Aile ve Çocuk

Tummy Time Nedir ve Bebekler için Neden Gereklidir?

Yeni doğan bebeklerde kas gelişimini teşvik eden en etkili egzersizlerden biri olan “Tummy Time” (karın üstü zaman) uzmanlar tarafından büyük faydaları ile öne çıkıyor. Doktorlar, ebeveynlere evde mutlaka karın üstü egzersiz saatleri düzenlemeleri gerektiğini öneriyor. Peki, bebeklerde Tummy Time ne zaman uygulanmalıdır? Tüm ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.

Yenidoğan bebekler günlerinin çoğunu uyuyarak geçirmeyi tercih ederler. Henüz yeni dünyaya alışma aşamasında olan bebekler için “Tummy Time” adı verilen karın üstü aktivite, kas gelişimini desteklemek açısından oldukça yararlıdır. Bu nedenle uzmanlar ve doktorlar bu uygulamayı teşvik ediyor. Tummy Time, boyun kasları ile bel ve bacak kaslarını çalıştırmak için mükemmel bir egzersizdir. Ayrıca, bebeklerin yenidoğan döneminde kas hastalığı olup olmadığını tespit etmek için de bu uygulama gerçekleştirilir. Zamanla bebekler Tummy Time ile emekleme ve sürünme dönemine daha kolay geçebilir. Ebeveynler, bu süreçte bebeklerini ayaklarından destekleyerek süreci hızlandırabilirler. Ancak unutulmamalıdır ki bebekler kendi hızlarında gelişirler. Tummy Time, yenidoğan döneminde başlanır ve bebek tamamen emeklemeye başlayana kadar destekle devam ettirilir.

Tummy Time (Karın Üstü Egzersiz Zamanı) Nasıl Uygulanır?

Bebeğinizi düz bir yüzeye yatırın ve karın üstü egzersizlerinde her zaman güvenliği ön planda tutun. Bu yüzden bu egzersizi kanepede veya yatakta gerçekleştirmeyin. Bebeğiniz ilk günlerde beklenmedik hareketler yapabilir, bu nedenle düşme riskine karşı dikkatli olun. En güvenli seçenek, bebeğinizi yüz üstü olarak yere, bir oyun halısının üzerine yerleştirmektir.

Başlangıçta bebeğinizin kafasını kontrol etmesi zor olabilir, bu yüzden ona destek olun. Göğsünün altına ince bir yastık yerleştirerek yardımcı olabilirsiniz. Önemli olan bebeğinizin kafasını kaldırmaya çalışmasıdır; eğer bu konuda zorlanıyorsa ve huzursuz oluyorsa, egzersiz süresini kısa tutmalısınız. Kas gelişimi açısından doktor kontrolü çok önemlidir.

Bebeğiniz kafasını kaldırmaya çalışıyorsa, yanından ayrılmayın çünkü sizi göremediğinde huzursuz olabilir. Tummy Time aktiviteleri, çok sert olmayan düz bir zeminde, 30 dakika ya da bebeğinizin istediği süre kadar sürebilir. Bu egzersiz, boyun ve sırt kaslarını güçlendirerek emekleme ve yürüme için gereken gelişimi destekler.

tummy time faydaları

Tummy Time (Karın Üstü Egzersiz Zamanı) Egzersizleri ve Aktiviteleri

Tummy Time egzersizleri yerde yapılabileceği gibi farklı pozisyonlarla da uygulanabilir. Ebeveynlerle birlikte yapılan bu egzersizler, hem eğlenceli vakit geçirmeyi sağlar hem de ebeveyn ile bebek arasında bağı kuvvetlendirir. İşte bazı karın üstü egzersiz önerileri:

  1. Karnınıza Yüz Üstü Yatırma: Bebeğinizi karnınıza yüz üstü yatırarak yanlardan destekleyin ve bu egzersizi gerçekleştirin.
  2. Oyun Halısı Üzerinde Egzersiz: Bebeğinizi oyun halısına yüz üstü yatırın ve karşısına geçerek onunla oyunlar oynayın, bu sayede ilgisini çekip kafasını kaldırmasını teşvik edebilirsiniz. Bunun için en güvenli zemin ve oyun alanları sunan Unigo oyun halısı modellerini tercih edebilirsiniz.
  3. Dizler Üzerinde Egzersiz: Bebeğinizi dizlerinizin üstüne yüz üstü yatırın ve kafasını kaldırmasını elinizle destekleyin. Diğer elinizle de ayaklarını desteklemeyi unutmayın. Bu yöntem, kas gelişimi için oldukça etkilidir.
  4. Kol Üzerinde Egzersiz: Bebeğinizi karın üstü şekilde kolunuza yatırın ve omuzlarından ve bacaklarından destekleyin. Bu pozisyon gaz çıkarmaya yardımcı olduğu gibi kas gelişimini de destekler.
  5. Yastık veya Havlu Desteği ile Egzersiz: Yere oyun matı serin ve bebeğinizi yüz üstü bırakın. Kollarının ve göğsünün altına ince bir yastık ya da rulo havlu yerleştirin. Bu, bebeğinizin kafasını kaldırırken daha konforlu hissetmesine yardımcı olur.

Tummy Time Faydaları

Yenidoğan döneminde başlayan Tummy Time egzersizleri, bebeklerin kas ve iskelet sistemini destekler. Bu oldukça faydalı aktivite, omuz, bacak, karın, sırt ve boyun kaslarını geliştirir. Ayrıca, gövde farkındalığını artırır ve baş kontrolünü destekler. Bebekler 4 aylık olduklarında artık baş kontrolünü yapmakta zorlanmamalıdırlar. Bu nedenle, ilk üç ayda Tummy Time egzersizlerinden yararlanmak oldukça önemlidir.

Tummy Time, bebeklerin sürünme, dönme ve tutunma gibi motor becerilerini geliştirmenin ilk adımlarını atmalarını sağlar. Bebeğinizin zamanında dönmesi, yürümesi ve tutunması için kas gelişiminin desteklenmesi gereklidir. Güçlü kaslar, yürüme sürecini de hızlandırır. Tummy Time egzersizlerinden bir diğer avantajı, bebeğin sürekli yatar pozisyonda kalan kafa şeklinin bozulmasını engellemesidir. Bebekler ilk günlerinde hızla büyürken sürekli aynı pozisyonda yatmaktan ötürü kafa tası şekli değişebilir. Bu nedenle, bebeğinizin kafasını kaldırması oldukça faydalıdır.

Tummy Time Süreleri ve Sıklığı

Tummy Time egzersizleri için ebeveynler, bebeklerinin gelişim düzeyine göre süre belirleyebilir. Eğer bebeğiniz huzursuz olmuyorsa, onu oynatarak istediği kadar bu pozisyonda kalmasına izin verebilirsiniz. Ancak huzursuz oluyorsa, gün içerisinde yaşına uygun minimum süreleri gözetmek önemlidir.

  • 2 haftalık yenidoğan bebeklerde: Gün içinde 30 saniye ile 1 dakika arasında Tummy Time egzersizi yaptırabilirsiniz.
  • 2 aylık bebeklerde: Günde 3 sefer 5’er dakikalık egzersizler tekrarlanabilir.
  • 4 aylık bebeklerde: Bebeğinizin yerle geçirdiği zaman daha uygun olacaktır. Güvenliğini sağlayarak süreyi 15 dakikaya çıkarabilirsiniz.
  • 5 ve 6 aylık bebeklerde: Bebeğiniz rahat bir şekilde yuvarlanabilir ve kollarını kullanabilir. Bu dönemde bebeğiniz istediği kadar Tummy Time pozisyonunda durabilir. Siz sadece onu destekleyin ve güvenliğini sağlayın.