Aile ve Çocuk

Bebeklerin Diş Çıkarma Süreci Nasıl Rahat Geçirilir?

Bebeklerin Diş Çıkarma Süreci

Çoğunlukla 6-7 aylık bebeklerde ilk dişlerin çıktığı gözlemlense de, bazen 12-16 ay kadar sürebilen “diş çıkarma süreci” bebekler ve ebeveynler için zorlayıcı olabilir. Bebeklerdeki huzursuzluk belirtileri, dişlerin tamamlanacağı 27-29. aya dek devam edebilir.

Diş Çıkarma Belirtileri ve Bebeklerin Süreci Kolayca Atlatması için Pratik Öneriler…

Genellikle 6-7 aylık bebeklerin ilk dişlerinin çıktığı görülse de bazen 12-16 ayı da bulabilen “diş çıkarma süreci”, bebekler için de ebeveynler için de kolay bir süreç değildir. Bebeklerde diş çıkarma sürecindeki huzursuzluk belirtileri, dişlerin tamamlanacağı 27-29. aya kadar sürebilir.

Bebek Diş Çıkarma İpucu

Diş Çıkarma Süreci, Diş Eti Açılmadan Önce Başlar!

Bebeklerin diş çıkarma süreci nasıl başlar? Diş çıkarma belirtileri nelerdir? İştahsızlık, huzursuzluk, artan tükürük, uyku düzensizliği, ellerini ısırma ve ağız çevresinde hafif döküntüler, bebeklerde diş çıkarma belirtileridir. Diş etinin açılmasından önce başlayan bu süreçte, belirtiler görüldükten sonra bebeğin ilk dişinin çıkması 2-3 ay alabilir. Diş çıkarma sırasında bebekler ateşlenebilir. Bebeklerin ateşinin 37 dereceye kadar çıkması normaldir; ancak 38 derece ve üzerindeyse ve ishal eşlik ediyorsa doktora başvurulmasında fayda vardır. Diş çıkarma süreci, başka bir sağlık sorununun da belirtisi olabilir. Bebekler, diş çıkarırken diğer hastalıklara daha yatkın hale gelir, bu nedenle iyileşmeleri zorlaşabilir.

Bebeğinizi Yemekten Zorlamayın!

Diş çıkarma sürecindeki bebeklerin beslenmesi, anne ve babaları zorlayabilir. Diş etleri hassaslaştığı için bebek yemek yemeyi reddedebilir ve kilo alımı yavaşlayabilir. Anne sütü ihmal edilmemeli, bu dönemde mama takviyesi yapılmalıdır. Panik yapmanıza gerek yok! Bebeğin yemek yemesi için zorlanmamalıdır. Soğuk meyve püreleri, yoğurt ve su, bebeğin ağrısını hafifletebilir ve besin kaybını önleyebilir. Uzmanlar, bebeklere mümkün olduğunca ılık veya soğuk gıdalar verilmesini öneriyor. Bebeklerin çiğneme ihtiyacını gidermek için soğuk muz, havuç, yeşil soğanın beyaz kısmı (özellikle kaşıntı ve ağrıyı gidermeye yardımcı) gibi gıdalar verilebilir. Buzlukta 10 dakika bekletilen kereviz sapları, bebeklerin dişlerini kaşıması için iyi bir alternatif! Ayrıca, beslenme filesinde dondurulmuş meyveler de ilgi çekecektir. Buz küplerinde dondurulmuş anne sütü, bebeklere beslenme filesinde verilebilir.

Diş Çıkarma Sürecinde Diş Kaşıma Önerileri!

Emzik kullanan bebekler için bir öneri: Bebeğinizin emziğini bir bardak suyun içine daldırın, emziğin ucunu sıkıp bırakarak içine su doldurun. Dondurup verdiğiniz emzik, yemeklerden önce diş etlerini rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Böylece iştahsız bebeklerin yemesi kolaylaşır. Dondurulmuş (fakat dondurucu dışında) diş kaşıyıcıları da tercih edebilirsiniz. Kaşıntıyı ve huzursuzluğu azaltacak dişliklerin ve diş kaşıyıcıların doğal malzemeden yapıldığından emin olmalısınız. Unutmayın ki, bebeklerin diş çıkarma süreci son derece normaldir. Eğer başka bir hastalıktan şüpheleniyorsanız, bebeğinizin doktoruna başvurabilirsiniz. Aksi takdirde acil bir durum söz konusu değildir. Bebeğinizin ilk diş muayenesini ise 12. aydan sonra veya ilk dişin çıkışından altı ay sonra yaptırmayı unutmayın. 18. aydan itibaren diş fırçalamayı öğretmeye başlayabilirsiniz.