Ev & Dekor

Duvar boyama işlemi nasıl gerçekleştirilir? Boya ve badana yapımının incelikleri.

Duvar boyama işlemi gerçekleştirmeden önce, en temel bilgilerle başlamak faydalı olabilir. İlk olarak “Boya nedir?” sorusunu yanıtlayalım. Duvar boyası, dört ana bileşenin karışımından oluşur: pigmentler, reçineler, çözücüler ve katkı maddeleri. Pigmentler renklilik sağlar. Reçineler ise bağlayıcı ve yapıştırıcı işlevi görür. Çözücüler, tüm bu bileşenleri sıvı hale getirir ve boya kururken buharlaşır. Katkı maddeleri, leke ve küflenmeyi önlemeye yardımcı olan özellikler sunar.

Su bazlı mı, yağ bazlı mı?

İç mekân duvar boyaları, temel olarak iki gruba ayrılır: su bazlı ve yağ bazlı. Bu terimler, kullanılan çözücü türünü ifade eder. Su bazlı boyaların içeriğinde çözücü olarak su içerir. Yağlı boya adında “yağ” bulunsa da, aslında yağ içermeyen bir bileşendir. Yağ bazlı boyalar, alkol bazlı çözücüler veya alkid reçinesi taşır. “Alkid reçine nedir?” sorusu burada önemlidir. Yağ bazlı boyaların bazıları ‘alkid’ veya ‘alkid esaslı boya’ olarak da bilinir.

Su bazlı boya, evlerde duvar boyama ve ahşap mobilyaların boyanması için en yaygın tercih edilen boya türüdür. Silinebilir özelliği vardır ve oldukça kolay temizlenir. Küf ve neme karşı dayanıklıdır. Esneklik sağlar.

Uygun boyayı seçerken, boya parlaklığı adında önemli bir faktörü göz önünde bulundurmalısınız. Boya parlaklığı, kuruduktan sonra yüzeyin ne kadar parlak hale geleceğini belirtir. Genel olarak parlaklık türleri şöyle sıralanabilir:

Düz

Boyalı yüzeydeki kusurları iyi gizler. Temizlenme özelliği zayıftır. Nemli bezle silinmesine uygun değildir. Tavan gibi yüzeylerde tercih edilir.

Mat

Yumurta kabuğu benzeri orta derecede parlaklığa sahiptir. Kusurları gizler ve az parlama oluşturur. Temizlenebilir bir özellik taşır. Mutfak ve banyo dışında her yere uygulanabilir.

Saten

Mat boya ile yakın parlaklıkta, ancak biraz daha parlak kabul edilir. Bu nedenle bazı üreticiler, mat boya yerine saten boya sunar.

Yarı parlak

Temizlenebilir ve nem dayanıklılığı gereken mutfak, banyo gibi alanlarda kullanılır. Yüzeylerin kuruması şartıyla, mat veya saten boya da kullanılabilir, fakat yarı parlak seçenek her açıdan daha uygundur.

Parlak

Parlak boyalar, sert ve yüksek oranda silinebilir özellik taşır ve döşemeler, kapılar ile dolaplarda uygulanır. Işığı yansıtarak küçük ama detaylı objeleri öne çıkarır.

Duvar boyama dönemi yaz ayları olarak tercih edilse de, hızlı kuruyan boyalar sayesinde her mevsim duvar boyama uygulaması yapılabilir hale gelmiştir. Ancak havalandırma açısından sıcak mevsimler hâlâ tercih edilmektedir. Boş bir evde boya yapmak hem daha kolaydır hem de kısa sürer. Eşyalı evde boya yapıyorsanız, şu hususlara dikkat etmelisiniz:

• Eşyalarınızı ortalığa çekerek üzerlerini koruyucu brandalarla, ya da çarşaf ve örtülerle koruyun. Zeminleri de koruma örtüleriyle kaplayın. Gardırop ve buzdolabı gibi eşyaların üstüne örtmeyi unutmayın. Elektriği kapatıp avizeleri sökmek en doğru yöntemdir. Bu mümkün değilse çöp poşetleri ile sarabilirsiniz. Küçük elektronik eşyaları da streç film ile kaplamak iyi bir fikirdir. En az atıkla hazırlık yapmak her zaman en iyisidir! Bu konuda “Çöpünüzü azaltmak için 5 adım” yazısına göz atabilirsiniz.

• Sigortayı kapatıp elektrik prizlerini sökün. Vidaları ve kapakları kaybolmamaları için bir kutuda saklayın. Hangi prizin hangi odaya ait olduğunu not edin. Elektrik prizlerinin kenarlarını, kapı kenarlarını ve gömme dolapların duvarla temas eden bölümlerini koruyucu bant ile koruyun. Bu işlem için boyacınızdan temin edeceğiniz maskeleme bandı idealdir.

• Boya yapılacak alanın metrekare ölçüsünü aldıktan sonra, ihtiyaç duyulan boya miktarını belirlemek için profesyonel yardım alın. Özellikle koyu renklerden açık renge geçiş yapıyorsanız astar kullanmanız gereklidir. Bu sayede fazladan kat boya uygulamaktan kaçınmış olursunuz.

• Duvarlarda pürüz ve kusurları düzeltmek için macun ya da alçı kullanılması gerekir. Bunlar kurumadan sonra pürüzsüz hale getirmek için zımpara yapılmalıdır. Zımpara sırasında oluşan tozu temizlemek ve duvarı boyaya hazırlamak için hafif nemli bezlere ihtiyaç duyarsınız.

• Duvarlardaki kusurları gidermek, delikleri kapatmak ve damlayan boyaları temizlemek için gerekli olan alçı, macun, zımpara ve maket bıçağı gibi malzemelerin yanı sıra, boyanın yetmeme ihtimaline karşı boya kod numaralarını bir yere not edin. Boya kutularının fotoğraflarını da çekmek iyi bir fikirdir.

• Boya malzemeleri alırken uygun ebatlarda fırça ve rulolar seçin. Geniş yüzeyler için rulo, kapı ve pencere kenarları için ince uçlu fırçalar kullanılmalıdır. Priz kenarları gibi detay boyama gerektiren işler için kestirme fırça tercih edilmelidir. Gerekli kova veya leğen sayısını sorarak evdeki kovaları boya işinde kullanmaktan kaçının!

• Boyama sırasında ruloya ve fırçaya fazla boya almak yerine, ince bir katman oluşturacak miktarda boya alınmalıdır. Bunu kolaylaştırmak için boyacınızdan edineceğiniz boya eleğini kullanabilirsiniz. Elek sayesinde, fırça veya ruloya fazla gelen boya etrafa yayılmadan geri konabilir.

• Oda kapı eşiğine rulo yapılmış havlular ya da temizlik bezleri yerleştirerek kokunun veya tozun yayılmasını önleyebilirsiniz. Odalar arasında geçişte ince tozların yayılacağını göz önünde bulundurarak bol miktarda temizlik bezi bulundurmak mantıklıdır.

• Yedek giysileri, temizlik bezlerini, süngerleri, büyük çöp torbalarını, havluları, suyu ve atıştırmalıkları yanınıza almayı unutmayın. Tüm bunların üzerini kapamak için bir örtü hazırlayın.

• İşte “Duvar nasıl boyanır?” sorusunun temel yanıtı: Fırçayı yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya hareket ettirmelisiniz. Karmaşık fırça hareketleri kullanmak doğru sonuç vermeyebilir. Astar boyayı rulo fırça ile tek kat uygulamanız yeterlidir. Farklı yüzeyler için farklı boyama teknikleri uygulanır. Örneğin buzdolabınızın üzerine bu yöntemlerle renk katabilirsiniz.

Duvarlarını boyadınız, temizlik işini de tamamladınız ama işiniz henüz bitmedi. Tişörtünüz ve hatta elleriniz üzerindeki boya ile dertleşiyorsunuz! Peki, vücuttaki boya nasıl çıkar? Ayrıca boya yaparken kullanılan tişörtteki boya nasıl çıkar? Hızlı bir çözüm arıyorsanız, diş macunu ve vazelin ile kalan boyalardan kurtulabilirsiniz. Küçük bir alanda deneme yaparak başlayın. Diş macununu cildinize bulaşan boyanın üzerine ince bir katman halinde sürüp kurumasını bekleyin. Yıkandığında, boyanın geçtiğini göreceksiniz.

Vazelin de yağlı bir yapıda olduğu için boya lekelerini gidermede etkilidir. Ancak en iyi yöntem, boya bulaşmadan önce müdahale etmektir. Akrilik yani su bazlı boyalar kıyafetlere bulaştığında henüz kurumadan, düşük sıcaklıkta makinada yıkanmak faydalı olabilir. Kimyasal maddeleri seyrelten ve çözme yeteneği olan solvent yani isopropil alkol, boya lekesini çıkarmada etkili bir malzeme olarak kullanılabilir. Fakat, cilde zarar vermemek için az miktarda denemek önemlidir. Kimyasalların yanıcı özellikte olduğu ve tüm malzemeleri kullanmadan önce ambalajdaki talimatları dikkatlice okumanız gerektiğini unutmayın. Kolay gelsin!