Bebeğe Emzirmenin Avantajları | Unigo
Özellikle ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler, ilerleyen dönemlerde daha sağlıklı bir yaşam sürmektedir.
Uzmanlar, emzirmenin annelere de birçok fayda sağladığını belirtmektedir… Bir anne, bebeğini dünyaya getirdikten sonra emzirmeyi tercih etmelidir. Ancak emzirmek, anne için tamamen kişisel bir karardır; birçok farklı sebepten dolayı anne, bebeğini emziremeyebilir. Birçok sağlık uzmanı, bebeklerin doğdukları ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelerini önermektedir. Bu süreçte bebeğe su vermek bile önerilmemektedir! Bebeklerin 12 ay boyunca anne sütü ile beslenmeye devam etmeleri gerekmektedir; fakat altı aydan sonra su, mama, sebze, tahıl, meyve ve protein gibi ek gıdalara geçilmesi önerilmektedir.
Emzirmenin Bebek Üzerindeki Faydaları!
Anne sütü, bebekler için en ideal beslenme kaynağını sunmaktadır. Bebeğinizin büyümesi için ihtiyaç duyacağı mükemmel vitamin, protein ve yağ karışımını içerir. Ayrıca, bebek anne sütünü formül mamaya nazaran daha kolay sindirir. Anne sütü, bebeğinizin virüslere ve bakterilere karşı savunmasına yardımcı olan antikorlar içermektedir. Emzirme, bebeğinizin astım ve alerji olma riskini azaltarak önemli bir fayda sağlar. İlk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde, formül mama tüketmeyenlere kıyasla daha az kulak enfeksiyonu, solunum yolu hastalığı ve ishal görüldüğü gözlemlenmiştir.
Çeşitli araştırmalar, emzirmeyi çocukluk döneminde daha yüksek IQ puanları ile ilişkilendirmiştir. Aynı zamanda emzirme esnasında yaşanan fiziksel yakınlık, cilt teması ve göz teması, bebeğin anne ile bağ kurmasını ve kendini güvende hissetmesini teşvik eder. Anne sütü ile beslenen bebeklerin, fazla kilolu çocuklar olmaktan ziyade, büyüdükçe ideal kilo aralığında ilerledikleri de gözlemlenmiştir. Emzirmenin diyabet, obezite ve bazı kanser türleri gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığına dair düşünceler de mevcuttur.
Emzirmenin Anne Üzerindeki Faydaları!
Emzirmenin annelere sağladığı faydalar da oldukça fazladır. Emzirme, fazla kalori yakılmasına yardımcı olarak, annenin hamilelik sonrası hızlı bir şekilde kilo vermesine katkıda bulunabilir. Ayrıca, emzirme sırasında salınan oksitosin hormonu, rahmin hamilelik öncesi boyutuna dönmesine yardımcı olurken, doğum sonrası kanama riskini de azaltmaktadır. Emzirme, meme ve yumurtalık kanseri riskini de terkibe katarken, osteoporoz riskini düşürmede de etkili olabilir. Formül mama alım süreci ve sterilizasyona ihtiyaç duymadığından, emzirmek anneye zaman ve maliyet avantajı sağlar. Ayrıca, anne ile bebek arasında huzurlu bir bağ kurar.
Emzirmek İçin Sütünüz Yeterli Olmalı!
Doğum sonrası ilk birkaç gün, annenin göğüsleri “ilk süt” olarak bilinen kolostrumu üretir. Kolostrum, kalın, sarımsı bir sıvıdır ve az miktarda olsa bile, bebeğin tüm besin ihtiyacını karşılayabilecek özellikler taşır. Kolostrum, yenidoğanın sindirim sisteminin gelişimini destekler ve anne sütünü sindirmeye hazırlık yapar. Genellikle, bebekler doğumdan sonraki ilk üç ila beş gün içinde az miktarda kilo kaybı yaşayabilir. Ancak bu duruma endişe edilmemelidir; çünkü bu, emzirme süreci veya sütün yeterliliği ile ilgili değildir. Bebeğiniz daha fazla süte ihtiyaç duyduğunda, annenin göğüsleri bu ihtiyaca karşılık olarak daha fazla süt üretir.
Uzmanların önerilerine göre, ilk altı ay boyunca anne sütü ile birlikte bebeğe formül mama verilmesi durumunda annenin göğüsleri zamanla daha az süt üretmeye başlayabilir. Fakat bebeğinizi tavsiye edilen altı aydan daha kısa bir süre emzirmek bile, hiç emzirmemekten daha iyidir. Altı aydan sonra bebeğinizin beslenmesine katı gıdalar ekleyebilirsiniz, ancak süt üretimini sürdürmek istiyorsanız emzirmeye devam etmelisiniz.
Bebek Hangi Pozisyonda Emzirilmeli?
Bebeğinizi, size bakacak şekilde kollarınızın arasında tutun, böylece bebeğiniz rahat hisseder ve emmek için boynunu zorlamak zorunda kalmaz. Bir elinizle göğsünüzü destekleyin ve bebeğinizin alt dudağını meme ucunuzla nazik bir şekilde dürtün. Bu, bebeğinizin içgüdüsel olarak ağzını açmasına neden olacaktır. Elinizle bebeğinizin boynunu desteklerken, ağzını meme ucunuza yaklaştırın; meme ucunuzu bebeğinizin dilinin üstünde ortalamaya çalışın. Her iki dudak da meme ucunuzdan dışarıya doğru açıldığında, bebeğinizin doğru bir şekilde “kilitlendiğini” hissedebilirsiniz. Bebeğinizin tüm meme ucunu ve çevresindeki koyu areolanın çoğunu ağzına alması gerekmektedir. Hafif bir karıncalanma veya gerilme hissi olabilir; ancak emzirmenin acı vermemesi gerekir. Eğer bebeğiniz doğru bir şekilde kilitlenmiyorsa ve rahat bir ritimle emiyorsa, meme ucunuzu çıkararak tekrar denemekte fayda var. Doğru mandallama, ağrılı meme uçlarının önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.
Emzirmenin Püf Noktaları!
Farkındalık: Bebeğinizin açlık belirtilerine dikkat edin ve bebeğiniz aç olduğunda emzirin. Buna ‘istek üzerine beslenme’ denir. İlk birkaç hafta içinde, 24 saat boyunca sekiz ila 12 kez emzirmeniz gerekebilir. Aç olan bebekler, ellerini ağızlarına doğru götürme, emme sesleri çıkarma veya göğsünüze doğru hareket etme gibi davranışlar sergilerler. Emzirmek için bebeğinizin ağlamasını beklemeyin; çünkü bu, onun çok aç olduğunun bir göstergesidir.
Sabırlı olun: Bebeğinizi bir an önce emzirmek için acele etmeyin. Unutmayın, bebekler genellikle her bir memeyi 10 ila 20 dakika boyunca emer.
Konforlu olun: Bebeğinizi emzirirken ne kadar rahat olursanız, bebeğiniz de o kadar rahat bir şekilde emer. Emzirmeye başlamadan önce, kollarınızı, başınızı, boynunuzu, ayaklarınızı ve bacaklarınızı destekleyecek bir ayak desteği ve yastıklarla rahat bir pozisyonda olmaya özen gösterin.