Aile ve Çocuk

“Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci | Unigo”

Bebeğiniz 1 yaşına yaklaşana kadar, ek gıdayla birlikte anne sütü de bebeğinizin temel beslenme kaynağı olmaya devam edebilir. Emziren anneler, genellikle ek gıdaya geçerken kafalarının karıştığını hissederler. Bebeklerini ne zaman ek gıdaya alacakları, ilk hangi yiyecekleri verdikleri ve bu geçiş sürecinde emzirmeye devam edip etmeyecekleri gibi sorular sıkça düşünülmektedir. Bu soruların cevaplarını aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.

Bebek Ek Gıda

Bebekler Ne Zaman Ek Gıdaya Geçebilir?

Uzmanlar, dünyadaki her köşede, anne sütünün yaşamın ilk altı ayında temel beslenme kaynağı olarak önerildiğini belirtmektedir. Bebeğiniz altı aylıkken, anne sütü hala sağlıklıdır ve çocuğunuzun ana beslenme kaynağı olmaya devam etmelidir. Ancak, bebeğiniz altıncı ayını doldurduktan sonra özellikle demir, protein ve çinko içeren ek besinlere ihtiyaç duymaya başlar. Emzirmeye devam ederken, ek gıdaya geçişe de hazırlanabilirsiniz. Bu aşamada bebeğiniz, bebek maması veya katı yiyecekler için hazırdır.

Ayrıca bebeğinizin ek gıdaya geçmeye hazır olup olmadığını aşağıdaki ipuçları ile anlayabilirsiniz:

  • Oturmaya başlar ve yardımsız başını kaldırır.
  • Sizin yemeğinize ilgi duymaya başlar.
  • Bir şeyleri tutar ve ağzına götürür.
  • Artık ağzına verilen bir kaşık yemeği yutabilir.
  • Çiğnemeye başlar.

Ek Gıdaya Geçiş Sürecinde Emzirme İşlemi

Peki, ek gıdaya geçiş sürecinde emzirme seansları nasıl olmalıdır? Ek gıda asla anne sütünün yerini tutamaz. Bebeğiniz ek gıdaya geçerken emzirme ve anne sütü hala çok önemli bir rol oynamaktadır. Uzmanlar, bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar, ek gıdalarla birlikte anne sütü verilmesini önermektedir.

Ek Gıdalara Nasıl Başlanır?

Ek Gıdaya Geçiş Süreci

İlk olarak, bebeğinize yavaş yavaş mama vermeye başlamalısınız. Püre halindeki etler (hindi, tavuk, sığır eti) ile yüksek oranda demir ve protein içeren yiyeceklerle başlayın. Ardından yumuşak sebze püreleri ve meyvelerle devam edin. Bebeğiniz ilk başta katı yiyecekleri reddedebilir veya yeni yiyecekleri görmekte zorlanabilir. Ancak yılmayın, denemeye devam edin. Bu süreç biraz pratik ve sabır isteyebilir, fakat çocuğunuz eninde sonunda katı gıdaları yemeye başlayacaktır. Emzirmeden önce bebeğinize birkaç kaşık katı yiyecek vermeyi deneyebilirsiniz; çünkü henüz karnı aç olan bebeğiniz yeni yiyecekleri denemeye daha istekli olabilir. Bu süreçte bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Yeni yiyecekler eklemek için birkaç gün bekleyin ki bebeğinizin yeni yiyeceklere tepkisini anlayabilirsiniz. Kesilmiş ve pişirilmiş sebzeler ve yumuşak meyveler vermeye başlayabilirsiniz. Ancak, boğulma riski taşıyan kuru üzüm, fındık, bütün üzüm, sosis veya patlamış mısır gibi yiyeceklerden uzak durmalısınız. Eğer anne sütü ve ek gıda ile beslemeyi tercih ediyorsanız, hangisini önce vereceğiniz önemli değildir. Genel olarak, çoğu anne altı ila dokuz aylık bebeklerine katı yiyecekleri daha çok aperatif olarak vermektedir. Yani ana öğün olarak anne sütüne devam ederler. Sabah uyandığınızda bebeğinizi emzirip ardından katı gıdalar veriyorsanız ve bunda sorun yaşamıyorsanız, bu rutine devam edin. Bu noktada emzirme ile ek gıda verme arasında ne kadar süre olması gerektiği, her bebeğin farklı ihtiyaçları olduğu için değişkenlik göstermektedir. Bazıları günde üç öğüne ihtiyaç duyabilirken, bazıları daha fazlasına ihtiyaç duyabilir.

Ek Gıdalara Nasıl Başlanır?

Ek Gıdaların Dışkılamaya Etkisi

Katı yiyecekler yemeye başladığında, bebeğinizin dışkısında renk ve katılık değişimleri gözlemleyebilirsiniz. Genellikle dışkı daha yoğun hale gelir ve bebeğin yediği yiyeceklerin rengini alabilir. Ek gıdaya geçiş sürecinde kabızlık gözlenebilir; bu nedenle bu süre zarfında çocuğunuzun sıvı alımına dikkat etmelisiniz. Çok fazla emzirme seansı, ek gıdalarla hızlı bir şekilde değiştirilirse, bebeğiniz yeterince sıvı alamayabilir. Kabızlık oluşumunu engellemek için daha sık emzirmeye çalışmalısınız.

Ek Gıdalarla Birlikte Emzirme İçin Örnek Program

Altı ila dokuz ay arasında bebeğiniz katı yiyecekler yemeye alışmaya başlayacak, dolayısıyla tükettiği ek gıdayı artırmaya başlayabilirsiniz. Dokuz aylık olduğunda, bebeğiniz için düzenli bir beslenme programı oluşturabilirsiniz. Dokuz ile 12 ay arasında, günde üç ila dört kez katı gıda vermek mümkündür. Aşağıda, dokuz ile 12 ay arasındaki bebekler için örnek bir beslenme programı yer almaktadır.

Bebeğinizi beslemenin doğru ya da yanlış bir yolu yoktur; fakat bazı kurallar gerekirse, aşağıdaki programı deneyebilirsiniz.

  • 05:00: Uyandırma/Emzirme
  • 07:00: Kahvaltı
  • 08:00: Şekerleme
  • 10:00: Emzirme
  • 12:00: Öğle yemeği
  • 13:00: Şekerleme
  • 15:00: Emzirme
  • 17:00: Akşam yemeği
  • 19:00: Yatma zamanı / Emzirme (Bebeğinizin gece bir kez emmek için uyanması normaldir.)

Ne Zaman Anne Sütü Tamamen Kesilip Katı Gıdaya Geçilir?

Anne Sütü

Zamanla bebeğiniz daha katı yiyecekler yemeye alışacaktır. 1 yaşına geldiğinde geniş bir yiyecek yelpazesi tüketiyor olur. Katı yiyecekler, 18-24 aylık döneminde bebeğinizin ana besin kaynağı haline gelecek ve emme, onun için atıştırmalık şeklinde devam edecektir. Yine de çocuğunuz hala anne sütüne ihtiyaç duymaya devam eder. Yani 1 yaşını dolduran ve yürümeye başlayan bebeğiniz, katı gıda ile birlikte anne sütü almaya devam edebilir. Çocuk doktorunuz, çocuğunuzun ne kadar anne sütüne ihtiyacı olduğu konusunda size bilgi verecektir. Ancak unutmayın; emzirmeye devam etmek istiyorsanız, durmanız gerekmez. Uzmanlar, emzirmeye, siz ve çocuğunuz arzuladığı sürece, katı yiyeceklerle birlikte devam edebileceğinizi belirtmektedir.