Aşk ve İlişkiler

Boşanma Davasında Kadınların Hakları Nelerdir?

Boşanma davasında kadının hakları nelerdir? sorusu, boşanma sürecinde en çok merak edilen konulardan biridir. “Kadın ve erkeğin evlilik birliği içerisinde ve bu birliğin sona ermesiyle eşit hak ve sorumluluklara sahip olduklarını” ifade eden avukat Dilara Yeni, bu soruyu şu şekilde yanıtlıyor:

“2002 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu ile evlilik birliği içinde kadın ve erkek eşit bir şekilde konumlandırılmıştır. Özellikle eski medeni kanunda yer alan “evin reisi kocadır” gibi eşitlikle bağdaşmayan ifadeler kaldırılarak yasal olarak kadın ve erkek eşit duruma getirilmiştir.

Evlilik birliği içerisinde eşit hak ve sorumluluklara sahip olan kadın ve erkek, evlilik sona erdiğinde de eşit haklara sahiptir. Boşanma davası sürecinde kadınların haklarını bilmesi ve bunları talep etmesi son derece önemlidir. Ne yazık ki, birçok kadın hakları konusunda yeterince bilinçli değildir. Bu nedenle, her alanda haklarını öğrenmeleri ve korumalarına yönelik bilgi edinmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

Şiddete karşı ne yapılabilir?

Kadınların boşanma sürecindeki haklarına değinmeden önce, herhangi bir durumda fiziksel, sözlü veya psikolojik şiddet maruziyeti söz konusu olduğunda 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında tanınan tedbirleri talep etme haklarının olduğunu hatırlatmak gerekir. Aynı şekilde, şiddet nedeniyle boşanma söz konusu olduğunda da bu tedbirlerin talep edilmesi mümkündür.

Kadınlar boşanma sürecinde hangi haklara sahiptir?

Genel olarak, boşanma sürecinde her aşamada kadının ayrı yaşama hakkı bulunmaktadır. Kadın, tek başına veya varsa çocuğu ile birlikte ortak konutun kendisine tahsis edilmesini talep edebilir. Ayrıca, kendisi veya çocuğu için tedbir nafakası talep etme hakkı vardır ve boşanma davası sonuçlanana kadar çocuğunun geçici velayetini isteme hakkına da sahiptir.”