Aşk ve İlişkiler

Cinsel İşlev Bozukluğunun Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

“Cinsel sorunlar; çocukluk döneminden itibaren gelişen bir ‘ilişki’ sorunudur. Burada kastedilen ilişki; sadece cinsel ilişki değil, bireyler arasındaki tüm etkileşimleri kapsar. Bu nedenle, kendimizi tanımamız, anlamamız ve kendimizle ilgili yeni perspektifler geliştirmemiz gerekmektedir. Zira insanların hem ruhsal hem de fiziksel sağlığı, büyük ölçüde sağlıklı bir cinsel yaşama bağlıdır.” diyen Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Malkoç, cinsel sağlık ve cinsel işlev bozukluklarına dair bilgiler sundu.

CİNSEL SAĞLIK NEDİR?

Cinselliğin sağlıkla ilişkilendirilmesi ilk başta garip gelebilir. Ancak “Cinsel sağlık” kavramı, üremekten çok daha fazla unsuru kapsamaktadır. Cinsel sağlık; cinsel bir varlık olarak insanın sadece bedensel değil, duygusal, düşünsel ve toplumsal bütünlüğünü sağlamasını, kişilik gelişimini, iletişimi ve sevgi paylaşımını olumlu bir şekilde zenginleştiren sağlıklı bir durumdur.

Cinsel sağlığın amacı sadece üreme değildir…

Cinsel sağlığın amacı; yalnızca üreme ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla sınırlı medikal bakım ve danışmanlık değil, aynı zamanda bireyin kişiliğini, kişisel ilişkilerini ve yaşam kalitesini güçlendirmektir. Cinsel sağlık, bir kişinin cinsel yaşamını baskı olmadan, mutlu ve sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi anlamına gelir.

Cinsel sağlık öğretilmeli ve öğretilmelidir

Dünyada her yıl 500 binden fazla kadın, gebelik ve doğum komplikasyonları yüzünden hayatını kaybetmektedir; bu kayıpların yalnızca 4 bin kadarı gelişmiş ülkelerde gerçekleşmektedir. Ayrıca, her yıl 10 milyona yakın bebek ölümü meydana gelmekte ve bunların büyük bir kısmı gelişmekte olan ülkelerde yaşanmaktadır. Doğurganlığı düzenleyici hizmetlerin yalnızca isteksiz gebelikleri önlemekle kalmayıp, anne ve çocuk ölümlerinin en az üçte birini engelleyebileceği hesap edilmektedir. Ayrıca, cinsel yolla bulaşan bakteriyel ve viral enfeksiyonlar epidemik seviyeye ulaşmıştır. AIDS pandemisi yaş, cinsiyet, sosyal durum ve cinsel davranışa bakılmaksızın milyonlarca insanı etkilemiştir. İşte bu nedenlerle cinsel sağlık, öğrenilmesi ve öğretilmesi gereken bir konudur.

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU YAŞAYAN KİŞİ SAYISI YÜKSEK

Yapılan araştırmalar, kadınların %30-60’ının hayatları boyunca en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşadıklarını ortaya koymaktadır.

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU SEBEPLERİ

  • Cinsel istek bozuklukları: Azalmış cinsel istek, cinsellikten nefret etme.
  • Cinsel uyarılma bozuklukları: Kadında uyarılma problemleri, erkekte sertleşme sorunları.
  • Orgazm ile ilgili bozukluklar: Kadında orgazm zorluğu, erkekte orgazm ve erken boşalma sorunları.
  • Cinsel ağrı bozuklukları: Disparoni (Ağrılı cinsel ilişki), vajinismus.
  • Genel tıbbi duruma bağlı cinsel işlev bozuklukları: Kronik hastalık, ilaç kullanımı gibi nedenler.

TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde, nedenin belirlenmesi ve buna yönelik bir tedavi planının yapılması son derece önemlidir. Unutulmamalıdır ki, cinsel sorunlarımızı tek bir nedene indirgemek ve zihinsel olarak o nedene odaklanmakla bu sorunları çözemeyiz. Genellikle cinsel sorunlar; çocukluk döneminden itibaren gelişen bir ‘ilişki’ sorunudur. Buradaki ilişki; cinsel ilişki değil, bireyler arasındaki tüm ilişkilerdir. Bu nedenle kendimizi tanımalıyız, anlamalıyız ve kendimizle ilgili yeni bakış açıları geliştirmeliyiz. Çünkü insanların ruhsal ve bedensel sağlığı, sağlıklı bir cinsel yaşama büyük ölçüde bağlıdır.