AI kaynak kodu açık olacak
Çin merkezli girişim DeepSeek, yapay zeka modellerinin kodlarını kamuya açacağını duyurarak açık kaynak kodlu yazılımlara olan bağlılığını bir kez daha gözler önüne serdi. Şirket, X platformunda yaptığı duyuruda önümüzdeki hafta beş kod deposunu açık kaynak haline getireceğini belirterek bu adımı “küçük ama içten bir ilerleme” olarak tanımladı.
DeepSeek modellerinin test ve belgelendirme süreçlerinin tamamlandığını, böylece geliştiricilerin ve araştırmacıların bu teknolojileri indirip geliştirebilme imkânına kavuştuğunu vurguladı. İşte detaylar…
DeepSeek açık kaynaklı hale geliyor
Geçen ay tanıtılan R1 akıl yürütme modeli, daha düşük maliyetle geliştirilmesine rağmen Batılı sistemlerle karşılaştırıldığında rekabetçi bir performans sergilemekte. DeepSeek’in kurucusu Liang Wenfeng, şirketin ticarileşme amacını ön planda tutmadığını, bunun yerine açık kaynak aracılığıyla daha fazla tanınmayı hedeflediğini ifade etti.
Şirketin stratejisi, Çin’deki yapay zeka firmalarının çoğunun kapalı kaynaklı modelleri tercih ettiği bir ortamda öne çıkmakta ve sektörde yenilikçi bir yaklaşımı temsil etmektedir.
DeepSeek’in popülaritesi hızla artış gösterdi ve günlük 22,2 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak Çin’de en çok tercih edilen sohbet robotu hizmeti haline geldi. Şirketin yapay zeka alanındaki etkisi, Çin hisse senetlerindeki artışta da kendini göstermekte.
Elon Musk’ın yapay zekası ne diyeceğini şaşırtı! O ölmeli…
MSCI Çin endeksi, Ocak ayından beri yüzde 21’in üzerinde bir artış gösterdi. Ekonomistler, yapay zekanın benimsenmesinin, Çin’in GSYİH’sini 2030 yılına kadar 30 baz puana kadar artırabileceğine ve olumlu etkilerinin gelecekteki yıllarda belirginleşeceğine inanıyorlar.
Herhangi bir dış destek almadığını belirten şirket, kendini Çin’de teknoloji inovasyonunun bir örneği olarak konumlandırıyor. Böylece küresel yatırımcıların dikkatini çekmeyi başarıyor.