
İnsanlık Güneş’e İlk Defa Bu Kadar Yaklaştı
Adeta Güneş’e dokunuldu
Ağustos 2018’de fırlatılan Parker Solar Probe, Güneş’i daha yakın bir şekilde incelemek ve uzay hava olaylarını tahmin etmek için yedi yıllık bir misyon gerçekleştiriyor. Bu görev, Dünya’daki yaşamı etkileyebilecek uzay olayları hakkında daha fazla bilgi toplamayı amaçlıyor. Parker Solar Probe program bilimcisi Arik Posner, “Bu, NASA’nın cesur görevlerinin bir örneğidir, evrenimizle ilgili uzun süredir cevapsız kalan soruları açıklığa kavuşturmak için daha önce kimsenin yapmadığı bir şeyi gerçekleştiriyoruz” şeklinde yorumda bulundu.
Ancak aracın Güneş’e çok yakın olması nedeniyle şu anda iletişim kopmuş durumda. Parker sondasının durumunun 27 Aralık’ta netleşeceği bildirildi.
Aynı zamanda hız rekoru kırıldı
Sondanın ısı kalkanları 930 derece gibi inanılmaz bir sıcaklıkta olmasına rağmen, uzay aracının içindeki aletler Güneş’in dış atmosferini incelerken neredeyse oda sıcaklığında (yaklaşık 29°C) kalabiliyor. Parker Solar Probe, şuan yaklaşık 692.000 kilometre hızla hareket ediyor; bu hızla ABD’den Japonya’ya bir dakikadan kısa bir sürede ulaşmak mümkün.
Parker Solar Probe, insanlık tarafından şimdiye kadar üzerinde yapılan en hızlı nesne olarak tarihe geçti. 2023’teki 635 bin kilometre hızla halihazırda rekoru elinde tutuyordu. Sonda, bu yüksek hıza Venüs’e yaptığı yedi yolculuk ile ulaştı; Parker, gezegenin yer çekimini kullanarak ivme kazandı.
Bu cesur görev, bilim insanlarına Güneş’in en büyük sırlarından bazılarının çözülmesinde yardımcı olabilir. Daha önce hiçbir insan yapımı nesne bir yıldıza bu kadar yaklaşmamıştı. Bu manevra sayesinde, örneğin, Güneş rüzgarlarının nasıl oluştuğu, koronanın alt yüzeyden neden daha sıcak olduğu ve koronal kütle atımlarının (uzaya fırlayan büyük plazma bulutları) nasıl meydana geldiği gibi sorulara yanıtlar bulunabilir.
Parker Solar Probe’un bu tarihi geçişi, planlanan üç yakın geçişten ilkiydi. Diğer iki geçiş ise sırasıyla 22 Mart 2025 ve 19 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.