Ev & Dekor

Feng Shui’ye Göre Balkon ve Teras Nasıl Düzenlenmeli?

Günümüzde ev alırken veya kiralarken balkon ve teraslar olumlu bir şekilde değerlendirilen önemli kriterlerdir. Yoğun bir iş gününün ardından balkonda veya terasta yudumlanan yorgunluk kahvesinin tadı gerçekten farklıdır. Ancak, Feng Shui felsefesine göre balkon ve teraslar sorunlu alanlar olarak kabul edilir. Çünkü bir salon balkonu, ilgili pusula alanında eksiklik yaratır. Teraslar, balkonlara kıyasla daha geniş olduğu için bu eksiklik ve sorun daha da ciddi hale gelir. Kısacası balkonlar, teraslar ve verandalar, büyüklükleri ile Feng Shui sorunları yaratma oranları arasında bir paralellik gösterir. Modern mimaride bu yapısal özellikler bir sorun olarak görülmezken, Feng Shui açısından ortaya çıkan kayıp alanlar uzun vadede içindeki bireyleri olumsuz etkileyebilir. Bu kayıp alanlar hangi pusula bölgesiyle ilişkiliyse, mekândaki insanları kaçınılmaz olarak etkiler. Örneğin; kariyer alanında büyük sorunlar doğurabilir. Sağlık ve aile alanlarında ise aile ilişkilerindeki kopukluklara ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Olumsuz örnekler çoğaltılabilir.

Balkon ve terasların manzarası da büyük bir önem taşır. Park, yeşil alan, deniz, göl veya havuz manzarası tercih edilmelidir. Bu durumlarda çevredeki olumlu Chi’yi mekân içine alacak şekilde çalışmalar yapılması gerekmektedir. Feng Shui’nin bu sorunlu alanları çözmek için sunduğu yöntemlere gelecek olursak; eğer balkon veya teras, bir hastane, mezarlık veya yoğun bir otoyol gibi alanlarla karşı karşıya değilse, içerdeki bir duvara ayna asılarak kayıp alan mekâna dâhil edilebilir. Ancak sadece aynanın yeterli olmadığı durumlar da vardır. Plan üzerinde boş olan alana uygun büyük bitkiler yerleştirilebilir. Balkon çok genişse, dış çerçeve boyunca sağlıklı dikey bitkiler yerleştirerek eksikliği giderebilirsiniz. Başka bir dekoratif çözüm de, dış mekânlar için şık süs havuzlarıdır. Bu havuzlardan birini balkon veya terasın iki duvarının birleşim noktasına yerleştirerek harika bir çözüm elde edebilirsiniz.

Rüzgâr çanları da başka bir çözümleme aracıdır. Ancak rüzgâr çanı kullanırken, eksik alanın pusula yönüne uygun elementi seçmeniz gerekir. Güney, doğu veya güneydoğu pusula yönleri için bambu rüzgâr çanları tercih edilmelidir. Kuzey, batı veya kuzeybatı alanları için metal rüzgâr çanları, kuzeydoğu için ise seramik porselen rüzgâr çanları kullanılmalıdır.

Bu alanlar, Feng Shui açısından mekân içinde yaşayan veya çalışan bireyler için sorunlar oluşturmakla kalmayıp, ayrıca yığınlarla doldurulması durumunda olumsuzluklar, tıkanıklıklar ve sorunlar katlanarak artabilir. Balkon ve teraslarda iç mekan için ayna çözümlemesini kullanarak, dışarıda da yukarıda bahsedilen uygulamaları hayata geçirirseniz, yarattığınız davetkâr enerjiyle keyifli vakitler için hiçbir engel kalmaz.