Bilim & Uzay

Türkiye Uzay Ajansı’na Şirketleşme Yetkisi Verildi


Türkiye Uzay Ajansı (TUA) için önemli bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile ajansın ulusal ve uluslararası etkinliğini artırması bekleniyor. Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, uzay ve havacılık teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla ajansın şirketleşmesine olanak tanıyor.

TUA’nın yetenekleri genişletildi

Yeni kararname ile TUA, uydu, fırlatma araçları, hava araçları, simülatörler ve uzay platformları gibi çeşitli ürün ve teknolojiler geliştirmek için iç ve dış piyasada şirketler kurma yetkisine sahip olacak. Ayrıca, araştırma-geliştirme (AR-GE) merkezleri, test merkezleri ve üretim tesisleri de açabilecek. TUA, ulusal veya uluslararası plan, proje ve çalışmalar yürütmek için uluslararası işbirlikleri gerçekleştirebilecek.


Türkiye Uzay Ajansı’na şirketleşme yetkisi verildi


Tam Boyutta Gör


TUA, Cumhurbaşkanı onayı ile yurt içinde ve dışında özel hukuk tüzel kişilikleri kurma yetkisi kazandı. Ayrıca halihazırdaki şirketlerde ortaklık kurma, imtiyazlı pay sahibi olma, şirket satın alma ve sahip olduğu hisseleri devretme yetkisine de sahip olunmuştur.

Mevcut projeler arasında TUA’nın terli atomik saat UTAS-R, Türkiye’nin kozmik radyasyon haritası KORAH, artırılmış x-ışınları zamanlama ve polarimetri uydusu projesi eXTP bulunmaktadır. Ayrıca Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS), Hall Etkili İtki Motoru Geliştirme Projesi (HALE) ve mikro uzaktan algılama uydusu LAGARI gibi çeşitli projeler üzerinde de çalışmalar yürütülmektedir.