
Çocuklar ve yetişkinler için güneş kremleri arasındaki farklar nelerdir? | Anne
Güneş kremi, cilt sağlığını korumak açısından son derece önemli bir üründür. Hem çocuklar hem de yetişkinler için güneşin zararlı UV ışınlarına karşı koruma sunar. Çocuklar ve yetişkinler için üretimi yapılan bazı güneş kremlerinin içeriklerine baktığınızda birbirine benzerlikler görebilirsiniz. Ancak, bu iki grup için formüle edilmiş güneş kremleri arasında bazı belirgin farklılıklar mevcuttur. Peki, ayrı güneş kremleri almak şart mı?
Dermatolojik Cerrahi Uzmanı Dr. Dendy Engelman: “Ailenizin farklı bireyleri için ayrı formüller almanıza kesinlikle gerek yok. Aslında, hastalarıma genellikle kişisel kullanımları için bebek versiyonlarını tercih etmelerini öneriyorum” şeklinde bir açıklama yaptı.
Çocukların ciltleri, yetişkinlerin ciltlerine göre çok daha hassastır. Bu yüzden, çocuk güneş kremleri genellikle daha nazik ve hassas ciltler için özel olarak tasarlanır. Çoğu “çocuk” veya bebek güneş kremi, ciltte tahriş yaratma ihtimali daha düşük olduğu için fiziksel (yani mineral) form da bulunur. Bazı çocuk güneş kremleri kimyasal maddeler ve parfüm içermez.
Yetişkin güneş kremleri ise genellikle daha geniş bir cilt yelpazesine hitap eder ve bazen daha güçlü kimyasal bileşenler barındırabilir. Çinko oksit ve titanyum dioksit gibi bileşenler, bu tür güneş koruyucuların başlıca unsurlarıdır. Bu maddeler, çocukların hassas cildi için daha uygun özellikler taşır.
Çocuklar suyla oynamayı sever ve sıkça terlerler. Bu nedenle, çocuk güneş kremleri genellikle suya dayanıklılık özellikleriyle formüle edilir. Yetişkin güneş kremlerinde de suya dayanıklı olanlar bulunmakla beraber, her yetişkin kremi bu özelliği göstermeyebilir.
Çocuk güneş kremlerinin SPF (Güneş Koruma Faktörü) seviyeleri genellikle daha yüksektir. Çocukların ciltleri güneşin zararlı etkilerine karşı daha duyarlıdır ve daha fazla koruma gerektirir. Bu nedenle, çocuk güneş kremleri genellikle SPF 30 ve üstü olarak üretilir. Yetişkinler için ise SPF seviyesi, cilt tipi ve güneşe maruz kalma süresine bağlı olarak değişir.
Kimyasal ve mineral güneş kremi arasındaki temel ayrım, cildinizde nasıl dursakidir – kimyasal güneş kremi cilde emilirken, mineral güneş kremi cildin üst yüzeyinde kalır. Her iki türün de artıları ve eksileri mevcuttur, ancak cilt hassasiyeti veya içerik tercihleri dışında, bir yetişkin olarak genellikle bu seçim kişisel tercihlere dayanır. Fakat çocuklar için genellikle fiziksel/mineral güneş kremleri önerilmektedir.
Bu bağlamda, küçük çocuğunuz için en iyi koruma yolu, özellikle yoğun saatlerde güneşte geçirdiği süreyi sınırlamak olacaktır. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, altı aydan küçük bebekler tamamen güneşten uzak tutulmalı ve daha büyük çocuklar sabah 10 ile öğleden sonra 4 saatleri arasında direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
Çocukların ciltleri kolayca tahriş olabilir. Daha ince ve emici bir cilde sahip oldukları için, ekstra güvenlik açısından kimyasal (cilt tarafından emilen) bir formül yerine fiziksel (UV ışınlarını saptırmak için cildin üstüne oturan) bir formül tercih edilmelidir.
Evet, ama tek seçenek olarak mineral veya fiziksel bir formülse. Çinko oksit, titanyum dioksit veya bu ikisinin karışımıyla yapılmış bir ürün seçmelisiniz. Dolayısıyla, bu iki bileşeni aramalı ve en az 30 geniş spektrumlu (veya UVA/UVB) koruma sağladığından emin olmalısınız.
Evet, yetişkinler çocuk veya bebek güneş kremi kullanabilir. Engelman’ın üzerinde durduğu gibi, hastalarına genellikle bunu yapmalarını öneriyor çünkü bu güneş kremleri genellikle tahrişe yol açma olasılığı daha düşük olan bileşenlerle hazırlanır.
Ne yazık ki hayır. Avobenzone, oxybenzone ve octinoxate gibi kimyasal engelleyiciler içeren çocuk güneş kremleri mevcuttur. FDA’nın güneş kremi güvenliği ile ilgili düzenlemelerini güncelleme sürecinde olsa da, şu an için güvenli kabul edilen tek iki bileşen çinko oksit ve titanyum dioksittir.
- Güneş ışınlarını yansıtan çinko oksit ve titanyum dioksit gibi aktif bileşenler içeren fiziksel (diğer bir adıyla mineral) güneş koruyucular.
- Avobenzone ve oksibenzon gibi güneş ışınlarını emen aktif bileşenler içeren kimyasal güneş koruyucular.
- Cildinizi korumak için hem fiziksel hem de kimyasal UV filtrelerine sahip olan kombine güneş kremleri.
Bununla birlikte, FDA’nın şu an itibarıyla yalnızca çinko oksit ve titanyum dioksiti GRASE veya “genel olarak güvenli ve etkili olarak tanınan” olarak kabul ettiğini belirtmek gerekir. Şu an itibarıyla olumlu bir GRASE değerlendirmesi için yeterli güvenlik verisine sahip olmayan 12 ek bileşen bulunmaktadır. Bu 12 bileşen; cinoxate, dioxybenzone, ensulizole, homosalate, meradimate, octinoxate, octisalate, octocrylene, padimate O, sulisobenzone, oxybenzone ve avobenzone’dur.
Hepimiz SPF 15 veya daha yüksek geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanmalıyız. Bununla birlikte, kolları, gövdeyi ve bacakları yeterince örten UPF giysiler, güneş gözlüğü ve başı tamamen kapatan bir şapka takmayı da unutmamalıyız.
Güneş ışığının en yoğun olduğu saatlerde (sabah 10 ile öğleden sonra 2 arasında) gölgede kalmak veya UV ışınlarına maruz kalmayı azaltacak diğer önlemleri almalıyız.
Kaynak: Jenny Jin. “We Ask a Dermatologist: What’s the Difference Between Child and Adult Sunscreen?”. Şuradan alındı: https://www.purewow.com/beauty/difference-between-child-and-adult-sunscreen. (14.06.2024).