Aşk ve İlişkiler

Başarılı Bir İlişki İçin Asla Yapmamaları Gereken 1 Numara

Ünlü klinik psikologlar John ve Julie Gottman çifti, uzun yıllar boyunca evlilik istikrarı, aşk, ilişkiler ve evlilikler üzerine çalışıyorlar. Onlara göre başarılı çiftlerin sahip olduğu önemli bir sır var…

CNBC için yazdıkları makalede şöyle ifade ediyorlar: Psikologlar olarak, çift terapisi için hazırlanan 40.000’den fazla çiftle çalışmalar yaptık. Ayrıca 35 yıldır birbirimizle mutlu bir evlilik sürdürüyoruz, bu nedenle başarılı ve uzun süreli bir ilişki kurma konusunda birkaç şey biliyoruz. Ancak bu, hiç hata yapmadığımız anlamına gelmiyor. Tartışmalar yaşıyoruz, sinirleniyoruz, birbirimize kızıyoruz. Biz de insanız.

Yine de, asla yapmamayı öğrendiğimiz bir şey var: Duygusal olarak yoğun olduğu zamanlarda kavga etmek.

Duygu dalgalanması nedir?

Duygusal dalgalanma, psikolojik ve fiziksel anlamda bunalmış hissettiğiniz zamandır. Genellikle bir çatışma sırasında vücudunuz tehlike algıladığında gerçekleşir ve etkili iletişim kurmanızı engeller. Mutsuz ilişkilerde yaygın bir model olarak kabul edilir.

İşte duygusal dalgalanmanın bazı belirtileri:

  • Kalbiniz hızlı bir şekilde atıyor ve nefes almakta zorlanıyorsunuz.
  • Çeneniz veya kaslarınız gerginleşiyor.
  • Partnerinizi dinlemekte güçlük çekiyorsunuz.
  • Kendi düşüncelerinizin dışındaki şeylere odaklanmakta zorlanıyorsunuz.
  • Çığlık atmak ve olumsuz şeyler söylemek, kaçmak veya eşinizi görmezden gelmek istiyorsunuz.

Bu davranışlar hem partnerinizin size olan güvenine hem de ilişkinizin sağlamlığına zarar verebilir. İletişimi tamamen kesebilir ve birbirinize karşı öfke beslemeye başlayabilirsiniz.

35 yıldır evliler: İşte başarılı bir ilişki yaşamak için asla yapmadıkları 1 numaralı şey - Resim : 2

Duygusal dalgalanma sırasında kavgadan nasıl kaçınılır?

Duygusal olarak yoğun olduğunuzda harekete geçmekten kendinizi alıkoymak zor olabilir. Taahhüt etmediğiniz şeyler söyleyebilirsiniz. Bir tartışma sırasında boğulduğunuzu hissettiğinizde, birbirimize şunu ifade ediyoruz: “Şu anda bunalmış hissediyorum ve biraz yalnız zamana ihtiyacım var.”

Sonrasında ayrı odalara geçip dikkatimizi dağıtan veya sakinleşmemizi sağlayan bir aktivite yapıyoruz. Bu oldukça önemli: Ne kadar üzgün olduğumuza kapılmamız kesinlikle mümkün değil. Bunun yerine, kısa bir meditasyon veya yoga seansı yapabilir, bir makale okuyabilir ya da telefonumuzda bir oyun oynayabiliriz.

Daha sonra, belirlenen bir zaman diliminde veya kendimizi daha iyi hissettiğimizde konuşmaya devam ederiz. Önemli olan, bir ekip olarak birlikte zorlukları aşmayı başarmaktır.
İlişkinizde tartışma yaşamak normaldir. Anlaşmazlıklar sağlıklı olabilir ve bazı durumlarda gereklidir. Çatışma kötü bir yöne gittiğinde bile, bir çiftin etkileşimlerini onarma ve düzeltme yeteneği, ne zaman geri adım atacağını bilmesini gerektirir. Bu nedenle tartışmalarınızın olması son derece doğaldır. Ancak bunu, daha sakin bir ruh halindeyken ve tartışma yerine bir konuyu konuşmaya hazır olduğunuz zamanlarda yapmak, ilişkinizin sağlıklı olmasını belirler.