
Fetiş Nedir? Fetişizm Hakkında 8 Soru ve Cevap
Bu terimler herhalde dikkatinizi çekmiştir: Fetiş ve fetişizm… Fetiş nedir, fetişizm nedir? Fetişizm çeşitleri nelerdir? Fetişizm normal bir durum mudur, yoksa sapkınlık mı? Bu makale bu sorulara yanıt arıyor ve en çok merak edilen noktaları araştırıyoruz. Uzman Psikolojik Danışman/Cinsel Terapist Buket Bayındır ile fetiş ve fetişizm konusuna derinlemesine bakalım:
1. Fetiş ve Fetişizm Nedir?
İlk olarak fetiş nedir, fetişizm nedir? Bayındır bu soruyu şu şekilde yanıtlıyor: Fetiş kelimesi, ilkel toplumların, büyü gücü olduğuna inandıkları, uğurlu saydıkları ve tapındıkları nesnelere atıfta bulunmaktadır. Zamanla “akıl dışı şekilde değerli bulunan ve cinsel heyecan veren herhangi bir nesne” anlamını kazanmıştır. Burada önemli olan, fetişin bir kişi değil, o kişiyi temsil eden bir nesne olmasıdır. Fetiş nesnesi, kişinin bir fethetni, bireye ait bir eşyayı veya simgesel olarak bireyin temsilcisi olarak bir durumu temsil eder. Özetle, cinsel odak, bütün vücut değil, bir parça ya da partnerin bir nesnesidir.
Peki, fetişizm nedir? Fetişizm, cinsel uyarımın düşlemler veya davranışlar aracılığıyla, 6 ay süresince nesnelerle ya da cinsel organlar dışındaki vücut bölgelerine özellikle yoğunlaşarak gerçekleştiği, tekrar eden bir durumda literatürde yer almaktadır. Bu durumda cinsel heyecanın saplantılı bir şekilde belirli bir nesneye odaklanması söz konusudur.
FETİŞİZM TÜRLERİ NELERDİR?
2. Cinsel fetişizm çeşitleri nelerdir? Açıklayabilir misiniz?
Fetiş nesnesi olarak düşünülebilecek her tür nesneden bahsedebiliriz. Bu nesnelerin çoğu insan vücudu ile bağlantılıdır. Fetiş nesnesi, arzu edilen kişiden bağımsız olarak erotik bir anlam taşımaktadır. Bu nesneler yalnızca cinsel birleşme sırasında değil, aynı zamanda mastürbasyon sırasında da kullanılabilir. Fetiş türleri arasında; ayak fetişizmi, ayakkabı, el, çorap, ırk, iç çamaşırı, kürk, göbek fetişizmi, şişman fetişizmi, üniforma, yaşlı kadın, gıdıklama, robot, saç, deri, balon fetişizmi yer almaktadır. Ayrıca, meme (küçük-büyük), kulak, saç ve özel saç renkleri (kızıl), çiller, eller, ense, burun gibi vücut parçaları da fetiş nesnesi olabilir.
Her bir fetişizm türünde, fetiş nesne olmadan uyarılma ya da orgazm yaşanamaz; fetiş nesne, normal cinsel yaşam tercih edilmektedir.
Fetişistlerin biriktirdiği nesneler, gizli kalmış cinsel eğilimlerle bağlantılı olabilir. Örneğin, kamçılardan veya bıçaklardan hoşlanan bir kişi bilinçaltında “sadist” olabilirken; yüksek topuklu ayakkabılara veya dar korselere eğilim duyanlar ise gizli bir “mazoşizm” gösteriyor olabilir.
EN YAYGIN FETİŞLER NELERDİR?
3. En popüler ve yaygın fetişler nelerdir?
En çok rastlanan fetiş türü ayakkabı ve ayak fetişidir. Bu kategoride en çok bilinen ise topuklu ayakkabılardır. Giysi ve iç çamaşırları, ikinci sırada gelmektedir. İkinci grupta çoraplar, jartiyerler, parlak tayt ve dar kıyafetler de en yaygın fetişler arasında yer alır. Kaplan veya leopar desenli giysiler, naylon, lateks ve deri kıyafetler, çeşitli üniformalar, renkli iç çamaşırları ve gecelikler popüler fetiş nesneleri arasındadır.
4. Fetişizm cinsel hayata nasıl bir renk katar?
Tüm normal insanlar, bir ölçüde fetişist olarak kabul edilebilir. Durumu iki yönden incelemek gerekir. Bazı insanlar, fetişler olmadan cinsel yaşamlarını sürdüremezken, diğerleri fetiş nesnelerini yalnızca zevk ve heyecan unsurları olarak görüp, onlarsız da orgazm yaşayabilirler. İkinci grup için fetişist olmalarının, cinsel birleşmeden daha fazla haz almalarına yardımcı olduğu söylenebilir. Cinsel ilişkilerde her şeyin ötesinde, aşk oyunlarının da önemli bir yeri vardır ve bu durum ilişkide derin bir tatmin sağlar.
FETİŞİZM NORMAL MİDİR? DOĞAL MIDIR? SAPKINLIK MIDIR?
5. Fetişizm cinsel sapkınlık mıdır? Tamamen doğal mıdır? Sınırları nelerdir?
Fetiş, normal cinsel birleşmeyi etkisi altına aldığı, istekten bir gereksinime dönüştüğü ve fetiş nesnesi olmadan ereksiyon mümkün olmadığında bir “sapkınlık” teşkil etmeye başlar.
Örneğin; çorap kullanarak mastürbasyon yapan bir erkek veya partnerine üniforma giydiren biri için bu sapkınlık olarak değerlendirilebilir. Ancak zaman zaman partnerinden bazı fetişistik nesneleri giymesini isteyen birey için bu durum yalnızca zevki artıran bir araç olarak var olduğunda sapkın bir durum olarak değerlendirilmez.
Bu noktada görüyoruz ki fetişizm, cinsel hayatı canlı tutmak için kullanılabileceği gibi aynı zamanda sapkınlık şeklinde de tezahür edebilir. İkisini ayıran en önemli sınır, sağlıklı bir durumda fetiş nesnenin bir arzu gibi varken, sapkın durumda ihtiyaç haline dönüşmesidir.
6. Fetişler ne zaman tedavi gerektirir, gerektirir mi?
Bir hekimin veya ruh sağlığı uzmanının fetişizme ne derecede yardımcı olabileceğini söylemek zordur. Fetişizm, sapkınlık düzeyine ulaştığında kişiler destek almayı ihtiyaç duyabilir. Bu destek tedavi yerine, sağlıklı bir cinsel yaşamı sürdürme adaptasyonu çerçevesinde tanımlanabilir.
Fetişizm bozukluğunda, ağır vakalarda psikiyatristin değerlendirmesi sonrası, dürtülerin kontrolü için ilaç tedavisi başlatılabilir. Ayrıca ruh sağlığı profesyonelleri tarafından grup terapileri, davranışsal ve psikodinamik terapi tekniklerini içeren cinsel terapi destekleri sağlanabilir. Partneri olan kişiler için çift terapisi başlatmak da faydalı olabilir. Ancak bazı bireylerin sapkınlıklarından memnun olmaları nedeniyle cinsel terapiye yönlendirilmesi zor olabilir; çünkü onların dünyasında normal cinsel hazlar, tatmin edici olmayabilir.
Sürecin gidişatı, her şeyden önce danışanın tedavi olma arzusu ve uyum sağlama isteğine bağlıdır. Bu noktada, dışsal değil içsel motivasyona ihtiyaç vardır. Kişinin kendi hoşnutsuzluğu ve yakın çevresinin görüşleri, içsel motivasyonu artırma noktasında etkili olabilir.
FETİŞİST MİYİM? KİŞİ BUNU NASIL ANLAR?
7. Fetişizm nasıl gelişir? Kişi bunu nasıl fark eder?
Gerçek fetiş, genellikle kişinin çocukluğunda rastlantısal olarak güçlü bir etkisi olmuş ve ruhsal enerji (kateksis) yatırılan bir nesne veya durumdur.
Fetişizmin oluşumunda, çocukluk dönemlerinde bazı nesnelerin cinsel uyarıcı olarak öğrenilmesi ve bu süreç deneyimlerle pekiştirilir. Fetişizm, çoğu kez “bir tür şartlı refleks yaratan bir çocukluk tecrübesi” olarak tanımlanabilir ve bu deneyimlerin yetişkin cinsel hayatında sürdürülmesidir. Potansiyel etkenlerden bazıları; çözülememiş ödipus kompleksi, sapkın cinsel heyecan modeli, cinsel işlev bozukluğu korkusu, güvenlik ihtiyacı, vajina korkusu, anne ile partner arasında mesafe isteği ve rastlantısal davranışlardır.
Kişi, zamanla cinsel ilgisini partnerinden onun üzerindeki nesnelere veya giydiklerine yönlendirdiğini fark edebilir. Hatta ileride cinsel birleşmeden tamamen vazgeçme durumları yaşanabilir. Bu durum, evlilik ya da ilişkilerde sorunlar yaratabilir.
8. Kişilerin özellikleri ile fetişizmleri arasında bir bağ var mıdır? İnternette bu tip sorulara rastlıyorum, örneğin “Çok kırılgan görünümlü bir kadınım ama sert davranılmayı, tokatlanmayı seviyorum. Bu kırılgan görünümlü olmamla ilgili mi?” gibi sorular var. Kişilerin özellikleri ile fetişler arasında bir ilişki var mıdır?
Fetişizm, bir tür şartlı refleks yaratan çocukluk anıları ile şekillenir. Çocukluk dönemindeki ilk cinsel birleşmeye tanıklık, o an görülen nesne, ilk cinsel deneyim, erotik haz ve cinsel fanteziler gibi etkenler, fetişizmin yetişkin cinselliğinde ortaya çıkmasını etkileyebilir.
Fetişist bireylerin aile geçmişinde, sınırlı anne-baba sevgisi, ihmal ve sosyal dışlanma sık görülmektedir. Fetişistler genellikle yakınlıkta sorun yaşayan ve yalnız hisseden bireylerdir. Bu unsurlar, bireyin kişilik yapısını etkileyebilir, ancak dış görünüş ile fetişizm arasında bir bağlantı kurmak doğru olmayacaktır. Fetişizmin erkeklerde, kastrasyon korkusuna karşı geliştirilen özel bir savunma mekanizması olarak görülebileceği de belirtilmektedir.
İLGİLİ İÇERİKLER