2020’nin En Sevilen Popüler Tatları
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz, pek çoğunuzun tanıdığı en popüler tatlı tariflerini merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz! Evde tatlı yapmanın incelikleri ve çeşitli tatlı tarifleri yazımızda sizleri bekliyor!
Tatlı, çoğu insan için vazgeçilmez bir lezzet, bazıları için ise tutku… Bu yüzden tatlı yapımında büyük bir özen gösteriyor ve detaylara dikkat ediyoruz. Ancak bu durum, bazı kişilerin tatlı yapmaktan çekinmesine yol açabiliyor. Hiç endişelenmeyin, çünkü bazı tatlılar var ki yapımları son derece kolay ve harika tatlar sunuyor.
En Sevilen Tatlı Tarifleri
1-) Aşure
Aşure, yılın belirli dönemlerinde yapılan geleneksel tatlılardan biridir. Yapılışı, diğer birçok tatlıya göre biraz daha zahmetli olabilir. Aşurenin tarifi, özel aşure malzemeleri ile şekillenir ve ortaya tam anlamıyla lezzet dolu bir tat çıkar.
Aşurenin Malzemeleri: 250 gram haşlanmış buğday, 100 gram haşlanmış pirinç, 4.5 litre su, istediğiniz kadar portakal, limon, kuru üzüm, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, yarım su bardağı çiğ badem, yarım su bardağı ceviz, yarım su bardağı fındık, 10 adet kuru kayısı, 900 gram toz şeker, 10 adet karanfil, 1 su bardağı karanfili kaynatmalık su.
Tarifi: Aşure yapımında malzemelerin ölçümünü düzgün yapmak önemli olduğu için tarife başlamadan önce hassas tartı, ölçü kapları gibi araçlar bulundurmak faydalı olacaktır. Ayrıca, aşure tarifinizi kolayca uygulamanızı sağlayacak aşure seti ile bu lezzeti yakalayabilirsiniz!
- Öncelikle haşladığınız buğday ve pirinci geniş bir tencereye
- Üç saat sonra karışıma 1 litre sıcak su ekleyin ve ardından kuru üzümleri ilave edin.
- Nohutu ve kuru fasulyeyi de ekledikten sonra tahta kaşıkla aşureyi karıştırın.
- Badem, ceviz, fındık ve kayısıları ekleyerek karıştırın. Şekeri ve 10 adet karanfili kaynattığınız suyu da tencereye ekleyip kısık ateşte pişirin.
- Karışımı tahta kaşıkla sürekli karıştırarak yaklaşık yarım saat pişirin. Ocağı kapatıp aşureyi dinlenmeye bırakın. Ilıklaşan aşureyi kaselere paylaştırın ve süsleme aşamasına geçin.
- Süsleme için istediğiniz meyveleri, tarçını ve kuru yemişleri kullanabilirsiniz. Ve işte, lezzetli tatlınız hazır! Aşure, yapımı kolay, yemesi keyifli ve yapması eğlenceli bir tarif. Dilediğiniz zaman aşure tariflerini deneyebilirsiniz!
2-) İzmir Bombası
İzmir bombası, en sevilen ve en çok denenen tatlıların başında gelmektedir. Ayrıca, hamuru ve içeriği ustalık gerektiren bir tarif olarak karşımıza çıkmakta. Çikolatayı ve hamur işlerini çok sevenlerin favorisi olacak İzmir bomba çikolatası, çayın ve kahvenin en güzel eşlikçilerindendir. İzmir bombası nedir ve tarifini merak edenler için detaylara geçelim! Siz de İzmir bombası tarifleri ile hem sevdiklerinizi mutlu edebilir hem de kendinizi şımartabilirsiniz!
Tarifi:
- Öncelikle unu, suyu, şekeri ve yağı derin bir kap içerisine alıp ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamur kıvam aldıktan sonra yarım saat dinlendirin. Dinlendiğinde, hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayın.
- Dışında olduğunuz süre zarfında fırını 250 derece alt-üst ayarında ısıtmayı unutmayın.
- Ceviz büyüklüğündeki parçaları merdane ile ince açın. Açtığınız hamurun ortasına 1 tatlı kaşığı çikolata koyup bohça şeklinde kapatın.
- Hamurun kenarlarını birleştirirken fazla kalan kısmı kesin ve sadece hamuru bir arada tutun.
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hamurları dizin. Üzerleri kızarana kadar 5-6 dakika kadar pişirin.
- İzmir bomba çikolatanız artık sıcak ya da soğuk şekilde tüketmeye hazır!
3-) Güllaç Tatlısı
Güllaç, Ramazan ayının ve iftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarındandır. Çay sofralarının ve güzel sohbetlerin ayrılmaz bir parçasıdır. Hem geleneksel hem lezzetli hem de oldukça pratik olan bu tatlının tarifine yakından bakalım!
Güllaç Malzemeleri: 12 adet güllaç yaprağı, 3 litre süt, 3 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilya, 2 su bardağı ceviz içi.
Üzeri için: İstediğiniz kırmızı meyveler, 4 yemek kaşığı ince kıyılmış ceviz, Antep fıstığı veya Antep fıstığı tozu.
Yapılışı:
- Sütü derin bir tencereye koyun. Şeker ekleyin ve şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şeker eridikten sonra ocağı kapatın.
- Daha sonra cevizleri kesme tahtasında ince ince doğrayın ve bir kenarda bekletin.
- Güllaç yaprağını hazırlamak için, kullanacağınız borcama bir kepçe ılık süt dökün. Üzerine güllaç yapraklarını, parlak kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Her bir yaprağın sütle iyice ıslanmasını sağlayın.
- Paketteki yaprakların yarısını eklediğinizde araya cevizleri serpiştirin ve kalan yaprakları ıslatarak ekleyin.
- Güllaçı en az 1 saat dolapta bekletin. Ardından dilimleyip istediğiniz meyveler ve fıstıklarla süsleyerek servis edin.
4-) Kalburabastı
Kalburabastı İçin Gerekli Malzemeler: 1.5 çay bardağı yoğurt, 1.5 çay bardağı irmik, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 orta boy yumurta, 3.5 su bardağı un.
Şerbeti İçin: 3 su bardağı su, 2.5 su bardağı şeker, birkaç damla limon suyu.
Kalburabastı Yapılışı: Kalburabastı yapımına başlamadan önce ilk olarak şerbeti hazırlayın. Derin bir tencereye su ve şekeri koyup iyice karıştırın. Sonrasında karışımı orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbeti kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynatın ve ocaktan alıp soğuması için başka bir kaba aktarın.
- Kalburabastı hamuru için un haricindeki diğer malzemeleri derin bir kapta güzelce karıştırın. Karışıma yavaş yavaş elenmiş unu ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamur kıvamını bulduğunda, hamuru streç film ile sararak buzdolabında yarım saat dinlendirin.
- Dinlenmiş hamuru tezgaha alın ve ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın.
- Kalburabastı kalıbı kullanarak ya da rendenin kalın kısmını kullanarak hamuru şekillendirin ve fırın tepsisine aktarın.
- Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kalburabastıları 20-25 dakika, üzerleri kızarana kadar pişirin.
- Kalburabastı sıcakken üzerine soğuk şerbeti dökün. Şerbeti çekince üzerine kıyılmış ceviz veya Hindistan cevizi serpin. Afiyet olsun!