Aile ve Çocuk

“Bebekler için İşaret Dili | Unigo”

Bebeklerde İşaret Dili

BEBEKLERDE İŞARET DİLİ, ZEKA GELİŞİM HIZINI ARTIRMAKTA!

 

İşaret dili yalnızca işitme güçlüğü olanlar için değil! “İşaret Dili”, bebeklerin zeka gelişim hızını da arttırmaktadır.

 

İşaret Dili, Yalnızca İşitme Sorunu Olan Çocuklar İçin Değil!

 

Araştırmacılar ve eğitimciler, işaret dilinin işitme zorluğu çekmeyen çocuklar ve yetişkinler için de etkili olduğunu belirtmektedir. İşaretlerle kendini ifade edebilen, işaret dilini öğrenen bebekler, yaşıtlarına göre daha erken konuşmaya başlar ve hareketlerini kontrol etme becerisini geliştirebilirler. İşaret dili, bebeklerde zeka gelişim hızını artırır. Bebekler -özellikle konuşamadıkları dönemlerde- vücut diliyle kendilerini ifade ederken, anne ve babaları onların ihtiyaçlarını anlamak için yoğun bir çaba içindedirler! Örneğin; ağlamak, bebekler için bir iletişim yöntemidir, ancak tek iletişim yöntemi değildir. Bebeklerin vücut hareketleri, gülümsemeleri, jestleri ve sesleri, ihtiyaç duyduklarını anlamamızda önemli ipuçları sunar.

 

Bebeğin Ağlaması Mutlaka Aç Olduğu Anlamına Gelmez!

 

Üstelik bebeklerin tepkileri ebeveynlerine karşı daha yoğun olabilir; anne ve babaları yanlarındayken daha yüksek sesle ağlayabilirler… Ağlamak, her zaman aç oldukları anlamına gelmez. Rahatsızlıklarını veya bir ihtiyaçlarını ifade etmek için farklı şekillerde ağlayabilirler ve zamanla anne-babalar bu ipuçlarını çözmeye başlar. Öncelikle, anne ve babaların bu ipuçlarını tanımak için sabırlı olmaları gerekmektedir. Zamanla, bebeğin ne demek istediğini daha iyi anlayacağız! Gözlemci olmak da oldukça önemlidir, çünkü bu sayede bebeğin kendine özgü dilini çözebiliriz.

 

Bebeklere İşaret Dili Nasıl Öğretilir

 

Peki, bebeğe işaret dili nasıl öğretilir? Bebeğin iletişim kurmaya başlaması, anne ve babaların en mutlu anlarından biridir! Yavaş yavaş sesler çıkarmaya ve mırıldanmaya başlaması, bebekle kurulan bağı güçlendirir. Bu anlarda bir kelime söylediğinizde bir işaret yapın ya da adını söylediğiniz nesneyi işaret edin. Her zaman aynı işareti gösterin ve tekrar edin; “o” kelimesini söyleyin. Belirli bir zaman sonra bebeğiniz o işareti kendi başına yapmaya başlayacaktır. Bu aşamadan sonra süreci daha eğlenceli hale getirerek bir oyun gibi algılamasını sağlayın, böylelikle öğrenmesi daha kolay olacaktır.

 

Kendi “İşaret Dili”nizi de Geliştirebilirsiniz!

 

Uzmanlar, ebeveynlere farklı işaret grupları öneriyor. Amerikan İşaret Dili’ne dayalı bir işaret programı uygulayabilir veya kendinize uygun bir sistem oluşturabilirsiniz. Başlangıç noktası olarak bir kelimenin anlamını belirten herhangi bir jest kullanabilirsiniz. Örneğin, “Yemek” demek için parmak uçlarınızı dudağınıza koyabilirsiniz. “Nerede?” diye sorulduğunda omuzlarınızı kaldırıp avuçlarınızı açabilirsiniz. “Korku” ifadesi için göğsünüze hafifçe vurabilirsiniz. “Bitti/Gitti” demek için avuç içleriniz karşıya bakacak şekilde ellerinizi iki yana açabilirsiniz. “Araba”yı, hayali bir direksiyonu çeviriyormuş gibi ifade edebilirsiniz.

 

Bebeklere İşaret Dili Öğretmenin 6 Önemli Faydası!

 

  • Kendini işaretlerle ifade edebilen bebekler, aileleriyle daha etkili bir iletişim kurar.
  • Yaşıtlarına göre daha erken konuşma becerisine sahip olabilirler ve daha uzun cümleler kurabilirler. Ayrıca, hareketsel kontrollerini öğrenmenin yanı sıra kelime hazinelerini de önemli ölçüde artırır.
  • İşaret dili, bebeklerin zeka gelişimini destekler.
  • Araştırmalara göre, temel işaret dili alfabesini öğrenen çocuklar, heceleme becerilerinde daha fazla gelişim göstermektedir. Kasların kendine ait hafızası, bir kelimenin hem sözel hem de fiziksel olarak hecelenmesini kolaylaştırarak hatırlamayı artırır.
  • Çocuklarda işaret dili, ince motor becerilerini de geliştirir çünkü işaret dili el becerisini gerektirir. Küçük kasların güçlenmesi ve koordinasyon eksikliklerinin giderilmesi açısından faydalıdır.
  • İletişimde beden dili kullanma eğilimi sebebiyle, işaret dili aynı zamanda kelime hazinesini de geliştirmektedir. Bir kelimeyi hem duyarsınız, hem de görürsünüz. Bu durum, beyin üzerinde daha büyük bir etki yaratır ve iletişim becerilerini geliştirmeye önemli katkılarda bulunmaktadır. Özellikle otizmli bireylerin işaret dili gibi yöntemler kullanarak daha rahat iletişim kurdukları gözlemlenmiştir.

 

Konuşmaya Başlayan Bebeklerde İşaret Dilinin Önemi!

 

Bebeklerde işaret dilinin zeka gelişim hızını artırdığına daha önce değinmiştik. İşaret dili, özellikle konuşmaya başlayan bebekler için yararlıdır. Kendilerini işaretlerle ifade edebilen bebekler, duygularını da işaretlerle gösterebilir ve beklenen durumlar karşısında hareketlerini kontrol edebilirler. İşaret dilini öğrenen bebeklerin, iki yaşına gelmeden uzun cümleler kurabilmesi, uzmanların dikkate aldığı önemli bir gelişmedir.

 

Etiketler: Bebeklerde İşaret Dili

Ekim 20, 2023

Listeye dön