Evde Çocukları Bekleyen Gizli Tehlikeler
Çocuğunuzun güvenliğini sağlamak, sizin elinizde. Evdeki tehlikelere karşı alabileceğiniz basit önlemlerle çocuklarınızı koruyabilirsiniz!
Yeni doğmuş bebeğinizi eve getirdikten sonra, onun güvenliği tamamen sizin sorumluluğunuzdadır. Evde, bebeğiniz için beklenmedik tehlikelerle doludur. Ancak alacağınız pratik önlemlerle bu tehlikeleri aşmak mümkündür. İşte evdeki potansiyel tehlikeler ve alabileceğiniz önlemler…
1. Tehlike: Düşme
Düşmeyle ilgili yaralanmalar, evdeki en sık karşılaşılan tehlikelerden biridir. Kaygan zeminler, merdivenler ve dağınık oyuncaklar düşme riskini artırır. Riskleri azaltmak için şunları yapabilirsiniz:
- Tüm merdivenlerin sağlam bir trabzan, güvenli döşemeler, yeterli aydınlatma ve çocuklar için emniyet kapıları olduğundan emin olun.
- Dış merdivenleri kar ve buzdan koruyun. Kaymayı önlemek için, sabitlenmiş paspaslar veya kaymaz bantlar kullanın.
- Çocuklar için güvenli oyun alanları oluşturun. Unigo oyun matları, özel dokusu ve kalınlığı sayesinde düşme durumlarında yaralanma riskini azaltır. Ayrıca, çift taraflı ve antialerjik özellikte oldukları için alerji riskini de engeller.
- Çocukların güvenli bir oyun alanında bulunmalarını sağlamak için oyun çitleri kullanabilirsiniz. Güvenli kilitli kapıları olan bu çitler çocukların özgürce oyun oynamasına olanak sağlar.
- Kaygan yüzeylerde kaymayı ve su birikintilerini önlemek için halıları sabitleyin.
2. Tehlike: Yangın
Mumlar yangın riskini artırabilir. Ancak yangın çıkmasını önlemek için alabileceğiniz birçok önlem var;
- Evde yangın alarmı bulundurun ve en az yılda bir bataryalarını kontrol edin. Duman detektörü almak, evinizi uzaktan izleyebilme imkanı sağlar.
- Mumları asla gözetimsiz bırakmayın ve perdeler, battaniyeler gibi yanıcı malzemelerin yakınında bulundurmayın. Ayrıca, çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
- Tüm elektrikli aletlerin inceden kontrolünü yapın ve kablolarının yıpranmamış olmasına dikkat edin. Elektrik prizlerine aşırı yüklenmemeye özen gösterin ve kullanmadığınız küçük aletleri prizden çekin.
- Evinizde en az bir yangın söndürücü bulundurun ve bunun çalışır durumda olduğundan emin olmak için yıllık olarak kontrol edin.
3. Tehlike: Tıkanma yoluyla boğulma
Yemeklerden küçük nesnelere kadar birçok şey, bebeğinizin boğulmasına yol açabilir. Boğulma tehlikelerine karşı önlem almak ve kendinizi eğitmek önemlidir.
- Oyuncakları düzenli olarak kontrol edin. Küçük eşyaların ulaşılabilir yerlerde olmadığından emin olun.
- Küçük ve sert yiyecekleri çocukların erişemiyeceği yerlerde saklayın.
- Çocuklar başka odada oynarken güvenli bir şekilde gözlemleyebilmek için bir bebek monitörü kullanabilirsiniz.
- 4 yaş altındaki çocuklarınız için sert yiyecekleri her zaman küçük parçalar halinde keserek vermeye özen gösterin. Üzüm veya kiraz gibi daha yumuşak yiyecekler için de bu geçerlidir.
4. Tehlike: Kesilmeler
Keskin kenarları olan aletler, evde ve dışarıda çocuklar için tehlike yaratabilir…
- Küçük parmakları kesiklerden korumak için kilitlenebilir çöp kutuları kullanın. Bıçaklar ve rendeler gibi keskin mutfak aletlerini güvenli bir yerde saklayın.
- Tırmıklar, testereler ve çim biçme makineleri doğru kullanılmadıkları takdirde oldukça tehlikelidir. Elektrikli aletleri kullanırken dikkatli olun ve çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
- Tıraş bıçakları gibi bakım aletlerini de güvenli bir yerde muhafaza edin.
- Bıçak ve çatalları mutlaka bulaşık makinesinin içinde uçları aşağıya bakacak şekilde yerleştirin; bu sayede erişilmesi daha güç hale gelir.
5. Tehlike: Zehirlenme
Bazı temizlik ve ev bakım ürünleri zehirlenme riskini artırır. Bununla birlikte, birkaç basit önlemle çocuklarınızı koruyabilirsiniz.
- Hem reçeteli hem de reçetesiz ilaçların çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanması gerekir. Kullanılmayan ilaçları imha edin.
- Kurşunsuz boyaların bile doğru şekilde depolanması ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması gerekir. Boyaları kendi ambalajları dışında bir yerde saklamayın.
- Temizlik malzemelerinizi emniyet kilitli dolaplarda saklayın ve çocukların yanlışlıkla erişimini engelleyin.
- Tüm kişisel bakım ürünlerini, sabunları ve kozmetik ürünlerini çocukların ulaşılamayacağı yerlerde saklayın; bu amaçla emniyet mandalları kullanabilirsiniz.
6. Tehlike: Boğulma
Panjur ve perde ipleri, elektrikli aletlerin kabloları küçük çocuklar için önemli bir tehlike oluşturabilir. Bu görünmez tehlikeyi önlemek için bazı önlemler alabilirsiniz;
- Elektrik kablolarını çocukların ulaşamayacağı bir alanda tutun.
- Sarkan ip veya kordonlu pencerelerin altına asla yatak veya koltuk koymayın.
- Perde iplerini yalnızca erişimi sınırlı bir yükseklikte kesin. Kordonsuz ve ipsiz perdeleri tercih etmek en iyisi olacaktır.
7. Tehlike: Suda boğulma
Boğulma, yaz aylarında değil kışın da bir risk oluşturabilir. Örneğin, küvetlerde meydana gelen boğulmalar son yıllarda artış göstermektedir. Bu riski azaltmak için gereken önlemleri almalısınız.
- Temizlik için kullandığınız kovaları her zaman boş ve su kaynaklarından uzakta tutun.
- Bir çocuk ya da bebeğin boğulması için sadece birkaç santim su yeterlidir. Bu nedenle, onları asla küvette gözetimsiz bırakmayın ve klozet kapağını her zaman kapalı tutun.
8. Tehlike: Yanıklar
Yanıklar ev tehlikeleri kapsamında sık görülmese de, mutfak aletleri nedeniyle her zaman bir risk vardır. Bu nedenle küçük çocuklar için dikkatli olmak gerekmektedir.
- Bulaşık makinenizin, meraklı çocuklar tarafından açılmadığından ve güvenli bir şekilde kilitli olduğundan emin olun. Özellikle buhardan kaynaklanan yanıklar için dikkatli olunmalıdır; dolayısıyla bu aletler için güvenlik kilidi kullanmalısınız.
- Çocuk yanıkları genellikle mutfakta meydana geldiğinden, çocuğunuzu sıcak ocaktan uzak tutun. Başka çekici nesneleri ocak üzerindeki alanlardan uzak tutun.
Etiketler: çocukları evdeki tehlikelerden nasıl korursunuz
Ağustos 23, 2023
Listeye dön