Aşk ve İlişkiler

Aşk, Para, Yoksa Özgürlük mü? İlginç Sonuçlar Araştırması…

Pandemi sürecinde hayatımızda köklü değişikliklere yol açan olaylar sonucunda, kadınlar birçok alanda alışkanlıklarını değiştirdi. Dijitalleşme sürecinin hızlanması, flört hayatını da derinden etkiledi ve kadınlar çevrim içi flörte geçmişe kıyasla çok daha fazla ilgi duyar hale geldi. Hatta son zamanlarda ilk beğeni gönderen veya sohbet başlatanlar genellikle kadın kullanıcılar oldu. Kullanıcılarını uygulamada sağladıkları yanıtlar doğrultusunda en uygun kişiyle eşleştiren arkadaşlık uygulaması OkCupid, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın kullanıcılarının yanıtlarını inceledi. İşte verilere göre kadınların ilişkilere yönelik bakış açıları…

İlk adımı kim atar?

Konuşmayı başlatanların genelde erkekler olduğu düşünülse de, özellikle Ocak ayı gibi yeni yıl başlangıcında durum tam tersi. Pandeminin etkisiyle kadınlar her geçen gün arkadaşlık uygulamalarında daha aktif hale geliyor. Kadın kullanıcılar, 2022 Ocak ayında önceki yıla göre yüzde 10 daha fazla beğeni ve sohbet başlatmış durumda. Hatta bu yıl, 2021’deki tüm aylardan daha yüksek bir performans sergiliyorlar. Bakalım önümüzdeki yıllarda ‘ilk adımı atan’ unvanını kim kazanacak?

Kadınlar daha aktivist

Her geçen gün ilk adımı atan kadınların sayısında bir artış gözlemleniyor, seslerini duyurmak için çabalayanlar da öyle. OkCupid’deki soruları yanıtlayan kadınlar, çoğu ülkede kendilerini erkeklerden daha aktivist olarak tanımlıyor. Örneğin, Türkiye ve ABD’de kadınların yüzde 41’i aktivist olduğunu ifade ederken, erkeklerde bu oran ABD’de yüzde 26, Türkiye’de ise yüzde 36. Kendini en çok aktivist olarak tanımlayan kadınlar ise Fransa’dan çıkıyor.

Kadın hakları flörtin bir parçası

Cinsiyet eşitliği ve özgürlük konuları yalnızca medya gündemiyle sınırlı değil. Arkadaşlık uygulamalarında da kadın hakları ve feminizm oldukça yaygın. Son üç yıla göre kullanıcılar, profillerinde feminizm konusunu yüzde 83 daha fazla dile getirmiş. Kullanıcıların yüzde 84’ü, kadın ile erkek arasındaki gelir farkının kapatılması gerektiğine inanıyor. Türkiye’de bu oran yüzde 85 iken, en az katılımcı ülke Endonezya, yüzde 43 oranıyla bu görüşe dahil oluyor.

Paranın değil, özgürlüğün peşinde…

Kadınların iş gücüne katılım oranı arttıkça, finansa verilen önem de yükseliyor. ‘Kendi bütçenizin kaydını tutuyor musunuz?’ sorusuna Türkiye, Hindistan ve ABD’de kadınların yüzde 51’i ‘Evet’ yanıtını veriyor. Kayıt tutma konusunu en az önemseyen kadınlar ise yüzde 34 ile Almanya’dan. Ancak tüm ülkelerde özgürlüğün para kadar önemli olmadığı anlaşılıyor. Almanya’daki kadınların yüzde 84’ü, Türkiye’deki kadınların yüzde 72’si ve ABD’deki kadınların da yüzde 63’ü, özgürlüğün paradan daha öncelikli olduğunu belirtiyor.

Partnerinizin ne kadar kazandığı önemli mi?

Bazı kişiler paranın aşkı satın alabildiğini düşünebilir. Ancak kadınlar için durum böyle değil. Dünya genelinden kullanıcılar, ‘Biriyle eşleşirken zengin olması önemli mi?’ sorusuna Almanya ve Fransa’da yüzde 60 oranıyla ‘Hiç önemli değil’ şeklinde yanıt veriyor. Türkiye’de ise kadınların yüzde 36’sı paranın eşleşmede hiç önem taşımadığını savunuyor. Paranın çok önemli olduğunu düşünen kadınların oranı ise sadece yüzde 8. Parayı partner seçiminde en çok önemseyen ülke ise yüzde 36 ile Endonezya.

İlişkide aranan kriterler: Aşk mı? Para mı? Özgürlük mü? - Resim : 3

Aşk mı yoksa kariyer mi?

Bir yanda iş dünyasında ilerlemek, diğer yanda yeni bir ilişkiye adım atmak… Dünya bu konuda kararsız. Ülkelere göre farklılık gösteriyor. Örneğin, Fransa’da durum neredeyse eşitken, İsrail’deki kadınlar yüzde 73 oranıyla bir ilişki bulmanın daha önemli olduğunu düşünüyorlar. Türkiye’de kadınların yüzde 60’ı kariyeri daha önemli bulurken, kariyere en çok önem veren kadınlar Hindistan’dan, yüzde 68 ile çıkıyor. Her ne kadar kariyer öncelikli gibi görünse de, özellikle pandemi sonrası ‘Gerçek aşkı bulmanın daha önemli’ olduğunu belirten kadınların oranı yüzde 55 artmış durumda. Anlaşılan zor zamanlarda aşk, kariyere galip geliyor. Sizce hangisi daha önemli?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR