Aşk ve İlişkiler

Kayganlaştırıcıların olumsuz etkileri nelerdir? | İlişki

Zehirli kimyasalların günlük hayatımızdaki yaygınlığı artık gün gibi ortada. Besin üretiminden, her gün kullandığımız güzellik ve temizlik ürünlerine kadar birçok şeyden sakınmamız gerektiği düşünülüyor. Ancak akşam olunca sevdiğimiz kişiyle güvenli yatağımıza girdiğimizde, aklımızdan geçen son şey kimyasallar oluyor. Kayganlaştırıcı jel zararlı mı? sorusu aklımıza gelmiyor.

Recent studies show that the vagina is highly absorbent. One study found that administering synthetic estrogen, estradiol, vaginally resulted in serum blood levels that were 10 times higher compared to oral intake. Because the vagina is a mucous membrane, it releases and absorbs fluids much quicker than skin. This physical reality indicates that women need to be exceptionally cautious about what they put into their vaginas, as their overall health can be significantly affected.

Pittsburgh Üniversitesi’nden Jinekolog Prof. Charlene S. Dezzutti, hiperozmolar kayganlaştırıcıların ve spermisit jellerin, vajinada yaygın olarak bulunan mikropları öldürdüğünü keşfetti. Dezzutti, şu ifadeleri kullandı: “Bakteriyel ölüm muhtemelen antibakteriyel bir madde olan klorheksidin yüzünden gerçekleşiyor.” Kayganlaştırıcıların vajinadaki doğal florayı bozarak, bakteriyel vajinozis gibi enfeksiyonlara yol açabileceğini de belirten Dezzutti, bu çalışmaların laboratuvar ortamında yapıldığını ve kayganlaştırıcıların gerçek hayatta ne kadar zararlı olduğunu değerlendirmenin zor olduğunu ifade etti. Dezzutti, “Bu yalnızca deney tüpündeki bir model; bunu gerçek hayat aktiviteleri ile eşit tutmak zor” dedi.

Yatak odalarımızdaki güvenliğimizi sağlamak için sürekli yeni araştırmalar yapılıyor. John Hopkins Üniversitesi’nden biyofizikçi Richard A. Cone, fare modelinde hiperozmolar kaynaklı hücre zehirlenmesini inceleyerek kayganlaştırıcı jel kullanımının genital iltihap olasılığını 10 kat artırdığını ortaya koydu.

Diğer çalışmalar, kayganlaştırıcıların vajina ve rektumda hücre duvarlarına hasar vererek cinsellikle bulaşan enfeksiyonlara karşı vücudu daha hassas hale getirdiğini gösteriyor. Kayganlaştırıcı güvenliği ile ilgili kanıtlar sürekli artmasına rağmen, Uluslararası Rektal Mikrobisid Grubu başkanı Jim Pickett şöyle diyor: “Evet, endişe verici sinyaller var ancak bunların ne anlama geldiğini henüz bilmiyoruz. Kayganlaştırıcılar laboratuvar ortamında hücre hasarına yol açıyor diye, gerçek dünyada insanlar açısından hastalık geçişi ile ne kadar ilişkili olduklarına karar veremeyiz.”

Mikrobisid geliştiricileri, spermin hücre zarlarında delik açabilmesinden dolayı, nonoksinol-9’un HIV geçişini engelleyip engellemeyeceğini test ettiler. Nonoksinol-9, üreticilerin yıllardır spermisit kayganlaştırıcılarla birleştirdiği, birçok ev temizleyicisinde ve kozmetik ürününde bulunan bir deterjandır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, nonoksinol-9 içeren spermisitler HIV enfeksiyonuna karşı koruma sağlamaz; hatta bu ürünleri sıkça kullanan kadınlarda HIV riskini artırabilir.

Ozmolalite, bir ürün içerisindeki moleküler içerik konsantrasyonunu tanımlayan bir parametredir. 2010 yılında, Cone ve John Hopkins’teki ekibi, reçetesiz kayganlaştırıcıların hasar verici etkilerinin ozmolalite adlı bir faktöre bağlı olduğunu gösteren bir araştırma yayınladı. Farelerde vajinal hücreleri inceledikten sonra, önce yüksek ozmolalite kayganlaştırıcılara, sonra ise herpes-simplex virüsüne maruz bırakılan farelerde enfeksiyon olasılığının yükseldiğini keşfettiler. Aklınızda bulunsun, genital iltihap için propolis kullanmanın faydalarından da bahsediliyor.

Santa Monica Kadın Sağlığı Merkezi’nden Dr. Maggie Ney, şu alternatifleri öneriyor:

Sağlık konusunda tetikte olmak ve hayatın her alanındaki riskleri göz önünde bulundurmak özellikle yatak odasında çok önemli. Seksin keyifli ve güvenli olması gerekiyor; bu yüzden işleri doğru bir şekilde yapmak adına biraz araştırma yapmakta fayda var.

İlginizi çekebilir: Aloe vera jeli nasıl yapılır?