Bilim & Uzay

Biyogaz Enerji Santrali Karbon Negatif Dönüşüm Aşamasında


Almanya merkezli bir girişim, tarım atıkları ve hayvan gübrelerinden elde edilen biyogazı %80 oranında daha verimli hale getirmenin bir yolunu keşfetti. Sistem aslında oldukça basit bir mekanizmaya sahip; biyogazı yakmak yerine yakıt hücresi ile elektriğe dönüştürüyor. Aynı zamanda bu hücreler, ihtiyaç duyulduğunda şebekeden şarj edilebiliyor. Geleneksel biyogaz motorlarına kıyasla iki kat daha fazla üretim yapabildiği gibi, yenilenebilir doğal gaz veya yeşil hidrojen üreterek etkili bir şekilde “tersine çevrilebilir” duruma getiriliyor.

Dünyada enerji üretiminde kullandığımız kaynaklardan biri de tarım atıklarından elde edilen biyogazdır. Bu yöntemle, atmosferde geri dönecek CO2 miktarından en az %40 oranında elektrik üretmeyi başarmaktayız. Ancak, bu atıklardan %80 oranında daha verimli bir şekilde elektrik üretebileceğini ortaya koyan Reverion girişimi, ayrıca saf CO2’yi yakalayarak depoluyor. İstenildiğinde bu gaz satılabilir veya tekrar metan üretiminde kullanılabilir veya sonsuza kadar depolanabilir.

Geliştirilen yapı ile tesis, karbon negatif duruma geliyor çünkü entegre bir CO2 ayrıştırma sistemi mevcut. Ünitenin kendisi, sıvılaştırılabilir ve taşınabilir bir CO2 akışı dışında herhangi bir gaz salmıyor.

Sistem, şebekede fazla elektriği depolama yeteneği ile öne çıkıyor. Gerektiğinde, şebekeden çektiği elektrik ile su buharı ve CO2’yi H2 ve CO’ya dönüştürerek enerji depoluyor; ardından H2’yi metana çevirerek depolama imkanı sunuyor. Biyogaz enerji santralleri, istenildiğinde aktif edilebilen ya da sürekli çalışan enerji tesisleridir. Bu nedenle, baz yük olarak veya şebekenin yoğun olduğu zamanlarda pik yükler için devreye alınabilir. Kısacası, rüzgar ve güneş enerjisi kaynakları yeterli olmadığında arka planda çalışan bir enerji kaynağı olarak kullanılabilir.

Üretilen hidrojen, ihtiyaç duyulduğunda elektrik üretiminde yeniden kullanılabiliyor. Buradaki elektrik ile hidrojen üretilip, hidrojenle elektrik üretimindeki geri dönüş oranı %75 gibi iyi bir seviyede. Ayrıca, Avrupa’daki yenilenebilir enerji kaynaklarının fazlalığı sebebiyle, negatif elektrik fiyatları sayesinde sistem sayesinde kazanç sağlamak mümkün.

Geri dönüştürülebilir biyogaz santrallerinin en büyük avantajı, ürettikleri ya da harcadıkları gazı büyük ölçekte depolayabilmeleridir. Bu büyük depolama tesisleri, istenirse mevsimsel yani birkaç aylık enerji depolama yapılmasına olanak tanımaktadır.

Son yatırım turunda seri üretim için 62 milyon Euro toplayan girişim, iki yıl içinde 100 adet enerji santralini piyasaya sürmeyi planlıyor. Şimdiden aldıkları ön sipariş miktarı 100 milyon Euro’ya ulaşmış durumda.

Maliyeti ne kadar?

Tüm sistem, bir konteyner içerisine sığacak şekilde tasarlanmıştır. Toplam 100 kW kapasiteli sistem yarım konteynerlik, 500 kW gücündeki sistem ise tam konteyner boyutlarındadır. Konteyner, tak çalıştır şekilde tasarlanmış olduğundan sadece bir biyogaz bağlantısı ve elektrik kablosu çekmeniz yeterli. Bu sistemlerin fiyatları ise 100 kW için 600 bin Euro, 500 kW için 3 milyon Euro olarak belirlenmiştir.

20 yıl hizmet verecek

Sistem, 20 yıl boyunca çalışacak şekilde tasarlansa da bazı parçaların, örneğin katı oksit yakıt hücresinin, 5 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor; ancak teknolojinin ilerlemesiyle bu parçaların ömrü uzatılabilir.






Yorum Yaz





Paylaş