Aetherflux: Uzaydan Güneş Enerjisini Dünyaya İletmeyi Hedefleyen Girişim
Uzayda, Dünya yüzeyine kıyasla çok daha fazla güneş enerjisi bulunmaktadır ve insanlar uzun zamandır bu devasa enerji kaynağına erişmenin yollarını aramaktadır.
Aetherflux adlı ABD merkezli girişim, bu hayalin ilk adımı olarak 2026 yılı civarında bir uydu fırlatıp test etmeyi hedefliyor.
Firmanın yaklaşımı, daha önce planlanan yöntemlerden oldukça farklıdır.
Önceki projelerde milyarlarca dolara mal olacak büyük bir uzay güneş tarlası kurmak ve bu enerjiyi mikro dalgalarla yer yüzündeki dev bir radyo antenine iletmek düşünülüyordu.
Ancak yeni girişim, uzayda inşaat yapmak yerine SpaceX’in büyük, yeniden kullanılabilir roketi Starship’e sığacak binlerce küçük takım yıldızı uydu sistemi öneriyor.
Eski tasarımda hareketsiz bir yörüngede yerleştirilmesi planlanıyordu, ama bu hem daha maliyetli hem de Dünya’dan çok uzakta demek. Bu yeni uydular ise Starlink benzeri şekilde yüzeye daha yakın olacak ve sürekli hareket edecekler. Fakat çok sayıda uydu olduğundan, bir uydu menzilden çıktığında başkası menzilde kalacak.
Sistem, uzaydan mikro dalga enerjisi yerine infrared lazer ışını kullanacak, bu sayede devasa antenler yerine yalnızca 10 metrekarelik bir alan enerji alımı için yeterli olacak. Bu istasyonlar kolaylıkla kurulabileceği için verimlilik artacak ve hareketlilik sağlanacak.
Uydular alçak yörüngede olduğu için, eski tasarımların aksine gece ve gündüz döngüsünde olacaklar. Bu nedenle kesintisiz enerji sağlamak amacıyla üzerlerinde bataryalar bulunması planlanıyor.
Firmanın öncelikli olarak hizmet etmeyi düşündüğü yerler, enerjinin ulaştırılmasının zor olduğu yerleşim alanları, felaket bölgeleri, askeri üsler ve arazi kıtlığı bulunan adalar olarak belirlenmiştir. Belki ileride hareketli deniz araçlarına, gemilere ya da teknelere enerji ulaştırma şansı da doğabilir. Uzaydan gelecek enerjiyle çalışacak yatlar, gemiler hatta karavanlar oldukça ilgi çekici olabilir. Enerji dağıtımı yapmak isteyen kişiler, uygun alıcı ekipmana sahip olmaları durumunda, ihtiyaç duydukları kadar enerjiyi istedikleri zaman alabilecekleri için ticari olarak modüler, ölçeklenebilir ve esnek bir model sunuyor.
Bu uzay macerasına yatırım yapan kişi, milyarlarca dolarlık Robinhood adlı internet üzerinden komisyonsuz finansal varlık yönetim hizmeti sunan girişimin kurucu ortağı olan uzay meraklısı Baiju Bhatt’tır. Kendisi bu yıl Robinhood’daki görevinden ayrılmıştır. Ayrıca, firmanın fırlatacağı sistemin işlevselliğini kanıtlayacak prototip uydunun yaklaşık 10 milyon dolarlık masraflarını kendi şahsi servetinden karşılayacaktır.