Evlilikte Anlaşmazlıkları Gidermek İçin 7 Etkili İpucu
Sağlıklı çatışma çözme yeteneklerini geliştirmek, güçlü bir bağı pekiştirir ve gelecekteki anlaşmazlıkların üstesinden gelmek için bir strateji oluşturur.
ÇİFTLER ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIKLARI GİDERMEK İÇİN 7 TAVSİYE
Etkili iletişim
Aktif dinleme, çatışmalarınıza çözüm bulmanın en etkili yöntemlerinden biridir. Partneriniz sorunları hakkında konuşurken, bir yanıt hazırlamadan dinlemeye özen gösterin. Cevap vermeden önce söylenenleri düşünmek önemlidir. Zaman içerisinde daha az çatışma yaşayacaksınız çünkü partnerinizin ihtiyaç ve duygularını sezgisel olarak anlayacaksınız.
Duygularınızı zamanında ifade edin
Evlilikteki anlaşmazlıkları ele alırken doğru anı yakalamak çok önemlidir. Her iki taraf da stresli veya öfkeli olduğunda sorunları gündeme getirmekten kaçının, aksi halde problemler daha da büyüyebilir.
Bununla birlikte, sorunların birikmesine izin vermeyin. İkiniz de sakinleştiğinizde, konuyu açık ve dürüst bir şekilde ele almanız önerilir. Ayrıca, öfke, hayal kırıklığı ya da kafa karışıklığı gibi duygularınızı net bir şekilde ifade edin ve ardından belirli bir değişim talep edin. Örneğin, “Bir sonraki tatil yerini seçmeme izin vermeni istiyorum” veya “Bana bağırmandan hoşlanmıyorum.” Son olarak, “Katılmıyor musun?” şeklinde bir onay talebinde bulunun.
Uzlaşmaya çalışın
Unutmayın ki, siz farklı geçmişlere sahip iki bireysiniz ve her konuda aynı fikirde olmanız beklenemez. Çatışma çözümü, kazanmaktan çok uzlaşı hakkında olduğu için, her iki tarafın da fayda sağladığı çözümler arayın. Uzlaşmalar, adalet duygusunu artırırken aynı zamanda bireysel endişe ve ihtiyaçları karşılamaya da yardımcı olur.
Partnerinizi suçlamaktan kaçının
Bazen işler kontrolden çıkabilir ancak partnerinizi suçlamak onları savunmaya geçirdiğinde durum daha da kötüleşir. Soğukkanlılığınızı korumak her zaman kolay olmayabilir, fakat “hissediyorum” ifadelerini kullanmak genellikle diğer kişiye empati kurmayı kolaylaştırır. Örneğin, “Arkadaşlarının önünde bana böyle davrandığında kendimi değersiz hissediyorum.” Partneriniz size değer veriyorsa, davranışlarının ilişkiniz üzerindeki etkisini anlamış olacaktır.
Sağlıklı sınırlar koyun
Kabul etmeyeceğiniz sınırları mümkün olan en kısa sürede belirtin. Partneriniz, asla taviz vermeyeceğiniz hususları baştan bilmelidir. Ancak, daha önce bahsetmediğiniz veya ilişkiniz boyunca değişen bazı konuları da hesaba katın. Bütçeleme, ev işlerine katılım, aile beklentileri, ebeveynlik gibi “romantik olmayan” konuları açıkça tartışın. Kişisel alanın önemli olduğunu ve her bireyin diğerlerinin hobilerini ve arkadaşlıklarını sürdürme özgürlüğüne sahip olduğunu unutmayın.
Tek bir sorunu çözmeye odaklanın
Bir konu üzerinde başlayıp hemen başka konulara geçmektense, her defasında tek bir sorunu ele almaya çalışın. Her zaman bir sorunu çözüp ondan sonra diğerine geçin. Sabırla ve pratikle, her bir taraf, başka bir meseleye geçmeden önce hislerini işlemek için zaman bulacaktır.
Partneriniz hakkında hemen olumsuz düşüncelere kapılmayın
Partneriniz mesajlarınıza yanıt vermezse veya öğle yemeğine geç kalırsa, kötü niyetli olduklarından şüphelenmekten uzak durun. Özellikle bu tür davranışlar nadir gerçekleşiyorsa, suçlamalardan kaçının. Bunun yerine durumu partnerinize doğrudan sorun.
Profesyonel destek alın
Çatışmalar devam ederse veya artıyorsa, bir evlilik danışmanından profesyonel yardım almak, değerli bilgiler ve rehberlik sunabilir. Her iki tarafın da duygularını ifade etmesine yardımcı olurken, altta yatan sorunları belirlemek ve etkili çatışma çözüm stratejileri geliştirmek açısından oldukça faydalıdır.
Çatışmalardan kaçınmak yerine onları kabul etmek, dayanıklı bir evlilik ve kişisel gelişime katkıda bulunabilir.