Vajinada Kaşıntının Sebepleri ve Çözüm Yolları: İşte Olası 11 Neden
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer, vajina kaşıntısının nedenlerini ve bu durumdan kurtulmak için neler yapılabileceğine dair bilgiler sundu. Sönmezer’in ‘Vajinada kaşıntı neden olur? Nasıl geçer?’ sorusuna verdiği yanıtlar şu şekildedir:
RAHATSIZ EDİCİ BİR SORUN
Nemli bir ortamda bulunan vajinada dermatolojik sorunlar yaygın olarak görülebilmektedir. Vulva hastalıklarının çoğunda ortak bir belirti olarak karşımıza çıkan vajina kaşıntısı, kadınlar arasında sıkça rastlanan ve rahatsızlık veren bir sorundur. Normal vajina florasının bozulması, vajinal enfeksiyonlara karşı duyarlılığı artırır. Ayrıca, kadının vajina florası sağlıklı olsa bile, cinsel ilişki yoluyla partnerinden enfeksiyon kapma riski bulunmaktadır. Cinsel ilişki dışında, ortak kullanılan tuvaletler ve kişisel eşyalar aracılığıyla da enfeksiyonlar bulaşabilir.
VAJİNADA KAŞINTI NEDENLERİ
Sönmezer, vajinada kaşıntıya yol açan bazı sebepleri şöyle sıralamaktadır:
- Vajinal mantar enfeksiyonu,
- HPV enfeksiyonu,
- Herpes simpleks (uçuk) virüsü gibi enfeksiyonlar,
- Alerji ve irritasyona sebep olan durumlar,
- Kıl kurdu, uyuz, bit gibi parazit enfeksiyonları,
- Atopik dermatit (egzama),
- Seboreik dermatit ve kontakt dermatit gibi cilt hastalıkları,
- Şeker hastalığı (Diabetes Mellitus),
- Vulvar intraepitelyal neoplazi,
- Paget hastalığı,
- Vulva kanseri gibi çeşitli rahatsızlıklar, vajinada kaşıntıya yol açabilmektedir.
VAJİNADA KAŞINTIYA NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Antibiyotik kullanımı, doğum kontrol hapları, stres, sağlıksız beslenme, dar kıyafetler, menopoz, cinsel ilişki, zayıflayan bağışıklık sistemi, menstruasyon döngüsü ve kişisel bakım ürünleri, vajinada kaşıntıya neden olacak mantar oluşumuna yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra, bakteriyel enfeksiyonlar da vajinal kaşıntıya sebep olabilir. Vajinanın sabunlar ve duş jelleri ile yıkanması, tüylerin alınması, epilasyon, parfümlü tuvalet kağıtları ve ped kullanımı, irritasyona neden olan kimyasalların kullanımı kaşıntılara yol açabilir. Ayrıca, vajinal kaşıntı ile birlikte genital bölgede yanma ve ağrı, ciltte renk değişikliği, kabuklanma ve kuruluk, vajinal anormal akıntılar görülebilir.
VAJİNADA KAŞINTI NASIL GEÇER?
Peki, vajinada kaşıntı nasıl geçer? Nasıl tedavi edilir? Sönmezer’in yorumları şöyle: Vajina kaşıntısının tedavisi, kaşıntının altında yatan nedenlere bağlı olarak belirlenir. Ancak öncelikle kaşıntıya sebep olabilecek problemlerden korunmak için bazı önlemler alınmalıdır:
- Temizlik ve hijyene dikkat edilmelidir,
- İç çamaşırı ve pedler sık sık değiştirilmelidir,
- Genital bölgenin temizliğinde kimyasal ürünlerden kaçınılmalıdır,
- Vajinal duş yapmaktan sakınılmalıdır,
- Naylon ve sentetik malzemeler yerine pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir,
- Düşük bel pantolon, tayt gibi dar giysiler giyilmemelidir.
CİDDİYE ALINMALI: JİNEKOLOG MUAYENESİ GEREKİR
Vajinal kaşıntı, kadınların sosyal hayatını olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Bu, ciddiye alınması gereken bir belirtidir. Vulva kanseri gibi ciddi hastalıkların habercisi olabileceği için önemli bir durumdur. Vajinal enfeksiyonlar, kalıcı hasarlara yol açabilir ve önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Vajinal akıntı, yanma veya kaşıntı gibi şikayetleri olan kadınlar, kulaktan dolma bilgilerle kendi kendilerini tedavi etmeye çalışmamalıdır. Kaşıntının nedeninin belirlenmesi ve gerekli tedavinin uygulanabilmesi için jinekolog muayenesi gereklidir.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR