
Sosyal Medya Düzenlemesinde Radikal Değişiklik: Ailelere Yönelik Kısıtlamalar ve Ağır Cezalar Geliyor!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Adalet bakanlıkları tarafından devam eden sosyal medya düzenlemesi çalışmalarında sona yaklaşılıyor. Bu düzenleme, öncelikle 13-16 yaş arasındaki çocukların sosyal medya kullanımını ebeveyn iznine tabi kılmayı ve 13 yaş altındakiler için tamamen yasaklamayı hedefliyor. Diğer detaylar da gün yüzüne çıkmaya başladı.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ CEZALAR GELİYOR
Sabah’tan Barış Şimşek’in haberine göre, sosyal medyada çocuk istismarını önlemek amacıyla Türk Ceza Kanunu’nun 9. bölümünde “Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar” başlığı altında yer alan suçların çocuklara karşı işlenmesi durumunda ağırlaştırılmış cezaların uygulanması planlanıyor.
O ÖZELLİK ÇOCUKLARA KAPATILACAK
Oyun platformlarında da çocuklar ve gençlerin korunması adına düzenlemeler yapılacak. Özellikle oyunlarda yaş sınırlamalarının belirlenmesi ve chatbox (mesajlaşma) gibi özelliklerin çocuklar için kapatılması zorunlu hale getirilecek.
YENİ BİR EKRAN KARŞILARINA ÇIKACAK
Ayrıca, Instagram, TikTok ve Facebook gibi platformlarda içerik yükleyicilerin yaş aralıklarını belirten bir ekranla karşılaşmaları sağlanacak.
Örneğin, YouTube’daki gibi içeriklerin “Çocuklara Özel” ve “Çocuklara Özel Değil” şeklinde kategorize edilmesi mecburi hale getirilecek. Ayrıca, internet üzerindeki videoların televizyonlardaki akıllı etiketlerde olduğu gibi “18”, “7” gibi yaş sınıflandırmaları ile etiketlenmesi standart hale gelecek.
ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLECEK
Dijital bağımlılığın fiziksel sağlığa olumsuz etkileri ve bu etkinin nesiller boyu sürebileceği gerçeğinden hareketle, dijital bağımlılık ve siber zorbalık gibi sorunlarla mücadele amacıyla Ruh Sağlığı Yasası hazırlanacak.
Ayrıca, yetişkinlerin dijital bağımlılığı dikkate alınarak, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) aracılığıyla, yetişkin dijital bağımlılığından muzdarip bireylere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunulacak.
SOSYAL MEDYA HESAPLARI OLUŞTURULACAK
Yetişkinler için Sağlık Bakanlığı’nın sigarayı bırakma kampanyası örneği olan “Başarabilirsin” kapsamında sosyal medya hesapları oluşturularak başarılı uygulamaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedeflenecek.
“İLK ÖĞRETMENİM AİLEM”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ebeveynlerin çocuk yetiştirme süreçlerinde destek alabilecekleri “İlk Öğretmenim Ailem” adlı bir mobil uygulama geliştirdi.
Bu uygulama, gebelikten ilkokula kadar olan dönemde ebeveynlere rehberlik etmeyi amaçlıyor. Uygulama, gebelik dönemi, bebeğin gelişimi, uyku alışkanlıkları, güvenli bağlanma, pozitif disiplin ve mahremiyet gibi konularda videolu anlatımlar sunuyor.
“Baba Oluyorum” bölümü ile babalar için özel içerikler de bulunuyor. Ayrıca ebeveynler, uzmanlara anlık olarak soru sorarak danışmanlık hizmeti alabiliyorlar.
AİLELERE DE KISITLAMA GELECEK
Ebeveynlerin, çocuklarının mahremiyetine yönetmeliği çerçevesinde saygı göstermesi ve çocuklarla ilgili bilgileri sosyal medyada paylaşma (sharenting) konusunun önemine vurgu yapılacak ve ailelere bu konuda eğitimler verilecek.
Çocuklar, ebeveynler ve öğretmenlerin dijital dünyadaki risklere karşı korunması amacıyla dijital okuryazarlık çalışmaları yeniden düzenlenecek.