Sosyal Medya

Sosyal Medya Depresyonu Tetikliyor mu? Şaşırtıcı Sonuçlar Yayınlandı – Son Dakika Türkiye Haberleri

Bilim insanları, üç yıl boyunca tweens (9-13 yaş arası çocuklar) üzerindeki sosyal medya kullanımı ve depresyon arasındaki ilişkiyi inceledi. Çalışmaya göre, sosyal medya kullanımındaki artış, ileride depresyon semptomlarını şiddetlendirebilir.

Mayıs ayında JAMA Network Open dergisinde yayımlanan araştırmada, yaklaşık 12 bin preteens (ön-ergen) gözlemlendi. Pediatri Doçenti Jason Nagata, Washington Post’a bu dikkat çekici bulguları aktardı.

Çalışma süresince, 9 yaşındaki çocukların günlük sosyal medya kullanımı ortalama 7 dakikayken, 13 yaşında bu süre 74 dakikaya yükseldi. Aynı dönemde depresyon belirtileri ise yüzde 35 oranında artış gösterdi. Nagata, “Sosyal medya, depresyon olasılığını artıran önemli bir risk faktörü gibi görünüyor” dedi.

Uzman, teknik olarak çoğu sosyal medya platformunun minimum yaş sınırının 13 olduğunu belirtse de, çalışmanın başlangıcında 9-10 yaşlarındaki çocukların yüzde 20’sinin sosyal medya hesabı kullandığını ve 11-12 yaş grubunda bu oranın iki katına çıktığını vurguladı. Çocukların ortalama üç farklı platformda hesapları olduğunu ifade eden Nagata, en yaygın uygulamanın TikTok olduğunu söyledi. TikTok’un ardından Instagram ve Snapchat gelmekte.

Nagata, “Bu durum, uygulamalardaki yaş doğrulama sistemlerinin yeterince etkili olmadığını göstermektedir. Kurallar ve yasalar mevcut olsa da, çocuklar teknolojiye yeterince hakim oldukları için bunları aşabiliyorlar” şeklinde konuştu.

SİBER ZORBALIĞA DİKKAT

Aynı grup gençlerle yürütülen başka bir çalışmada, 11-12 yaşlarındaki çocukların siber zorbalığa maruz kaldıklarında intihar düşüncesi veya girişiminde bulunma riskinin iki katından fazla olduğu ortaya kondu. Ayrıca, bu çocukların marihuana, alkol ve tütün gibi maddeleri deneme olasılıkları da oldukça yüksek.