmacunundan ve diğer şehirlerden daha farklı bir lezzet bulacaksınız. Şeklini yuvarlak ve orta boyda alır. İnce ve çıtır olmaması beklenmez, aksine bir tık daha kalın hamuru var. Porsiyonda 5 adet sunuluyor. Bazı sokaklarda el arabalarında bu lezzeti bulabilmeniz mümkün. Kebapçılarda da sıkça rastlanıyor.
İçli Köfte
Adana’da ne yenir listeme en favori lezzetlerden biriyle devam ediyorum. İncecik açılan dış harç, içerisinde son derece lezzetli kıymalı dolgu. Adana içli köftesinin diğer köftelerden farkı, ince uzun değil yuvarlak olması ve kızartılmaktansa haşlanarak sunulması. Bana göre haşlanmış olanı, kızartılmış olanından çok daha lezzetli.
Bir Adanalı ailenin evinde içli köfte yeme şansına sahip olduğum için, bu lezzetin inceliklerine de hâkimim. 😀 Evde yapmayı planlıyorsanız bu tarife göz atın; bir miktar ayçiçek yağı, 1 çay kaşığı pul biber ve bir diş sarımsağı küçük küçük doğrayıp karıştırın. İçli köfteden bir ısırık alırken üzerine bu sosu dökerek yemeğe devam edin. Lezzeti resmen 10 katınıza katlayacaktır.
Şırdan
Önyargıları kıran bir lezzet: Şırdan! Sakatat yemeyenlerin bile bir şans verip tadına baktıklarında müptelası olduğu bir yiyecek. Koyun midesinin bir bölümü ile yapılıyor. İç kısmı baharatlı pirinç karışımıyla doldurulup dikilerek pişiriliyor. Farklı şekilleri olan bu lezzeti sevenler, geç saatlerde şırdancıların önünde kuyruk oluyor.
Sıkma
Sıkma, Adana-Mersin yöresine ait, evlerde yapılan, kahvaltılarda kadınlar bir araya geldiklerinde saclarda pişirip yediği bir çeşit hamur işidir. Elde yoğrulan hamur lavaş şeklinde açılıp pişiriliyor. İç harcı da çeşitli şekilde hazırlanıyor: Patatesli, kıymalı, peynirli gibi. En sevdiğim iç harcı ise lor peynirli, soğanlı ve baharatlı olandır. Adana-Mersin karayolu üzerinde sıkmacıların dizildiği noktalarda bu lezzeti tatma şansınız var.
Bici Bici
Ve geldik tatlılara. Bici bici, Adana’ya özgü yaz aylarında tercih edilen serinletici bir tatlı. Nişasta ile su karıştırılarak pişiriliyor, soğuduktan sonra parça parça kesilip kaseye konuluyor.
Üzerine rendelenmiş buz, gül şerbeti ve çeşitli meyveler ekleniyor.
Pudra şekeri eklemeyi unutmayın! Adana sıcağında serinlemek istiyorsanız, birçok seyyar satıcıda bici bici bulabilirsiniz. Bu tatlının fiyatı da oldukça uygun.
Halka Tatlısı
Adana’da çarşıda yürürken, restoranların sokağa bakan kısımlarında tatlıcılar göreceksiniz. Mis gibi kokular sizi kendine çekiyor. Hamurların yağda nar gibi kızardığını ve ardından şerbetle buluşmasını izlemek gerçekten keyifli. Taze halka tatlısı, Adana’da ne yenir sorusuna verilebilecek en güzel yanıtlardan biri. Ayrıca bu tatlıcılarda bulabileceğiniz taş kadayıf ve karakuş tatlılarını da tatmanızı öneririm.
Cezerye
Yedik içtik, eve dönemek üzereyiz. Eşe dosta ne götüreceğiz diye düşünenler için en iyi seçenek cezerye. Adana’ya özgü olmasa da bu bölgede en iyilerini bulabilirsiniz. Taze cezeryeler çeşit çeşit ve her damak tadına uygun bir seçenek mevcut.
Şalgam
Ambalajlı içtiğiniz şalgamlardan oldukça farklı, çok lezzetli bir şalgam içmek Adana’nın olmazsa olmazlarından. Havuç ve şalgam kökünün mayalanması ile yapılmaktadır ve antioksidan içeriği sayesinde oldukça sağlıklıdır. Acılı veya acısız tercih edebilirsiniz.
Seyyar satıcılarda, taze meyve sebze suyu satan dükkanlarda ve elbette kebapçılarda bu lezzeti tatmanız mümkün. İçerisindeki havucu da mutlaka deneyin; bu lezzeti atlamayın. Ayrıca, eve götürmek için de satın alabilirsiniz.
Muzlu Süt
Hayatınızdaki en lezzetli muzlu sütü Adana’da tatmaya hazır olun. Adres Kazım Büfe. Aslında klasik bir muzlu sütten çok daha kıvamlı, milkshake gibi, muzlu frozen tadında. Ama inanılmaz lezzetli. Porsiyonu kocaman; bir tanesi bir büyük bardağı dolduruyor ve yarısına geldiğinizde kalanını tamamlamak istediğinizde 1 porsiyonu 2 kişi paylaşmanızı öneririm. Kazım Büfe’nin tostları da meşhurdur. Sabah kahvaltınızı tost ve ardından muzlu süt ile burada yapmanızı tavsiye ederim.
Tüm bu şahane lezzetleri tatmak için yapmanız gereken tek şey bir an önce Adana uçak bileti almak! ✈