Evde bitki yetiştirme yöntemleri | Hayat
Evde bitki yetiştirmek, artık balkon bahçeciliğine evrildi! Evinizde ışık alan alanlar bulduktan sonra, biraz çaba ve sabırla hayatınızı zenginleştiren bir hobiye dönüşebilir.
Evde yetiştireceğiniz bitkinin türü ve fonksiyonu oldukça önemlidir. Eğer yiyebileceğiniz bitkiler yetiştirmek istiyorsanız; maydanoz, nane, roka, reyhan, dereotu, biberiye, kişniş ya da kekik gibi seçenekleriniz var. Balkon bahçeciliğine yeni başlayanlar, markette buldukları bitkileri bir bardak suda bekletip kök saldıktan sonra saksıya dikebilirler. İsterseniz, hazır bitki tohumları da kullanabilirsiniz.
Bitkilerinizi hazır tohumlardan yetiştirebileceğiniz gibi, bir fidanlıktan fide demeti de alabilirsiniz. Seçim tamamen size ait. Fide alırken yapraklarının yeşil olmasına dikkat edin; köklerinin ise sarı ya da beyaz olmaması gerekiyor.
Bitkiler için ışık oldukça kritiktir. Şifalı bitkilerin her biri farklı ışık koşullarını tercih eder. Bazı bitkiler sıcak ve nemli ortamları sever, ancak doğrudan güneş ışığı almaları pek iyi olmaz. Bitkiniz için en uygun yeri bulana dek farklı konumlandırmalar deneyebilirsiniz.
Bitkinizin yaşayacağı saksının boyutu ve derinliği oldukça önemlidir. Bu saksıları aynı zamanda bir dekoratif öğe olarak düşünebilirsiniz. Saksı, doğal ortamınızın tamamlayıcısıdır. Fidanlıklarda ve ev aksesuarları satan dükkânlarda farklı saksı çeşitleri bulabilirsiniz; ayrıca evdeki eski bir kutu ya da tenekeyi bir fırça veya kurdele ile süsleyerek kendi saksınızı da yapabilirsiniz.
Saksınıza çiçeğinizi yerleştirmeden önce dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlar; toprak, gübre, su ve sulama sistemidir. Toprak seçiminde, suyu hapseden ve bitkiyi besleyen minarelli toprak türleri önerilir. Evde yetiştirilen bitkilerin saksılarının altında bir delik olmalı ve bu delikten süzülen sular bir saksı altlığında toplanmalıdır.
Özellikle tohumdan bitki çıkaracak iseniz, fesleğeni reyhandan, maydanozu kekikten ayırmak için etiketlemeler yapmanız faydalı olabilir. Etiketleme, bahçenizle sürekli etkileşim halinde olduğunuz hissini verir; yaratıcı stickerlar kullanarak bu süreci daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Bitkilerinizi haşerelerden korumak için yaprakları düzenli olarak incelemeniz ve problemleri büyümeden çözmeniz gerekir. Yapraklardaki renk değişimleri ve küçük ısırıklar, zararlıların habercisi olabilir.
Koruma ve gözlemci olmak, genel olarak önemlidir. Bitkinizin neye ihtiyaç duyduğunu gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Yapraklar yeşil ve dolgun, toprak nemliyse; bitkiniz sağlıklı bir şekilde gelişiyor demektir.
Yaprakları koparmak ya da budamak zorlayıcı gelebilir ancak bu işlem, yeni yaprakların çıkmasına ve gelişmesine olanak tanıdığı için şarttır. Bitki yetiştirmenin en keyifli kısmı, onun bakımını yapmaktır.
Taze bitkilerinizi özel tariflerinizde kullanarak farkı deneyimleyin. Kendi yetiştirdiğiniz yeşillikleri bir ürün olarak görmek sizi oldukça mutlu edecektir. Yetiştirdiğiniz baharatların eti, rostoyu ve makarnayı lezzetlendirmesi harika bir haz sunacaktır.